Golf 3 1.9TD 92r. - PISZCZĄCY PASEK

02 Sty 2008, 15:03

Witam - Mój problem wygląda mianowice tak - kiedy samochód dłużej postoi np.(po nocy) to rano po zapeleniu gdy dodaje gazu, spadają mi obroty i strasznie piszczy chyba na pasku. Ponadto dodam że pasek wymieniłem klinowy wymieniłem około mieciąca temu i na początku było troszkę spokoju a teraz odnowa zaczyna piszczeć - jaka może być przyczyna wycierania się paska
Michal833
Nowicjusz

Miejscowość: Busko - Zdrój
  • 02 Sty 2008, 15:46

Możliwe że pasek jest za słabo naciągnięty.
    tomss20
    tomss20
    Początkujący

Miejscowość: kraków

02 Sty 2008, 19:50

jezeli byl troche za slabo naciagniety i z takim piszczeniem pracowal to bedzie do wymiany moze nie pomoc uciagniecie bo prawdopodobnie jest przypalony
    artekk
    Początkujący

Miejscowość: k-kozle

02 Sty 2008, 23:03

Sprawdź koło pasowe na alternatorze jest zrobione z blachy i się rozchodzi.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

05 Sty 2008, 18:39

Aby na pewno to pasek? Bo jeśli ktoś naciągnął go za mocno to mogło uszkodzić łożysko na alternatorze, lub rolkę napinającą.Najlepiej to sprawdzić spryskując WD40 a łożysko lup rolki.
    Badbit
    Początkujący

05 Sty 2008, 20:31

Jak uruchomisz silnik,dodawaj gazu i obserwuj dlaczego pasek piszczy - czy obracają się oba koła pasowe,czy któreś staje w miejscu lub zwalnia swoje obroty względem drugiego.Jak obracaję się oba koła pasowe,a ich obroty sa takie same,a piszczy,to sprawdzić naciąg paska.Jak zatrzymuje się koło alternatora,to łożysko w alternatorze.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L - siedmioosobowa wersja modelu RX
      Zaprezentowana w 2018 roku, siedmioosobowa wersja modelu RX jest SUV-em z elektrycznie składanym i rozkładanym trzecim rzędem siedzeń, dysponującym osobnym panelem klimatyzacji. Jest wyższa i dłuższa od standardowego modelu, ...