Gdzie warto kupić używany samochód

16 Mar 2011, 13:55

W najbliższym czasie mam zamiar kupić samochód i chciał bym się dowiedzieć czy można gdzieś jeszcze dorwać tanio auto (powiedzmy w Niemczech), czy dalej jest to opłacalne oraz jak wygląda załatwianie papierów dla takiego auta. Mile widziane opinie osób zajmujących się takim procederem :wink:
Grigorij
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

16 Mar 2011, 14:23

Procederem..?
Już z założenia brzmi to nie za bardzo uczciwie...

Kilka prawd?
Nikt nie sprzedaje dobrych aut za bezcen.W Niemczech auta kosztują tyle samo co u nas.99% aut sprowadzonych jest tanio nabytych przez jakąś wadę,feler,przebieg,wypadkowość itp.Musi tak być jak chce się zarobić ...auto+koszt rejestracji w pl+ zarobek handlarza.

Najlepiej kupić znane nam auto od sąsiada czy w rodzinie.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

16 Mar 2011, 14:26

Hmm można dorwać ładne ale nie" tanio" niemcy też sobie cenią ładne auta więc pewnie wyjdzie na to samo :razz: Auta sprowadzane mają ten duuży plus,że nie jezdziły po naszych wspaniałych drogach :razz: Ja jednak rozglądnąłbym się w Polsce za dobrze utrzymanym egzemplarzem bez chodzenia po urzędach a sprawdzisz takie autko lepiej i omijaj handlarzy :wink:
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

16 Mar 2011, 14:42

Dzięki za opinie, i nie miałem nic złego na myśli mówiąc o tym "procederze". Więc tak jak myślałem koszty sprowadzenia i czas na to poświęcony zmniejsza opłacalność takiego zakupu.
Grigorij
Początkujący

16 Mar 2011, 16:42

opłacalność w sensie tańszego zakupu zapewne tak ale co stanu auta to nie do końca tak jest i jak chcesz kupować w kraju to lepiej z PL salonu i od właściciela ,komisy raczej omijaj ,poniżej masz link z adresami giełd w Niemczech
http://sprowadzanieaut-czeslaw555.blogs ... czech.html
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

16 Mar 2011, 17:21

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz kupić tanio czy dobrze. Jeśli dla ciebie tanio=dobrze, no to nie mam więcej uwag.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

16 Mar 2011, 18:52

Nie szukam samochody którym będę jeździć 7lat, tylko ze 3. Więc w Polsce wystarczy poszukać niewytrzaskanego egzemplarza.
Grigorij
Początkujący

16 Mar 2011, 19:54

dokładnie tak :grin: wystarczy....
czeslaw555
Zaawansowany

16 Mar 2011, 20:02

Z Niemiec auto nie warto kupować, te same ceny co w Polsce a jeżeli jest tańsze to wymaga wkładu finansowego i jest po dzwonie.
Jeżeli chciałbyś auto z zagranicy to z Belgii lub Holandii, tam auta są tańsze niż u nas a ich właściciele dużo bardziej o nie dbają(lepsze drogi też swoje robią) niż Niemcy, ale teraz kurs Euro jest niekorzystny...
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

16 Mar 2011, 20:07

a macie jakiś link do serwisów ogłoszeniowych z Holandii
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2005

16 Mar 2011, 20:08

i Tu i tam masz podobne szanse na wytrzaskane auto, ale odpicowane.
Z doświadczenia to jak ktoś chce trafić na dobre auto to raczej jedzie tam, a u nas trzeba mieć bardzo pewne źródło.

Ja kilka miesięcy marudziłem u nas i same rzwęchy. W końcu pojechałem tam i pierwszy strzał był celny, ale to było rok temu.
Joter
Aktywny

16 Mar 2011, 20:12

Tylko jak bedziesz wracał z swoim cudem, nie zapomnij na granicy licznika cofnać co się koledzy nie bedą śmiali. :-D
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

16 Mar 2011, 20:16

Marcin0116 napisał(a):Z Niemiec auto nie warto kupować, te same ceny co w Polsce a jeżeli jest tańsze to wymaga wkładu finansowego i jest po dzwonie.
Jeżeli chciałbyś auto z zagranicy to z Belgii lub Holandii, tam auta są tańsze niż u nas a ich właściciele dużo bardziej o nie dbają(lepsze drogi też swoje robią) niż Niemcy,...

lubię czytac takie posty :oops:
tu masz linki do giełd w Niemczech i jednej w Holandii
http://sprowadzanieaut-czeslaw555.blogs ... czech.html
jednak trzeba się trochę znać na autach bo nie wszystkie auta to rodzynki
Ostatnio edytowany przez czeslaw555, 16 Mar 2011, 20:27, edytowano w sumie 1 raz
czeslaw555
Zaawansowany

16 Mar 2011, 20:25

ja szukałem na autoscoucie

jak ktoś liczy na cudeńko za pół darmo to na pewno trafi na zonka,a u nas to faktycznie wszystkie auta maja przejechane od 150-170 tysięcy. Niewazne czy auto ma 15 lat czy 4.
Joter
Aktywny

21 Cze 2011, 12:59

Kupiłem samochód używany u sprzedawcy, który był dealerem Peugeot, w warszawskiej signelli. Szczerze powiem, że dużo czasu zajęło mi zanim udało się znaleźć konkretnego. Jeżeli chce się kupić bezpieczny i pewny samochód trzeba za niego po prostu zapłacić kwotę, która na pierwszy rzut oka nie wydaje się podejrzana, zwłaszcza w przypadku samochodu, który reklamowany jest jako bezkolizyjny. Mój obecnie dwuletni peugeot 407 sprawdza się jak do tej pory całkiem dobrze, ale szczerze przyznam ze nie kupi się dobrego auta z tego segmentu i w tym wieku za 15 tysięcy.
karsiak
Obserwowany

Auto: Peugeot 407