[Peugeot 206 1.4 v8 Benzyna ]Głowica? Bierze płyn chłodniczy

19 Sie 2018, 11:37

Cześć!
Kupiłem autko, i od razu problemy.
Po zakupie zauważyłem, że autko traci moc na biegu jałowym, oraz gaśnie. A przy odpaleniu, musiałem go przegazować od razu żeby załapał.
Po przejechaniu około 300km poczułem dziwny zapach po wyjściu z auta, gdy doszło do tego dymienie na biało zorientowałem się że zapach dochodzi z wydechu. Najgorzej jest na gorącym silniku - kłęby białego dymu.
Zauważyłem też, że auto dosłownie wypija płyn chłodniczy. Ubyło może 2L po przejechaniu 15km.
Zaprowadziłem do mechanika z pewnością, że to uszczelka, ale mechanik stwierdził, że uszczelka jest nowiutka - świeżo wymieniana, i to prawdopodobnie jest wina głowicy.

Teraz nie wiem co zrobić, mogę dać głowicę do sprawdzenia - jeśli okaże się, że głowica jest zła - straciłem 150zł na sprawdzenie. Bo i tak raczej jej się nie naprawi[?]

Jeśli kupię nową głowicę, splanowaną - zregenerowaną (500zł) i okaże się że to jednak wina czegoś innego - to stracę 500zł + robocizna.

Czy jest możliwość, że to jednak co innego niż głowica ?
giddy
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: 20000
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

20 Sie 2018, 12:55

Ale sprawdzenie i planowanie głowicy robi się zawsze jak jest zdemontowana, nawet jak zmienia się uszczelkę. Także tak czy tak jest do sprawdznia/roboty, dzwon do sprzedającego i oddaj mu ten śmieć albo niech płaci za naprawę
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Starszy kierowca nie znaczy gorszy
    Czy wiek kierowcy pozwala określić jego zdolność do prowadzenia pojazdu? Z badań wynika, że dużo większe znaczenie ma stan zdrowia danej osoby. Bardzo ważne są regularne kontrolne wizyty u lekarza, ponieważ niektórzy ...