Mercedes Benz klasa B I generacji - koszty eksploatacji, awaryjność

25 Lip 2021, 20:10

Co sądzicie o tym modelu? Mercedes Benz klasa B W245.mam na oku jeden egzemplarz po liftingu silnik benzynowy.Czy taki samochód będzie dobry dla osoby która zdała niedawno prawo jazdy? Czy koszta eksploracji różnią się znaczącą ok d innych modeli? Jak oceniacie ta auto?względem wyglądu,awaryjnosci.
coupe34
Początkujący

26 Lip 2021, 08:02

Tak jest to dość dobre auto, komfortowo się nim jeździ bo siedzi sie wyżej jak w suvie. Auto warte polecenia, dobry wybór :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Lip 2021, 09:34

Ok.Muales okazję go używać? Jak z awaryjnoscia i częściami ? Jeśli miałbyś wybierac między takim mercedesem a oplem astra J hatchback co byś wybrał i dlaczego?
coupe34
Początkujący

26 Lip 2021, 10:05

Każdy ma inne wymagania i preferencje więc co ja bym wybrał nie kreśli dla Ciebie ścieżki wyboru. To całkiem różne auta, inaczej się prowadzą, inne wrażenie z perspektywy kierowcy, calkiem inna pozycja za kierownicą. Merc jest bardziej "zbity" więc podczas parkowania napewno będziesz się czuł pewniej.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

26 Lip 2021, 10:07

A na przyklad jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny ,wewnętrzny który jest ładniejszy??? Napisz. oba auta mi się podobają,ale nie wiem zupełnie co mam wybrać.;/
coupe34
Początkujący

26 Lip 2021, 10:29

Przejedz się jednym i drugim i wybierzesz ten odpowiedniejszy.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Rapid - nowy wymiar Skody
    SKODA Rapid stanowić będzie nowy wyznacznik dla wszystkich samochodów marki pod względem ponadczasowego designu oraz przestronności wnętrza. SKODA Rapid to pojazd idealnie uzupełniający dotychczasową gamę modeli, wpasowując ...

26 Lip 2021, 15:08

coupe34 napisał(a):A na przyklad jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny ,wewnętrzny który jest ładniejszy?
To jest sprawa gustu i tu akurat to Ty powinieneś zdecydować który z tych samochodów bardziej Ci się podoba. Najlepiej przekonać się wsiadając do obu samochodów i o ile będzie to możliwe wykonać krótką jazdę.
coupe34 napisał(a):Jeśli miałbyś wybierac między takim mercedesem a oplem astra J hatchback co byś wybrał i dlaczego?

coupe34 napisał(a):Czy taki samochód będzie dobry dla osoby która zdała niedawno prawo jazdy?
Oba samochody nad którymi myślisz sprawdzą się w tej roli. Dla mnie plusem w Mercedesie jest wyższe pozycja za kierownicą co przekłada się na lepszą widoczność nie tylko podczas jazdy ale i podczas parkowania.

Co do Mercedesa B i silnika benzynowego to masz tam trzy jednostki 1.5 l (95 KM), 1.7 l (116 KM), oraz 2.0 l o mocy 136 lub doładowaną wersję o mocy 193 KM. Ta pierwsza jest za słaba i najoptymalniej wypada druga opcja czyli 1.7. Wszystkie silniki benzynowe mają dosyć trwałe łańcuchy rozrządu i raczej można je zaliczyć do grona tych mało awaryjnych.

W Oplu Astrze J masz z benzyny do wyboru te bez doładowania 1.4 (87 i 100 KM) oraz 1.6 (115 KM) oraz doładowane 1.4 Turbo 120-140 KM, 1.6 Turbo 170-200 KM. Tu chyba najrozsądniej będzie wybrać silnik 1.4T które były też z fabryczną instalacją LPG. O ile z silnikami jakiś większych problemów nie było to awaryjna była tu skrzynia biegów manualna o oznaczeniu M32. W samochodzie który będziesz kupował warto się jej przyjrzeć bliżej (prawdopodobnie będzie już po naprawie).

Masz jakiś określony budżet na zakup samochodu?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Lip 2021, 17:21

Tak budżet jakim dysponuje na zakup auta to 25-26 tys
coupe34
Początkujący

31 Lip 2021, 18:38

Dlaczego są to różne auta,tak jak ktoś wyżej napisał? Obydwa z nich to kompakty, hatchbacki.
Podobają mi się na swój i nie wiem co mam wybrać.
coupe34
Początkujący

01 Sie 2021, 20:47

Więc tak.Byłem obejrzeć jednego Mercedesa w245 auto ma przejechane ponad 200tys. Więc tak jak podejrzewałem wszystko w nim zaraz zacznie się sypać.Na starcie dowiedziałem się,że do wymiany będzie sprzęgło plus rozrząd.i właśnie. Mechanik za takie rzeczy zażyczył sobie 6500 tys z robocizna a dokładnie 6509-6800. Lol ,A gdzie zapłata OC i inne,a dodam że auto wystawione za 24tys.Przestrzegam wszystkich przed zakupem takich marek bo trzeba mieć krocie kasy jak coś się zepsuje a wiadomo,że tak będzie jak ma na bute 200tys+ na bank padnie sprzęgło lub inne rzeczy.A nie każdy powie co trzeba w zrobić w danym samochodzie.
coupe34
Początkujący

01 Sie 2021, 20:49

Wymiana rozrządu czy sprzęgła to nie jest "auto się sypie" tylko normalne naprawy w używanym aucie. Myślałeś że co kupisz? Auto bez wkładu? Albo ze zrobionym rozrządem miesiąc temu?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Sie 2021, 21:14

Nie nie myślałem tak.Myslalem tylko,że będzie taniej!
coupe34
Początkujący

01 Sie 2021, 21:25

Wybrałeś sobie model z silnikiem, gdzie żeby wymienić rozrząd (to że łańcuch to nie oznacza że jest wieczny) trzeba wyciągać silnik. Dlatego jest tak drogo.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Sie 2021, 22:18

coupe34 napisał(a):Nie nie myślałem tak.Myslalem tylko,że będzie taniej!

Ty dobrze zacząłeś czyli od mechanika i weryfikacji kosztów, sądzę że 3/4 amatorów malego budżetu i marek premium szczególne w tych bardziej wyszukanych opcjach zrezygnowało by z zakupu gdyby o kosztach dowiedzieli się przed akcją a nie po niej :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe