Gaz w starym Japonczyku - czy to duze ryzyko?

14 Lis 2012, 07:57

Witam, pytanie tak jak w temacie. Chcialbym zalozyc gaz do Mitsubishi Colta c50, jednak czytalem juz sporo opini ze Japonczyki nie lubia gazu ze wzgledu na slabe glowice, czy to prawda? Prosze o wypowiedzi kierowcow ktorzy mieli stycznosc z LPG w starych japonskich autach, powiedzmy z lat 88-91. Silnik na benzynie sprawuje sie bez zarzutu, ale wiadomo jakie sa ceny...
Damian106
Początkujący

Prawo jazdy: 15 11 2006
Auto: Mitsubishi Colt

26 Lis 2012, 16:27

Starszej konstrukcji silniki są mocniejsze i żywotniejsze niż nowe. Są po prostu trwalsze. Instalację gazową zamontowałem już w kilku coltach, zero problemów. Nie ma się nad czym zastanawiać. :yes:
ecotech
Nowicjusz

Auto: VW Lupo
Silnik: 1.4 100KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Gru 2012, 18:56

No tak, tylko ze zamontowac mozna w kazdym, a mnie interesuje jak to sie sprawdza na dluzsza mete. Wiadomo ze zaraz po zamontowaniu wszystko gra i spiewa... Ale w kazdym razie dzieki za opinie :D i czekam na kolejne... Pozdrawiam
Damian106
Początkujący

08 Gru 2012, 10:15

kuzynowi wynalazłem starsze mitsu (87 rok) śmiga od 2 lat na gaziemój 93 rocznik śmiga juz na LPG ponad 100kkm awarii brak :mrgreen:
zadałeś chy ba troche złe pytanie to nie tak że się nie da czy jest to niedobre, pytanie jest jaka instalacja najlepsza do Twojego silnika i czy opłacalna??
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Gru 2012, 23:05

Powiem tak: kazdy mi odradza dokladanie jakichkolwiek pieniedzy do samochodu z roku '90 a juz na pewno zakladanie gazu za ok. 1600-1800pln, tym bardziej ze lpg w japonskich autach jest owiany zla slawa. Ale po prawie 5-ciu latach bezawaryjnej jazdy Coltem ciezko mi znalezc samochod ktory by go godnie zastapil. Mozecie wierzyc albo nie, ale przez ten czas wymieniam tylko czesci eksploatacyjne ktore naturalnie sie zuzywaja, zadnych akcji pod nazwa REMONT BO COS NAGLE PADLO. Oczywiscie odpukac... Jest prosciutki, nie bity, super trzyma sie drogi i ceny czesci porownywalne z Golfem 2, podloga jest jak dzwon - nawet na przegladach slysze ze autko trzyma sie jak na swoje lata, silnik suchutki. Dlatego mimo jego wieku planuje go sobie zostawic na dluzej, nawet jako auto zastepcze albo na tanie dojazdy do pracy. Ale placenie ok. 40pln za 100km przy 60KM mocy to troche przesada. Dlatego mysle nad gazem, bo skoro i tak sie wlecze, to chociaz byloby taniej... :oops:
Damian106
Początkujący

10 Gru 2012, 12:36

Dlatego też piszę, że zamontowałem, owszem, ale te samochody przyjeżdżają do mnie na regulacje, przeglądy i widzę co się dzieje.

Damian106 napisał(a):Powiem tak: kazdy mi odradza dokladanie jakichkolwiek pieniedzy do samochodu z roku '90

Ja tak do tego nie podchodzę. Starsze auta są dużo bardziej wytrzymałe. Mialem już w zyciu wiele aut i wciąz żałuję pozbycia sie kilku starych, dobrych modeli...
ecotech
Nowicjusz

11 Gru 2012, 09:37

Tez tak mysle, dlatego ciezko mi sie rozstac z Coltem, obawiam sie ze drugiego takiego auta predko nie znajde. A jakiej marki instalacja najlepiej sie sprawdza tego typu samochodach? Silnik to 1,3 8v na monowtrysku. Wiem ze to bedzie instalka 2 gen. Tylko jakiej firmy?
Damian106
Początkujący

11 Gru 2012, 09:39

prawda jest taka że ważne jak założona a nie jaka instalka, rodzaj i firme wybierz taką jaka jest najpopularniejsza na Twoim terenie, żeby w razie likwidacji zakładu można to było gdzieś serwisować, jak insalacja dobrze założona to będzieśmigać latami :ok:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

11 Gru 2012, 10:17

Tak, słusznie powiedziane :yes:
ecotech
Nowicjusz

11 Gru 2012, 20:52

ecotech pewnie pomyslales tu o swoim zakladzie :D A czy butla w kole jest duzo drozsza od zwyklej? Bo jesli zaloze gaz to chcialbym wlasnie taka, w przeciwnym razie zostane bez bagaznika :cry: Wiem ze moze byc troche mniej pojemna ale akurat nie przeszkadza mi to
Damian106
Początkujący

12 Gru 2012, 10:12

Pewnie, że o swoim, naturalnie :D , ale żarty żartami. Zbiornik we wnęce koła zapasowego nie jest żadną dodatkową opcją. To już wręcz standard. No chyba, że nie ma innej opcji to trzeba montować tzw. walca.
ecotech
Nowicjusz