Witam,
Myślę, że z zakupem dywaników nie będzie problemu, bo tak jak przedmówcy wspomnieli jest wielu sprzedających, którzy oferują takie produkty.
Natomiast często pada pytanie, jaki kupić dywaniki? Może będę mógł choć trochę pomóc w ich wyborze.
Na rynku dostępne są dywaniki gumowe, które super sprawdzają się w okresie jesienno-zimowym, kiedy to do samochodu wprowadzamy dużą ilość błota, wody itd. Dywaniki gumowe możemy podzielić na kilka klas. W Polsce produkuje się tzw. dywaniki korytkowe z dużym rantem, jest to produkcja rodzima i można je zakupić za naprawdę niewielkie pieniądze. Plusem jest ich wytrzymałość, natomiast minusem z pewnością jest fakt, iż nie wyglądają one zbyt elegancko i wydają przez jakiś czas nie fajny won. Są również dywaniki gumowe niemieckiej produkcji, takie dywaniki oferuje firma Petex. I tutaj mogę z czystym sumieniem polecić dywaniki tej firmy, cena zdecydowanie odpowiada jakości produktu. Podobnej trwałości dywaniki, można również zakupić od polskiej firmy Frogum, która jakością nie odbiega od firmy Petex. Dywaniki tych renomowanych firm są idealnie dopasowane do konkretnych modeli aut.
Na okres letni polecam dywaniki welurowe. Można takie dywaniki nabyć różnej grubości. Są na rynku dostępne dywaniki z tańszego materiału, jest to welur produkcji polskiej, tzw. welur pętelkowy, raczej polecałbym je na jeden sezon. Zdecydowanie wytrzymalszym materiałem jest tzw. welur igiełkowy. Materiał, z których produkowanych są dywaniki, sprowadzany jest z Belgi/Niemiec. I tutaj trzeba zwrócić szczególną uwagę na ich grubość, gdyż można otrzymać w różnych cenach, inną grubość. Sprzedawcy oferują te dywaniki idealnie dopasowane do każdego modelu auta i są przyjemne w dotyku.
To jakie dywaniki preferujecie w swoim aucie?