Gęstniejąca ropa

20 Gru 2009, 11:31

Witam. Mam problem w swoim Citroenie Jumper. Otóz w zbiorniku mam chyba letnią rope która ta mi zgęstniała. I pytanie
Co teraz zrobić zeby powrocila ona do stanu pierwotnego?
Wlewałem tam uszlachetniacza denaturatu i nic. Podgrzewałem filtr paliwa zbiornik od spodu i też to nic nie dało.
Co jeszcze można zrobic żeby Cytryna odpaliła?
W jakiej temperaturze powraca ona do normalnego stanu?
matys210
Nowicjusz

Miejscowość: Opolskie
  • 20 Gru 2009, 13:19

Do wojskowych diesli w zimę lało się, odpowiednio więcej przy niższych temperaturach, do ropy po prostu benzykę, żeby przy minusowych temp. nie gęstniała ona do takich postaci, które uniemożliwiałyby pracę silnika.. Ale to było dawno temu..
    Szczera dyplomacja jest tak prawdziwa jak sucha woda albo drewniana stal. J. Stalin.
    oprawca_1978
    Początkujący

Miejscowość: Zegrze

20 Gru 2009, 17:25

Wstaw auto do ciepłego garażu na cały dzień i ewentualnie noc.Samo podgrzewanie baku nic nie da,ponieważ ropa jest też w przewodach,pompie i filtrze.Osadziła się poprostu parafina i musi się roztopić naturalnie.Jak już wzystko puści(silnik zaskoczy) to spuśc tą ropę i nalej zimowej.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

21 Gru 2009, 13:33

filtr poliwa trzeba wymienić przedmuchać przewody paliwa i wlać do zbiornika poliwa nafty około 1 litra na 10 litrów ropy i wtedy odpowietrzyć i powinien zapalić
    irekman66
    Nowicjusz

Miejscowość: Strzelno

21 Gru 2009, 21:41

Z tym,że nie należy tego robić na mrozie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

QG0 - okres obsługi (standardowy okres obsługi)
      Przegląd ten dokładnie to QG0 (bez systemu przedłużonego czasu między przeglądami). Co 15 000 km należy wykonać serwis olejowy. Po upływie roku należy wykonać przegląd roczny, przy czym przegląd roczny zawsze zawiera serwis ...
      Lexus CT - 9 rzeczy, których o nim nie wiedziałeś
      CT to najmniejszy i najtańszy model w ofercie Lexusa. Ale równie ważny w historii japońskiej marki, co dużo większe i mocniejsze auta. Lexus CT zrewolucjonizował segment luksusowych kompaktowych hatchbacków, ...