Golf 3 1.9d kombi bardzo głośne odgłosy z okolic silnika

22 Kwi 2019, 20:57

Witam, mam problem z bardzo głośnymi odgłosami uderzenia w samochodzie golf 3 1.9d kombi 65KM 1996r.
Problem pojawił się gdy wybrałem się samochodem w trasę 250km i po przejechaniu około 150km stopniowo zaczynał mi coraz to głośniej tj. uderzać. Wszystkie płyny były wymieniane jakoś z 3-4 miesiące temu.
Po przekroczeniu 30-40 km/h zaczyna strasznie hałasować w środku. Podczas hamowania silnikiem lub jazdy na równych obrotach można usłyszeć ten dźwięk lecz podczas hamowania lub przyśpieszania problem znika. Gdy zacznie hałasować to w środku prawie wszystko się telepie. Nie wiem co może być przyczyną i liczę na waszą pomoc.

Jestem całkiem zielony w tych sprawach więc dzięki za każdą odpowiedź.

Nie wiem czy w dobrym miejscu zamieściłem post, jak coś to z góry przepraszam.
darkwegaz96
Obserwowany

• 23 Kwi 2019, 20:53

A jak jest na postoju? Silnik na wolnych obrotach również hałasuje? Jak jest przy dodaniu gazu, wciśnięciu sprzęgła?
    Być może nie jest to wina silnika tylko przegubu skoro przy pojawieniu się tych dźwięków trzęsie samochodem.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

24 Kwi 2019, 21:37

Na postoju czy przy dodaniu gazu jest ok. Zaczyna walić dopiero gdy jadę na biegu (2-5) lecz bez gazu lub na równych obrotach.
    darkwegaz96
    Obserwowany

08 Maj 2019, 14:11

Objawy wskazują na sprawdzenie przegubów. Sprawdź czy manszety przegubów są całe i czy przeguby nie mają luzu. Najlepiej by było to wykonać na podnośniku ewentualnie kanale tak żebyś miał swobodny dostęp z dołu.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!