Gdzie sprawdzacie auto przed zakupem w Warszawie?

18 Cze 2017, 11:24

Witam, rozpoczynam przygodę z motoryzacją i zdecydowałem się na używaną Octavie. Przede mną długa droga...

Raczej skupiam się na ogłoszeniach prywatnych. Zorientowałem się jak zrobić pierwsze oględziny ale później chciałbym żeby auto obejrzał zawodowiec.

Cena auta ok 25k.

Robiliście gdzieś taki przegląd przed zakupem w Wawie? Macie jakieś pozytywne/negatywne doświadczenia lub wskazówki jak znaleźć zacnego mechanika?

W google wysoko się pozycjonuje dobrymechanikpl i jest tam kilka warsztatów ale to chyba jakaś ustawka bo nie ma negatywnych opinii a w google review są i ktoś jeszcze napisał, że mu usunęli wystawionego negatywa. Oczywiście jestem świadomy, że na forum też może pójść reklama dlatego pytanie kieruję głównie do 'zasłużonych' użytkowników.

Fajnie by było mieć kilku w różnych częściach Warszawy.

Będę wdzięczny za wskazówki.

PS. Pytanie poszło w kontekście sprawdzenia auta ale mechanika do serwisu też będę potrzebował...
Może jednak sprawdzenie i późniejszy serwis warto robić w różnych zakładach?
tech
Nowicjusz

Auto: Nie mam

20 Cze 2017, 12:40

Jak masz w swojej okolicy jakiś warsztat gdzie chciałbyś w przyszłości zlecać jakieś naprawy to może warto tam podjechać pogadać z właścicielem i zapytać czy jak znajdziesz auto na terenie Warszawy to czy możesz np. do niego podjechać na sprawdzenie i czy jest w stanie wykonać dla Ciebie taką usługę.
To jest jedno z wyjść :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Cze 2017, 10:04

Tak trzeba będzie zrobić, tzn wybrać coś samemu i serwisować tam do momentu kiedy nie odwalą fuszerki.
Liczyłem na to, że może koledzy z Warszawy wypowiedzą się gdzie oni sprawdzali używane auta przed zakupem (i z których serwisów korzystają na co dzień). Nie mam znajomych fanów motoryzacji więc ciężko uzyskać mi informacje z polecenia. Większość jeździ do ASO na przeglądy w ramach gwarancji ale w moim przypadku nowy samochód nie wchodzi w grę.
tech
Nowicjusz

21 Cze 2017, 10:22

Dlatego taka opcja jak ci podałem jest całkiem dobra.

Możesz jeszcze skorzystać z firm które oferują takie sprawdzenie, ale nie wiem czy nie taniej wyszłoby poszukać jakiegoś znajomego (nawet jakiegoś dalszego) który zna się na samochodach i pomoże ci w sprawdzeniu wybranych przez Ciebie samochodów. Wybrać kilka na oględziny jednego dnia i tyle.
Kacper
Forumowicz VIP

21 Cze 2017, 15:41

@Kacper, a możesz zdradzić gdzie serwisujesz swoje auto? Polecasz jakiegoś konkretnego fachowca?

Ze znajomym to chyba nie przejdzie. Nawet gdybym takowego posiadał to chyba lepiej wjechać autem do warsztatu/na kanał i niech tam sprawdzą (oczywiście po wstępnych oględzinach lakieru, spasowania, ogólnego stanu wykonanych przeze mnie).
tech
Nowicjusz

21 Cze 2017, 21:22

tech napisał(a):@Kacper, a możesz zdradzić gdzie serwisujesz swoje auto? Polecasz jakiegoś konkretnego fachowca?
Ja generalnie sam sobie naprawiam :) czasem coś grubszego gdzieś zlecę ale nie ma jakiegoś stałego warsztatu gdzie bym zawsze jeździł.

tech napisał(a):Nawet gdybym takowego posiadał to chyba lepiej wjechać autem do warsztatu/na kanał i niech tam sprawdzą (oczywiście po wstępnych oględzinach lakieru, spasowania, ogólnego stanu wykonanych przeze mnie)
No to tak zrób, pożycz sobie jak masz możliwość miernik lakieru i sprawdź wstępnie samochód którym będziesz zainteresowany. Możesz też zerknąć na jakąś historię w necie po numerze VIN, a następnie udaj się nim do warsztatu tylko nie takiego który poleca sprzedawca :ok:
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Note - opracowany pod kątem europejskich dróg
    Dzięki innowacyjnej stylistyce, debiutującym w tym sektorze technologiom oraz gamie zaawansowanych silników, nowy Note silnie zaistnieje w segmencie B. Produkowany w Europie Note został opracowany pod kątem europejskich ...

06 Paź 2024, 12:17

Korzystałem z usług sprawdzenia Sawicars w Warszawie. Jestem mega zadowolony. Polecam z czystym sumieniem :)
Olek7
Obserwowany

06 Paź 2024, 19:07

Olek7 napisał(a):Jestem mega zadowolony
Napisz coś więcej co sprawdzali i jak? Bo jak narazie wszedłeś na forum i zaczynasz od polecania a to nie wygląda dobrze :mrgreen: co innego jak być miał jakąś historię postów na forum.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35