Glc coupe

22 Sty 2022, 19:28

Witam chciałem się doradzić odnośnie kupna samochodu mercedes glc coupe benzyna czy disel. Zastanawiam się Co wybrać. Jest do wyboru mercedes glc coupe 2.0benz 197km i disel 163km automat. Jeżdżę bardziej w mieście ale mam ciezki wybór co kupić. To trochę większy SUV i nie wiem jak ze spalaniem. Możecie doradzic
Rafi100
Nowicjusz

23 Sty 2022, 15:11

Jak jeździsz po mieście, to lepsza będzie benzyna. Jeżeli czasami dojdzie jakaś trasa, to benzyna z LPG ( tu zaoszczędzisz najwięcej ) Jeżeli chodzi o spalania, to wiedząc ile spala faktycznie ( nie warto opierać się na danych producenta, lepiej od użytkowników ), to łatwo obliczysz co wyjdzie taniej. Kupując Diesla, warto też pamiętać o częściach zamiennych, które do Diesla są dużo droższe i obecnie jest tak, że zoszczędzone plny za paliwo raczej nie zwrócą kosztów utrzymania auta, ponieważ te oszczędności są przy obecnych cenach raczej malusieńkie, ponieważ różnica między ON a PB jest nie wielka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Sty 2022, 15:41

Dziękuję za pomoc i za doradzenie w temacie zakupu. Znajomy kupił Mercedesa Glc z 2020r disel 163km ma przejechane 28 tys a drugi ma glc 2.0 benzyna i przejechane ma 1.100km. Benzyna pali jak na razie 13.4l a ten disel 8.4 l w zimie , jest różnica w spalaniu. Nie sądziłem że aż 5l na 100km między disel a benzyna. Chyba że ten co ma benzynę to mało przejechał i silnik musi się dopasować to wtedy będzie mniej. Dziękuję
Rafi100
Nowicjusz

23 Sty 2022, 15:44

To trochę to spalanie w benzynie przeraża tak mi się wydaje ,chyba że z czasem będzie mniejsze jak się przejedzie trochę km więcej.
Rafi100
Nowicjusz

23 Sty 2022, 16:59

Nie patrz na średnie spalanie , które pokazuje komputer pokładowy. Zapytaj jaka jest pojemność zbiornika paliwa i ile km przejedzie na pełnym zbiorniku. I tego co ma Diesla i tego co ma benzynę. Ważny jest też styl jazdy, a głównie rozpędzanie się jak i prędkość. Ważne jest też hamowanie silnikiem - jak toś umie hamować silnikiem zamiast używać hamulców, to też ma to wpływ na spalanie. Jak któryś z nich lubi wcisnąć gaz do podłogi, to niestety wychodzi to na stacji przy instrybutorze.
Spalanie można też sprawdzić na komputerze pokładowym przy włączonej funkcji spalanie chwilowe i jechać po prostej drodze ( bez zjazdów z górki i podjazdów pod górkę ) najlepiej na tempomacie i patrzeć na ekran. Jedziesz np. na tempomacie 100km/h i patrzysz na spalanie chwilowe. Jak jedziesz po prostej drodze, to będzie ono ani spadać ani się podnosić.
A z tym spalaniem 13 litrów, to jest coś nie tak. Ja mam silnik 2.0 w benzynie i jadąc 100km/h spala mi 7.2 litra paliwa. I mniej więcej wychodzi to na stacji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Sty 2022, 19:20

A jakie auto masz też glc Mercedesa czy inna Marka. Też jest dla mnie dziwne to!!!
Rafi100
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spiesz się powoli - jedź płynnie
    Nawet trzech na czterech polskich kierowców przekracza dozwoloną prędkość w terenie zabudowanym. W ten sposób narażają na niebezpieczeństwo siebie i innych uczestników ruchu. Dlaczego w mieście lepiej ...

23 Sty 2022, 21:01

Co to w ogóle za porównywanie spalania biorąc pod uwagę dwóch "znajomych". Jeżdżąc 2 litrowym dieslem mogę spalić zarówno 10/100 jak i 6/100, kwestia warunków w jakich się poruszam

Przy glc z tymi silnikami przy takich samych warunkach zakładałbym jakieś 3L różnicy pomiędzy pb a dieslem
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km