Cześć!
Zleciał ponad rok odkąd kupiłem Mazdę 626 (2.0, 116KM, 1999 rok). Poza niezbyt komfortowym wyciszeniem i rudą jestem zadowolony. Autko zbiera się jak trzeba, mechanicznie wymieniłem tylko przewody WN oraz dwie tuleje wahacza. Spali jakieś 700ml oleju co wymianę, tj. 11.000KM. Ogólnie auto na duży plus!
Tym samym powoli chciałbym przymierzać się do zakupu czegoś lepszego. Myślę, że najwcześniej przed przedłużeniem obecnego OC (które jest ważne do lutego).
Chciałbym kupić auto o podobnej mocy, które jednocześnie będzie spalało mi tyle samo podtlenku LPG co teraz (9l/100km). No i co najważniejsze - koniecznie musi być nieco bardziej "wygodne", szczególnie jeśli chodzi o wyciszenie :]
Mój budżet będzie wynosił ~10.000PLN razem z ewentualnymi opłatami oraz naprawami. Będę też szukał auta z założoną instalacją gazową.
Przejdę do moich typów:
1. Honda Accord VI 1.8 iV-Tec - miałem możliwość kilkukrotnie jechać tym autkiem w Sedanie i jeździło mi się piekielnie dobrze
![Twisted Evil :twisted:]()
Ponad 300tyś. przebiegu, z czego prawie 100 tysięcy z zagazowanym silnikiem. Bardzo podoba mi się z wyglądu, a i komfort jazdy jest na dużo lepszym poziomie, niż przy moim obecnym autku. Wiem tylko, że chlupnie sobie 1.5-2l oleju co serwis.
2. Mazda 6 1.8 - huhu, znowu Mazda? Sam nie wiem... Jeśli chodzi o wygląd, to auto podoba mi się najbardziej ze wszystkich tutaj przedstawionych. Z kolei odstrasza ruda szmata w wielu egzemplarzach oraz fakt, że do tych 10 tysięcy mogę nie znaleźć "dobrej sztuki"
![Kwaśna mina :/]()
3. Honda Civic VII coupe - znowu Honda, znowu mi się podoba. Silnik tutaj 1.6, więc trochę słabiej niż poprzednio, ale znowu masa własna i taka sama bezawaryjność...
4. Ford Mondeo MK3 w sedanie - auto jak najbardziej na duży plus. Jechałem, oglądałem i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Żeby tylko trafić na Durateca, który nie będzie chlał 10l/10000km oleju :C
5. Volvo S40 - tutaj nie za bardzo wiem czego szukać i czy w ogóle warto.
To tak 5 moich typów, super byłoby usłyszeć od Was co nieco na ich temat oraz ewentualnie własne uwagi i propozycje
Dziękuję!