[15-20k] głównie miasto, ok. 7kkm rocznie

16 Sie 2021, 18:04

Witam wszystkich, szukam samochodu w budżecie 15-20k do jazdy głównie po mieście, często krótkie odcinki. Sporadyczne wyjazdy gdzieś poza miasto, ale nie dalej niż 100km. W przeciągu ostatnich 2 lat zrobiłem po 7000 km rocznie i nie zanosi się na to żebym robił więcej. Przez 6 lat jeździłem Oplem Astrą G 1.6 101km 2000r. i zrobiłem nią ok. 50k km.

Jedyne wymagania, które mam to:

1. Silnik benzynowy lub benzyna+lpg, maksymalnie 2.0 lub 150km, ale preferuje mniejszy, w zależności od modelu samochodu, ale żeby dało się wyprzedzić na trasie jak będzie potrzeba.

2. Nie combi, ale pojemny bagażnik, z "dużym otworem" bagażnika żeby dało się wsadzić trochę wieksze rzeczy (do Astry G wchodził mi cały rower koła 29 cali, bez rozkręcania), dla przykładu Astra G, Vectra C Liftback, Mondeo MK4, ale ten ostatni już poza budżetem.

3. Łatwo dostępne i dosyć tanie części, jak najtańsza eksploatacja.

Rozglądam się za Oplem Vectrą C Liftback/Hatchback 2006-2008r silnik 1.8, ale przez ostatni tydzień praktycznie nie doszło żadne ogłoszenie z mojej okolicy +200km, a potrzebuję kupić samochód w najbliższych tygodniach.

Będę wdzięczny za propozycje modeli samochodów, które spełniają powyższe wymagania, z góry dzięki :ok:
Lukkey
Obserwowany

15 Wrz 2021, 23:19

vectra spoko, w sumie możesz dorzucić signum
tanio wyjdzie też octavia II liftback ale tam jedyny bezpieczny silnik to 1.6/102
mondeo mk3 kupisz bez problemu
pomyśl może o fiacie bravo
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Wrz 2021, 23:38

Skąd jesteś to coś poszukam.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Wrz 2021, 23:44

Witam ponownie po miesiącu, poszukiwania samochodu nadal trwają. Patrząc na ogólną sytuację na rynku samochodowym zwiększyłem budżet do ok. 25k. Obecnie mocno zastanawiam się nad Renault Megane III oraz Opel Astra J. Jest wystawiony fajny (na pierwszy rzut oka) egzemplarz Astry J w moim mieście i chciałbym prosić o wstępna ocenę tego ogłoszenia, prawdopodobnie będę go oglądał.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z tego co wyczytałem lepszy byłby silnik 1.4t w wersji 140km, a ta z ogłoszenia ma 1.4t 120km, też się nada?

Na coś jeszcze zwrócić szczególną uwagę w tym modelu?
Lukkey
Obserwowany

15 Wrz 2021, 23:54

Masz pod nosem więc nic nie tracisz żeby obejrzeć.. :roll:
Ogólnie auto z 1ręki więc raczej służyło bezawaryjnie i sprzedający zna całą jego historię i z tego co sprawdziłem masz u siebie w mieście ASO Opla więc w razie W możesz sobie umówić sprawdzenie auta (koszt zależy od serwisu ale przeważnie w granicach 400-600zł).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012