Głośna praca sprzęgła po wymianie.

12 Cze 2014, 13:42

Witam.

3 dni temu miałem wymieniany kompletne nowe sprzęgło (Sachs) zwykłe - nie dwumasa ponieważ fabrycznie też dwumasy mi nie włożyli.
Po wyjechaniu z kanału i jednodniowym testowaniu wszystko śmigało wyśmienicie. Auto lepiej się zbiera itp.

Ba... w dniu wczorajszym zrobiłem 1400km od wymiany tego ponieważ wyruszyłem w trasę powrotną do UK.

Cała trasa przebiegła fantastycznie... zero problemów z autem. Mam wrażenie, że przybrało na mocy... . I ta cicha praca... .
ALE... kiedy tylko dojechaliśmy na miejsce i wjechaliśmy do miasta (postoje na światłach co 50 - 100 metrów) zaczął dziwnie chodzić tak jakby coś głośno klekotało ... . Praca była głośniejsza im więcej operacji było wykonywanych biegami. Po wciśnięciu pedału sprzęgła do "deski" słychać jakby głośne tarcie.

Po wypakowaniu się poszedłem znowu sprawdzić auto... Po odpaleniu zimnego silnika o dziwo wszystko ucichło... . Kiedy przychodzi znów konieczność jazdy po mieście to na początku jest błoga cisza. Wszystko chodzi jak nowe... lecz ponad pół godziny po mieście, manipulacja biegami i od kiedy silnik osiągnie swoją normalną temperaturę głośna praca znowu się zaczyna. Poczas jazdy na dowolnym biegu przy otwartym oknie słychać jakby pulsacyjne tarcie. Kiedy jeżdżę dłużej to na postoju kiedy wcisnę pedał sprzęgła słychać gośne tarcie natomiast gdy silnik jest zimy tego nie ma... .
Obawiam się, że muszę ściągnąć znowu sprzęgło do sprawdzenia? :( :muśli:

Skoda Octavia 1Z Elegance PD 2004
1.9 TDI 105KM BJB
Gicu
Obserwowany
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 04 12 1988
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Skoda Octavia 1Z Elegance PD
Silnik: 1.9 TDI 105KM BJB
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

13 Cze 2014, 22:31

A nie powinna tam być właśnie dwumasa?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Cze 2014, 23:48

Też tak myślałem. Wszystkie źródła mówią, że jest montowana dwumasa... .
Napiszę do ASO co oni o tym sądzą.
Gicu
Obserwowany
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 04 12 1988
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Skoda Octavia 1Z Elegance PD
Silnik: 1.9 TDI 105KM BJB
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

18 Cze 2014, 12:13

Sztywne koło? W tym aucie?
Owszem, istnieją zestawy do przeróbki z dwumasy, ale każda Octavia II z silnikiem BJB opuściła fabrykę z kołem dwumasowym.
Więc na pewno została tam przeprowadzona jakaś modyfikacja.

Podejrzyj wątki:

vw-polo-1-0-6n2-2001-problem-z-biegami-r-1-2-vt60733.htm
zgrzytniecie-skrzyni-na-5-biegu-vt64666-15.htm
Strimi
Początkujący

Prawo jazdy: 04 05 1985
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford S-MAX
Silnik: 2,5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: MPV
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Targi TTM 2019
    Dla każdego mechanika i właściciela warsztatu targi branżowe to dobra okazja do obejrzenia najnowszych produktów i urządzeń do codziennej pracy. W jednym miejscu można zobaczyć, dotknąć, porozmawiać z producentem, ...