Audi A6 C6 2.0 TFSI (BPJ) - diagnostyka błędu 08200/12600

27 Kwi 2019, 00:57

Witam serdecznie.
Ostatnio podłączyłem swoje autko pod komputer i ukazały się takie o to błędy..

1) 08200 kolektor dolotowy, obwód sterujący 1 otwarty
001-górna granica przekroczona

2) 12600 kolektor dolotowy - element sterujący prowadnicami (JMRC)
008- tutaj coś z sygnałem było

Z autem nic się nie dzieje, nie ma żadnych objawów. Od czego zacząć, co to może być?
Gom3z
Początkujący

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 20 04 2016
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A6 C6
Silnik: 2.0 TFSI 170KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • 30 Kwi 2019, 21:13

Gom3z napisał(a):1) 08200 kolektor dolotowy, obwód sterujący 1 otwarty001-górna granica przekroczona
    To jest dokładnie błąd P2008 czyli problemem może być przerwany przewód gdzieś w wiązce lub sama wtyczka którą warto sprawdzić, dalej może być zawór elektromagnetyczny sterujący długością kolektora ssącego.
    Gom3z napisał(a):2) 12600 kolektor dolotowy - element sterujący prowadnicami (JMRC)008- tutaj coś z sygnałem było
    Tu będzie to błąd P3138 który oznacza problem ze sterowaniem klapami w kolektorze dolotowym. Ten błąd najczęściej pojawia się przy jednym z problemów np. uszkodzony silnik przepustnicy kolektora dolotowego; deregulacja podstawowych ustawień przepustnicy; uszkodzone okablowanie jak przy pierwszym błędzie lub też brudne klapy w kolektorze.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

30 Kwi 2019, 22:41

Dzięki wielkie kolego. Nigdzie nie mogłem tego znaleźć.
    Samemu trochę też ciężko to diagnozować, bo samochód w sumie pracuje normalnie, nie ma żadnych niepokojących objawów - przynajmniej na tą chwilę.

Błędy, które podałeś.. to mogą mu towarzyszyć jakieś objawy podczas jazdy?

Ogólnie widziałem delikatny wyciek płynu chłodniczego, ale to naprawdę niewielkie ilości gdzieś właśnie przy kablach, ale niezbyt dostęp tam był, więc póki co nie ruszałem i kontroluje to po prostu.
    Gom3z
    Początkujący

Zdjęcia: 6
    Prawo jazdy: 20 04 2016
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Audi A6 C6
    Silnik: 2.0 TFSI 170KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007

02 Maj 2019, 14:57

Gom3z napisał(a):Błędy, które podałeś.. to mogą mu towarzyszyć jakieś objawy podczas jazdy?
    Wiesz co generalnie jak jest duży problem z klapami w kolektorze to zazwyczaj auto zaczyna sporo więcej palić, może pojawić się spadek mocy na pewno jest to zauważalne z pozycji kierowcy.
    Czasami czujnik położenia klap może być wyrobiony i powodować już błędne odczyty. Tak na odległość ciężko to zdiagnozować :)
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT86
      Sportowe coupé Toyoty zdobyło wielką sławę jako samochód dający ogromną frajdę z jazdy, który jednocześnie nie kosztuje majątku. Wersja kabriolet z pewnością przysporzyłaby dodatkowych fanów tylnonapędowej ...
      Porównanie rejestratorów DOD IS220W i DOD IS420W
      Nie każdy kierowca chce od razu zainwestować gotówkę w najlepszy możliwy model wideorejestratora. Dlatego DOD w swojej ofercie posiada również kamery budżetowe w bardzo przystępnych cenach: IS220W i IS420W. ...