Wymiana śrub w kołach

02 Kwi 2020, 11:43

Cześć, zmieniałem opony z zestawu na felgach stalowych na felgi alu, niestety nie mogłem znaleźć śrub mocujących do felg alu więc wziąłem te ze stalowych. Teraz chcę zmienić na odpowiednie śruby samemu i mam pytanie czy trzeba w tym celu unosić samochód na lewarku czy można zrobić to "na kołach"? Chcę wymieniać każdą śrubę po kolei więc koło będzie cały czas przykręcone podczas wymiany. Da radę obejść się bez klucza dynamometrycznego bez ryzyka uszkodzenia czegoś?
damian2102
Nowicjusz

02 Kwi 2020, 12:04

damian2102 napisał(a):pytanie czy trzeba w tym celu unosić samochód na lewarku czy można zrobić to "na kołach"?
Można zrobić taki zabieg bez podnoszenia samochodu pod warunkiem że nie odkręcisz wszystkich śrub mocujących na raz. Proponuję wymieniać maksymalnie po dwie po przekątnej i będzie ok.
damian2102 napisał(a):Da radę obejść się bez klucza dynamometrycznego bez ryzyka uszkodzenia czegoś?
Przykręcasz z wyczuciem i nie skaczesz na kluczu jak już dokręcisz (widziałem taki przypadki), nie dokręcasz też naciskając nogą. przy wymianie koła w wulkanizacji rzadko używają też kluczy dynamometrycznych przy takim dokręcaniu śrub w kole.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Kwi 2020, 12:22

Śruby do Alu felg mają taki ruchomy stożek dookoła i on służy do idealnego kontrowania felgi na swoim miejscu natomiast śruby do stalowych felg takiego stożka nie mają ja miałem odwrotną sytuacje bo kupiłem stalowe felgi i przykręciłem je tymi od aluminiowych i dopiero potem zamieniłem na oryginalne do felg stalowych czy w drugą stronę tak da rade skoro ten stożek kontruje felgę to nie jestem pewien, powinno się chyba cała felgę odkręcić i na przemian odnowa przykręcić aby idealnie się ustawiła na swoje miejsce...
koral1989
Nowicjusz

Zdjęcia: 4

02 Kwi 2020, 20:05

Skoro tak to nie masz wyjście i koło musisz unieść, odkręcić wszystkie śruby i najlepiej je zdjąć lub poruszyć względem otworów i dopiero przykręcać nowymi śrubami. Równo na przemian je dociągając żeby felga dobrze się ustawiła na tych pływających śrubach.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Mercedes klasy A
    Mercedes pokazał kolejną generację klasy A. Silniki, które będą dostępne to m.in. 1,4 turbo 163KM (A200), 2,0 turbo 220KM (A250) oraz 1,5 diesel 116KM (A180d). Później paleta ma się rozszerzyć. Moim zdaniem ...