[Fabia 1.4 TDI] Głośna praca silnika przy wciśniętym sprzęgle

06 Cze 2016, 13:28

Witam,
odebrałem od mechanika samochód (Fabia 1.4 TDI '06r.), naprawiany był silnik, , objawem był spadek mocy, diagnozą brak kompresji w cylindrze, wypalone zawory. Wymieniona została uszczelka pod głowicą, zawory, popychacze, pasek rozrządu. Po odebraniu przy wciśnięciu sprzęgła zauważyłem inną pracę silnika, głośniejszą. Biegi zmieniają się płynnie, samochód prowadzi się dobrze. Tylko dziwi mnie ten dźwięk przy wciśniętym sprzęgle, nagle po naprawie, wcześniej tego nie było. Co może być powodem? Czy mechanik mógł w jakiś sposób wpłynąć czy to zbieg okoliczności i łożysko oporowe pada?
Micekoyot
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 07 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.4 TDI 72KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

17 Cze 2016, 13:49

Może być łożysko nie zostało ono wymienione (mogło już mieć luz), a silnik był odpinany od skrzyni. Wystarczy, że zmieniła się jego pozycja minimalnie od poprzedniej i taki odgłos jak słyszysz może być tego objawem jak również szybsze zużycie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Cze 2016, 20:32

Witamy. W tym modelu nie trzeba oddzielać silnika od skrzyni w celu zdjęcia głowicy a więc to raczej zbieg okoliczności.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

28 Sie 2018, 12:12

Dziwne dźwięki dochodzące z okolic sprzęgła w zależności od tego, czy sprzęgło jest wciśnięte, czy nie, mogą świadczyć o awarii łożyska oporowego.
Sprzegla24
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Niewyspany kierowca i problemy z zasypianiem
    Czy miewasz trudności z zasypianiem? Badania wykazały, że tego rodzaju objawy mogą znacząco wpływać na twoje bezpieczeństwo. Osoby, które na co dzień doświadczają problemów z zaśnięciem są dwa razy bardziej ...