Geometria kół wydruk ocena

10 Mar 2020, 17:28

Witam czy może ktoś powiedzieć czy geometria kół została wykonana poprawnie ? Jeżeli nie to co popwinno zostać poprawione.

Zdjęcie
Rout
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 07 2013
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Mondeo mk3
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

10 Mar 2020, 18:15

A robiłeś przód i tył czy tylko przód bo z tego co widzę poprawiona zbieżność jest tylko z przodu a z tyłu nic nie zostało ruszone.

Reasumując z przodu jest ok i tu nic nie trzeba zmieniać, a z tyłu zbieżność lewa i prawa strona do poprawy oraz zbieżność całkowita.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Mar 2020, 18:26

Miała być robiona całość dlatego zapytałem się mechanika dlaczego nie robił z tyłu odpowiedział że tam jest dobrze....
Rout
Nowicjusz

10 Mar 2020, 20:40

Rout napisał(a):Miała być robiona
A Mondziak ma z tyłu regulację.. :?: Sorrry ze pytam bo mimo ze przy tym temacie spędziłem sporo lat to juz nie pamietam... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

10 Mar 2020, 20:50

Ok...Już wszystko wiem.Na wahaczach zamontowane są śruby mimośrodowe.Jezeli przed udaniem się na pomiar i regulację geometrii nie zostały uruchomione to podejrzewam ze osoba która wykonywała pomiar i ustawienie nie mogła tego ruszyć.Częste przypadki to zapieczenie tych śrub i na tym kończy się regulacja... :(
Ps.Jednak tragedii to nie ma.Moze przy dłuższym przebiegu podbierać opony po zewnętrznej str. ...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

11 Mar 2020, 08:18

Ok postaram się do nich napisać/zadzwonić zobaczymy co powiedzą. Pan który robił geometrie wogóle na tyle nie był tzn nie próbował nic odkręcać/regulować. Dlatego zapytałem się go czy tył jest Ok skoro nic tam nie robił, powiedział że jest dobrze i nic tam nie trzeba regulować. A same śruby może faktycznie są podrdzewiałe ale nie wyglądają na takie których nie można ruszyć. Do tego specjalnie pryskałem te śruby odrdzewiaczem dzień przed usługą.
Rout
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    III runda NIGHT POWER 2013 GP w Łomży / relacja
    Kolejna impreza z cyklu NIGHT POWER 2013 Grand Prix za nami. Nawet deszcz nie zniechęcił fanów wysokooktanowej adrenaliny. Kiedy tylko ulica wyschła pierwsze auta stanęły na linii startu. 10 sierpnia na ulicy Spokojnej ...

11 Mar 2020, 20:11

Rout napisał(a): A same śruby może faktycznie są podrdzewiałe ale nie wyglądają na takie których nie można ruszyć
Robiłem takiego forda że niby tylko do wymiany jeden wahacz a skończyło się na wymontowaniu kpl wózka bo śruby zardzewiały wewnątrz tulei i żadne pryskanie nie pomogło . Palnik tylko i wyłącznie.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

11 Mar 2020, 20:34

bonifacy napisał(a): Palnik tylko i wyłącznie.
Miałem z tym do czynienia ok 15 lat...Masz całkowicie rację... :ok:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

12 Mar 2020, 11:53

bonifacy napisał(a):Palnik tylko i wyłącznie.
Teraz są podgrzewarki indukcyjne które lepiej się sprawdzają i nie nagrzewają tak wszystkiego jak w przypadku palnika do tego są bezpieczniejsze już w samym użyciu i w większości przypadków nagrzewają tylko miejsce na którym nam zależy :ok:
Nie mniej jednak z tą geometrią z tyłu są zawsze większe problemy bo rzadziej jest ustawiana to raz a dwa to to że tył samochodu jest jednak bardziej narażony na postępowanie korozji.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!