Głośny silnik 2.0 R6 24V

20 Maj 2013, 12:08

Witam.
kupując auto ( Lexus is 200) silnik pracował b. cicho, praktycznie bezszelestnie, po wymianie oleju zaczoł pracować dużo głośniej, najbardziej jest to słyszalne jak silnik jest rozgrzany, na zimnym jest nie najgorzej. Nie wiem jaki olej był wcześniej wlany, ja zalałem Castrol EDGE 5W-30, który jak niedawno wyczytałem jest raczej nie polecany do tego silnika, jak coś polecają Castrola 10W-60 lub Motula 8100 X-Clean 5W-30.
Czy możliwe że olej aż tyle daje? że po wymianie oleju np. na Motula to stukanie ustanie?
Od razu wykluczam możliwość że wcześniej był jakiś dodatek dolany do oleju ala MotoDoktor gdyż silnik nie bierze grama oleju..
damian87
Początkujący

Zdjęcia: 8
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: lexus is200
Silnik: 2.0 155km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

20 Maj 2013, 15:41

damian87 napisał(a):Od razu wykluczam możliwość że wcześniej był jakiś dodatek dolany do oleju ala MotoDoktor gdyż silnik nie bierze grama oleju

Silnik nie musi palic oleju zeby wlac Doktorka :)
a co do pracy silnika to według mnie jak najbardziej po wymianie oleju stuki powinny ustac :yes:
Nobody07
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 06 1992
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Audi A3
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

05 Mar 2014, 23:31

od początku problemu zrobiłem już 2 wymiany oleju przy każdej płukanie silnika i nic się nie zmienia, sprawdziłem luzy zaworowe i jest ok, silnik dalej nie bierze oleju, ale to cykanie nie ustaje.
znalazłem film na YT gdzie można usłyszeć dokładnie ten głos co u mnie,
pierwszy samochód to tak jak powinien pracować ten silnik, natomiast w drugim jest to samo irytujące cykanie ...

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

możliwe że to pompa wody? a głos się niesie wzdłuż góry bloku? przyznam że nie wymieniałem jej przy okazji robienia rozrządu..
damian87
Początkujący

Zdjęcia: 8
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: lexus is200
Silnik: 2.0 155km
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

EURO NCAP: Pięć gwiazdek dla nowego Audi A3
    Zdobywając pięć gwiazdek, Audi A3 osiągnęło najlepsze wyniki w teście zderzeniowym przeprowadzonym przez Euro NCAP. We wszystkich kategoriach łącznie, model zdobył 88 na 100 możliwych punktów. Organizacja ds. oceny ...