Głośniki do radia

18 Sie 2008, 19:39

Witam. Posiadam radio o mocy 4x45 wat. Potrzebuje do niego głośniki, tylko nie wiem jaką mają mieć moc. Czy mogą być 60 czy muszą być 45 taką jaką ma radio? Chcę, aby głośniki grały czysto i nie charczały. Proszę o pomoc, z góry dzięki.
becouse
Nowicjusz

18 Sie 2008, 22:05

Moc głośników nie musi być taka sama jak moc podana na radiu. Moga być te 60.
Najlepiej napisz za ile chcesz kupić te głośniki i jaki rozmiar, to albo ja albo ktoś inny na forum zaproponuje tobie jakieś ciekawe modele.
Wspaniała muzyka na wspaniałym sprzęcie:) Wszystko czego potrzebuje:)
Bryza
Początkujący

18 Sie 2008, 22:18

Wydaje mi się, że głośniki 60 W przy wzmacniaczu standardowym (45 W) powinno styknąć. Oczywiście nie wiadomo o jakim radio mówimy. Bo 4x45 W w koreańczyku pokroju Dalco nie ma nic wspólnego z 4x45 W w Soniaku. Do Dalko faktycznie powinno starczyć zdecydowanie mniej, Oczywiście zakładamy, że moc jest liczona w RMS a nie mocy maksymalnej, bo wówczas należałoby się ustawić w przeidzale 150-200W. Jak kupisz większe to z radiem nic się nie stanie. W pewnym momencie radio będzie za słabe, aby wykorzystać możliwości głośników. Nie wspomnę o tym, że radia nie są szykowane na "wyczynowe" (głośne) słuchanie muzyki. Jeśli takie ma być jego przeznaczenie to trzeba szybko pomyśleć o wzmacniaczu, bo fabrycznej końcówce mocy ciężko będzie przetrzymać stałą pracę na górnych zakresach głośności...
Ostatnio edytowany przez czacha, 18 Sie 2008, 22:43, edytowano w sumie 1 raz
czacha
Nowicjusz

18 Sie 2008, 22:24

czacha napisał(a):Wydaje mi się, że głośniki 60 W przy wzmacniaczu standardowym (45 W) to raczej za mało i będą rzęzić przy podkęconej głośności. Minimum to zapodałbym jakieś 100 W (oczywiście liczone w RMS), jak kupisz większe to z radiem nic się nie stanie. W pewnym momencie radio będzie za słabe, aby wykorzystać możliwości głośników.

Radio i tak nie ma mocy 45 czy tam 50 W, tylko ma w rzeczywistości jakieś 20W więc te 60 raczej by starczyły. Zalezy też jaka to firma głośników, bo jakieś tanie podróbki to i tak będą pewnie trzeszczeć:).
Ale oczywiscie większa moc głośników nie przeszkadza :). Cenowo między 60 W a np. 75 W nie ma prawie różnicy, więc kupuj te z większą mocą.
Bryza
Początkujący

18 Sie 2008, 22:46

No właśnie tak to sobie przemyślałem i trochę porawiłem :D
czacha
Nowicjusz

18 Sie 2008, 23:18

A wiec tak potrzebuje glosniki do 150 max 200 zl bez wzmazniacza. Chodzi mi o to aby ladnie graly.
becouse
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Kręcony licznik - auto sprzedawane w Niemczech...
    Opiszemy Wam historie która ostatnio nas spotkała. Zgłosił się do nas z klient z prośba o kontakt w Niemczech w sprawie jednego auta - chodzi dokładnie o Golfa VI. Napisaliśmy do niemieckiego właściciela z prośbą o ...

19 Sie 2008, 00:21

a moze pogadamy o mocy rms - bo to sie liczy :lol:
liczy sie prawda, a nie plotki i stereotypy
Manfred
Aktywny

19 Sie 2008, 18:30

Jak do 200 zł to ja polecam te:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Ewentualnie mogą jeszcze być te:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Bryza
Początkujący