Uwaga na auto komis "Galaxy" w Mysłowicach

19 Paź 2010, 19:49

Witam,

historia pewnie taka jak wiele innych tym niemniej doszedłem do wniosku że
godna opisania - do skorzystania z usług tego komisu skłonił mnie m.in. brak
negatywnych opinii na internecie...

Wystawiony samochód: "bezwypadkowy", z wyglądającym rozsądnie jak na jego wiek
przebiegiem i ceną nie odbiegającą od średniej ofertowej samochodów tego typu
i rocznika. Przeprowadzony przegląd przedsprzedażny w ASO marki, brak
większych zastrzeżeń i potwierdzenie rzekomej bezwypadkowej przeszłości.
Pierwszy przegląd po zakupie: okazuje się że auto ma z tyłu kompletnie nowe
nadkola oraz m.in wyciek oleju ze źle załatanej miski olejowej. Wynajęty
rzeczoznawca stwierdza uderzenie z dwóch stron (!) (z tyłu szpachla) oraz
pobyt auta na ramie naprawczej (maskowany na różne sposoby). Kontakt z
poprzednim właścicielem: okazuje się że auto w momencie sprzedaży miało inny
kolor (przemalowane w całości). Kontrola geometrii podwozia - wyniki
dramatyczne, poza wszelkimi normami, w aucie występują nawet przesunięcia
względem siebie osi tył-przód (klepane chyba w szopie za domem).

Radzę bardzo uważać a najlepiej omijać szerokim łukiem, nie mam wątpliwości iż
stan auta był właścicielowi w momencie sprzedaży doskonale znany, wiele
świadczy też iż przegląd auta został sfingowany (ASO było sugerowane przez
komis) i być może komis zajmuje się "zawodowo" wciskaniem ludziom aut z bujną
przeszłością.

Na koniec dane ASO - z tego co wyczytałem na internecie ludzie na Śląsku
jeżdżą robić przeglądy do Czech byle tam nie bywać, niestety nie wiedziałem że
ma aż tak wątpliwą renomę:

http://www.auto-sliwka.pl/ - salon przy ulicy Lenartowicza w Sosnowcu.

Parę dodatkowych opinii...

- forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=24383
- forum.gazeta.pl/forum/w,85,4373114,99236127,Re_SKODA_katowice_Sliwka.html
- fabiaclub.pl/forum-pl/printview.php?t=896&start=0&sid=d2bb2d4034d3ec645a4209489a1bcf8b
- forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=201981
- fcp.pl/forum/printview.php?t=4622&start=0&sid=f9fc950caad67dd3d0f4b540c662f492
- groups.google.pl/group/alt.pl.misc.samochody.skoda/browse_thread/thread/1ed7c9b420698df8/c10aea079bb2e10d?hl=pl&q=aso+%C5%9Bliwka

Pozdrawiam.

Ps. Pieniądze za auto udało mi się odzyskać po ponad 2 miesiącach "pałowania
się" z komisem.
switkowski
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

19 Paź 2010, 20:35

switkowski napisał(a):Pierwszy przegląd po zakupie: okazuje się że auto ma z tyłu kompletnie nowe

Takie sprawdzenie to się robi przed zakupem a wtedy nie masz problemu z kasą.Sprzedający zawsze powie Ci to co chce powiedzieć czy wręcz musi.Reszta to niestety parę zł i wyjazd na niezalezną/znaną dla Ciebie SKP i sprawdzenie w pelnym zakresie z wydrukiem komputerowego pomiaru geometrii pojazdu i POLAK mądry przed szkodą.... :!: :!: Niestety niewielu takich jest...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Paź 2010, 11:58

Migi60 napisał(a):
switkowski napisał(a):Pierwszy przegląd po zakupie: okazuje się że auto ma z tyłu kompletnie nowe

Takie sprawdzenie to się robi przed zakupem a wtedy nie masz problemu z kasą.Sprzedający zawsze powie Ci to co chce powiedzieć czy wręcz musi.Reszta to niestety parę zł i wyjazd na niezalezną/znaną dla Ciebie SKP i sprawdzenie w pelnym zakresie z wydrukiem komputerowego pomiaru geometrii pojazdu i POLAK mądry przed szkodą.... :!: :!: Niestety niewielu takich jest...

Częściowo masz rację tym niemniej wypadkową przeszłość auta odkryłem zupełnie przypadkiem na standardowym przeglądzie rocznym (wymiana oleju itd.) co albo świadczy o kompletnej niekompetencji ludzi w ASO (a trzepali samochód chyba z 1.5 godziny) albo też (bardziej prawdopodobne) że przegląd był ustawiony co jest w tej sytuacji najbardziej skandaliczne. Co do niezależności - jaka stacja wydaje się być bardziej odpowiednim miejscem na przegląd w obcym mieście niż ASO marki? A sprawdzenie geometrii podobno było tam też przeprowadzane niestety w swojej naiwności wydruków nie dopilnowałem i zostałem w ręce z fakturą na której pisze "przegląd przedsprzedażny". Gdyby nie to pozwałbym ASO do sądu i w tej kwestii rzeczywiście jestem "mądrym po szkodzie". Ale sporo mnie ta sprawa nauczyła, przede wszystkim jak daleko wciąż temu krajowi do cywilizacji o którą go niestety podejrzewałem. A także jak reklamować towar, nie tylko komisowy.

Ps. Najbezpieczniej chyba najmować od razu rzeczoznawcę i nie zdawać się na standardowe przeglądy.
switkowski
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

26 Paź 2010, 17:35

Ważne jest też to, aby zadbać by w umowie kupna-sprzedaży było napisane - samochód nie uczestniczył w żadnej kolzji ani wypadku. Ważne są oba słowa, ponieważ kolizja i wypadek to dwa różne pojęcia - samochód mógł nie brac udziału w wypadku, ale mógł brać udział w kolizji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Wrz 2014, 13:13

Witam
Ja również miałem niewątpliwą przyjemność styczności z firmą auto komis Galaxy w Mysłowicach. Wypatrzyłem ogłoszenie w internecie dotyczące skody fabii. W opisie było "bezwypadkowe auto", po kilku rozmowach przed przyjazdem do Mysłowic zostałem poinformowany, że auto jest jak najbardziej sprawne, bezwypadkowe, jedyne do czego można się doczepić to lakierowany dach po lekkim zarysowaniu. Po przyjeździe do Mysłowic samochód został sprawdzony przed zakupem w autoryzowanym salonie skody. Po czym się okazało, że auto było malowane prawie całe oprócz tylnej klapy, poza tym poczynając od drążków kierowniczych, przez wahacze wszystko było wymienione przy przednim kole, . Wymiana tych części została dokonana najtańszym kosztem, widać było przeciekające uszczelki z których sączył się smar jak również opaski uciskowe zamiast fachowego zabezpieczenia i luzy na kole. Reasumując samochód prawdopodobnie miał dachowanie z bardzo mocnym zderzeniem przednim. Nie polecam komisu dla mnie są to oszuści, przebyłem ponad 700 km w celu zakupu " bezwypadkowego" auta, żeby się o tym przekonać. Tym postem chcę przestrzec wszystkich chętnych do zakupu auta w auto komisie Galaxy w Mysłowicach. :angry:
yelu
Obserwowany

Prawo jazdy: 29 07 1999
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nissan Note
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

05 Gru 2014, 11:39

Witam. Zarejestrowalem sie specjalnie, zeby opisac pewna sytuacje z tym komisem z przed... jakiegos czasu. Tesciowie kupili Renault Megane* combi. Wszystko elegancko, bezwypadkowe, 1 wlasciciel, fajny przebieg. Igla :)
Po paru miesiacach w wyniku powaznej kolizji auto poszlo do kasacji. Bylo mocno poobijane z kazdej strony. Rzeczoznawca przy okazji szacowania strat, stwierdzil, ze juz wczesniej tylna klapa byla w calosci wymieniana, wiele czesci (nie pamietam juz ktore) bylo malowanych. Nie bylo kilku poduszek powietrznych (w tym kierowcy) i inne (nie pamietam juz dokladnie).

I teraz najlepsze. Zanim doszlo do tej drugiej kolizji, tesciu porobil pare rzeczy w aucie. Np skleil cos wewnatrz tasma, gdziec cos przymocowal - takze te elementy byly w 100% unikatowe.
Po miesiacu badz dwoch, tesciowa weszla na strone Galaxy... a tam stoi Renault Megane*, bezwypadkowe, 1 wlasciciel, elegancji przebieg... z tasma i innymi 'ozdobami' od tescia.

Nie wiem jak oni to robia, ze karta pojazdu i dowod rejestracyjny sie zgadzaja. Tesciowa dostala tez papier o kasacji auta i pieniadze z ubezpieczalni. Jedno jest pewne - caly ten komis to jeden wielki szwindel.

* Zmienilem marke samochodu na wypadek gdyby to czytali, nie wiadomo co to za mafia stoi za tym przekretem, lepiej, zeby sie nie doszukali.
maryjan
Obserwowany

Auto: T-34
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

12 Maj 2015, 08:15

Ten komis to jeden wielki przekręt. Kupują samochody z licytacji PZU po szkodach całkowitych. AUTA PRZEZNACZONE DO KASACJI SPRZEDAJĄ JAKO BEZWYPADKOWE. Połowę aut klienci im zwracają na drodze sądowej i mają to wliczone w koszty. Tak powiedział mi właściciel. Sam sądze się z nimi od 2 lat i straciłem kupe pieniędzy i samochód. Niedawno był o nich program na TVN Turbo. SZCZERZE WSPÓŁCZUJE LUDZIOM KUPUJĄCYM U NICH SAMOCHODY. Chyba nigdy nie mieli bezwypadkowe auta. Mają tylko auta przeznaczone do kasacji i z przekręconymi licznikami. Poza tym właściciel jest bezczelnym oszustem i nie ma wstydu o tym mówić.
glinka
Obserwowany

Auto: megane

20 Lip 2016, 08:24

Witam ,

Sam kupiłem auto w galaxy komis w Mysłowicach.
Wszystkim odradzam zakupów w tym miejscu , kupiłem c4 Picasso, usterki zgłoszone przy zakupie , sprzedawca obiecał naprawić w ciagu paru dni. Juz miesiac dzwonię i próbuje sie upomnieć o naprawy i nic. Zero kontaktu. Auto okazało sie miało cofnięty licznik , miało liczne usterki mechaniczne, klima , zawieszenie , hamulce , blad silnika , wyłączone czujniki ciśnienia opon itd, mógłbym wymieniać. Sprzedawca zabiera cie na stacje diagnostyczna który przynależy do komisów na tym samym placu , badania techniczne sa oszukiwane , bo przegląd w czestochowie po przejechaniu 60 km wyszedł 3 razy gorzej. Specjalnie nie mówią o tych uszkodzeniach , gwrancje dają ktora jest totalnym śmieciem ! Ludzie uważajcie na tej komis, moja sprawa zacznie sie juz od dochodzenia prokuratora z związku z licznikiem i przebiegiem ! Przestrzegam wszystkich , kupujecie na własne ryzyko ! Ja juz wole dopłacić i kupic sobie auto z salonu , mój blad ze chciałem kupic 3 letnia c4 Picasso wlasnie od tego sprzedawcy.
Wydaje sie miły i uczciwy , jednak to przez co przeszedłem , pokazuje ze sprzedawca jest wyrachowany ! Uważajcie kupujący , szanujcie swoje pieniadze bo oni z twoich pieniędzy całkiem niezłe żyją !
JakubCZwA
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 10 2001
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Picasso
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2012

20 Lip 2016, 08:27

Sam przechodziłem przez zakup u nich. Auta niechca przyjąć spowrotem, sprawa trafia do prokuratury za oszustwo. No cóż , skoro wola taka drogę.
Wysyłam jesXze moje doświadczenia do TVN turbo , moze odwiedza tego pana z komisu i moze wkoncu zamknie swoj niezły interes na oszukiwaniu ludzi ! Rady 3 - uszkodzony mechanicznie , było bite i był cofnięty licznik ! Cos z tego zawsze bedzie w tym aucie !
JakubCZwA
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 10 2001
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Picasso
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2012

25 Maj 2019, 03:03

Wszystko pozmieniałeś bo Twoja historia powinna nosić nazwę nie pamiętam :happy:
Ogarnij się gościu bo takie bzdety może każdy na każdego napisać .
gruzjestgit
Obserwowany

10 Lut 2020, 09:09

Kilka tygodni temu zakupiłem w komisie "Galaxy" samochód z którego jestem bardzo zadowolony. Przed przyjazdem odbyłem rozmowę telefoniczną ze sprzedawcą który poinformował mnie o stanie samochodu i jego historii. Czytając jednak wpisy na forum postanowiłem na miejsce wybrać się z zaufanym i sprawdzonym przez wiele lat fachowcem. Na miejscu okazało się że samochód znajduje się dokładnie w takim stanie w jakim zostały opisany w rozmowie telefonicznej. Nie było żadnego problemu z dokładnym sprawdzaniem pojazdu.
Z jakości obsługi i zakupu jestem bardzo zadowolony.
Polecam !!!!!
Blazej2016
Obserwowany

10 Lut 2020, 09:13

I specjalnie założyłeś tu konto, żeby się tym pochwalić :?: :lol:
Nie z nami te numery Bruner(czytaj-Galaxy) :mrgreen:
Zasada jest prosta, poszkodowany ma więcej powodów by się żalić(oczywiście konkurencja też może maczać w tym palce), niż zadowolony by chwalić.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG

30 Sie 2020, 07:42

Witam, a może ktoś z forumowiczów miał styczność z komisem :
Auto Galeria
sosnowiecka 4 - Mysłowice.
Ma sporo wystawionych samochodów - na zdjęciach nie wyglądają źle.
Będę wdzięczny za jakieś opinie.
ŁukaszB
Obserwowany

11 Lip 2021, 19:02

Witam my również dołączamy się do opinii na temat komisu Galaxy w Mysłowicach kupiliśmy tam samochód jak się okazało również miał być bezwypadkowy ale po jakimś czasie i przeglądzie mechaników i blacharzy okazało się że samochód był mocno skasowany u poprzedniego właściciela poprostu żal wielki bo to co robią to jest zwykle naciągactwo i hamstwo szkoda mówić multi szpachli na grubość 7-9 mm i bezwypadkowy także uważajcie co kupujecie można się ładnie nadziać !!!!
Trudna
Obserwowany

19 Sie 2021, 13:44

Witam , przykro nam , że są Państwo nie zadowoleni z zakupu , jeśli faktycznie został u nas kupiony ( choć nie wiemy jakiego , nie mamy żadnej informacji co to za samochód ani nabywca ) , nikt też nie kontaktował się w tej sprawie z nami . Chcielibyśmy również wyjaśnić , że samochody , które sprzedajemy czasem noszą wcześniejsze ślady napraw lakierniczych , ale nigdy nie naciągamy ani wciskamy , że samochód jest 100% bezwypadkowy nawet jeśli jest . Tym bardziej nie pamiętam żebyśmy sprzedawali samochód , który ma grubość 7-9 mm szpachli , poza tym nie wiem czym to było zmierzone jeśli czujniki do lakieru nawet nie mają takiego zakresu pomiaru . Każdy samochód , który sprzedajemy , choć ma np. tylko polakierowany zderzak , bądź inny element wpisujemy to na dokumentach sprzedaży . Nie jest więc prawdą , że sprzedaliśmy samochód wypadkowy jako bezwypadkowy , ani że samochód bądź samochody mają po 7-9 mm szpachli .
Śmiało mogę stwierdzić , że wpis/post ten został umieszczony złośliwie , może konkurencja , kto wie . Anonimowe posty mają to do siebie , że może je wysłać każdy .
KOMISGALAXY
Nowicjusz