Peugeot 206 2.0 HDI - Wymiana sprzęgła

23 Maj 2015, 18:57

Witam, mam 206, przebieg 275 tys. km, którą kupiłem 5 tys. km temu. Nie wydaje mi się, żeby do tej pory było w niej wymieniane sprzęgło. Czy takie objawy jak bardzo ciężko wchodzące biegi, zwłaszcza 1, 2 i wsteczny mogą oznaczać kres sprzęgła? Sprzęgło myślę wymienię dla swojego spokoju, jednak czy linkę sprzęgła także wymienić? I jeszcze jedno, czy można wymienić sprzęgło bez wymiany koła dwumasowego? Zauważyłem, że auto przy gaszeniu delikatnie wibruje. Gdy zostawiam włączone auto na luzie wibracje nie są przenoszone na auto, jedynie właśnie przy gaszeniu silnika. Co może być tego przyczyną? Co do sprzęgła, jakiego producenta wybrać? Bo różnica cenowa pomiędzy LUKiem a Valeo jest dosyć spora.
[link do Intercars wygasł]
HeMiK
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 02 2015
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Peugeot
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

04 Sie 2015, 10:20

Jeśli wymieniać sprzęgło to wszystko jednocześnie. Na kompletne sprzęgła możesz sobie popatrzeć tutaj [reklama jeśli miałbym polecić producenta no to bezdyskusyjnie LuK, ewentualnie SACHS.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 25 Lis 2015, 09:43, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
iparts
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Auto: Skoda Octavia
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lis 2015, 08:05

Zgadzam się,bardzo dobre marki i na pewno warto postawić na jedną z nich jeżeli chodzi o zakup sprzęgła. Akurat na co dzień zajmujemy się częściami do aut francuskich,wiec możemy pomóc podczas wyboru.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

20 Sty 2016, 12:58

Polecam LuK z producentów, sam zamawiałem ostatnio przez internet i szybko udało się rozwiązać cały temat.
mariuszowy
Nowicjusz

Auto: fiat 126p

21 Sty 2016, 15:03

Tak jak koledzy powyżej sugerowali, najlepiej wymienić całość. W 2,0 HDi moc 90 KM nie ma dwumasy, jest to zwykłe sprzęgło z litym kołem zamachowym (w wersji 110 KM jest dwumasa). Nie ma też linki, bo to sprzęgło hydrauliczne.

Co zaś cięzkiego zmieniania biegów, to może ale wcale nie musi byc to wina sprzęgła - w niskich temperaturach olej w skrzyni ulega zgęstnieniu, a jesli ktoś używał np oleju 75w90 zamiast 75w80, to na pewno będą kłopoty z wbiciem biegu. Zacząłbym od przepłukania skrzyni i zmiany oleju, bo to koszt niewielki a różnicę na pewno poczujesz.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

28 Sie 2018, 12:42

Jeżeli auto wyposażone jest w [link wygasł], w przypadku problemów z włączaniem biegów należałoby zacząć od tego układu. Przy wymianie sprzęgła najlepiej wymieniać całe zestawy: tarczę, docisk, łożysko oporowe lub wysprzęglik i jeśli samochód jest wyposażony w koło dwumasowe, również to koło.
Sprzegla24
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota S-FR Racing Concept
    Rok po premierze S-FR Toyota pokazała na Tokyo Auto Salon 2016 jego wyczynową wersję – S-FR Racing Concept. Model powstał w japońskim studiu Toyota Gazoo Racing, które opracowało do niego bogaty pakiet aerodynamiczny, ...