GOLF 3 1993- wymiana żarówki

20 Lip 2018, 15:13

Cześć wszystkim!
Jestem świeżo upieczonym kierowcą ,zakupiłem swoje pierwsze auto (patrz temat), zauważyłem że nie działa mi lewe światło mijania.
A co jest najgorsze nie wiem jak je wyciągnąć siłuje się i siłuje pomożecie? Jak mogę je wyciągnąć, nie chce nic zepsuć :/. Tak wgl nie wiem dobrą żarówkę próbuje wyciągnąć ( to czarne). Ps. Zdjęcie w załączniku, z góry dziękuję za pomoc.
PrzemekPa
Nowicjusz

20 Lip 2018, 16:26

Już ci mówię :) bardzo prosta sprawa. To jest żarówka H1 i jak się przyjrzysz na zdjęciu masz taki drucik który trzyma żarówkę. Musisz go na górze zdjąć z zaczepu (trochę siły i w bok w lewo z tego co widać na zdjęciu) i on wtedy będzie luźny odchylisz go i wyciągniesz bez problemu żarówkę.
Nową wkładasz w takiej samej pozycji jak ta (inaczej się nie da) i pamiętaj żeby nie dotykać palcami bańki szklanej żarówki bo to skraca jej żywotność. Na koniec zapinasz drucik tak samo jak jest obecnie.

Jak byś miał jeszcze jakieś problemy to pisz :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Lip 2018, 17:18

Ale czy na pewno wymienię wtedy światła mijania? Bo jak odpalam długie to właśnie świeci się ta większa żarówka. Ps. gdzie mogę kupić tę żarówkę?
PrzemekPa
Nowicjusz

20 Lip 2018, 17:40

PrzemekPa napisał(a):Ale czy na pewno wymienię wtedy światła mijania?
A jak włączysz mijania to w tym miejscu z przodu z drugiej strony świeci? Przyjrzyj się, Golf III miał kilka rodzajów lamp i tak mi jest ciężko jednoznacznie powiedzieć czy to mijania czy długie najlepiej jak sam to sprawdzisz.
PrzemekPa napisał(a):Ps. gdzie mogę kupić tę żarówkę?
Na pierwszej lepszej stacji lub w sklepie motoryzacyjnym nawet w sklepach typu np. Auchan na motoryzacji.
Cichy77
Forumowicz VIP

20 Lip 2018, 17:57

Te światła się świecą gdy włączam mijania tzn świeci się tylko z prawej strony , bo drugie z lewej właśnie chce wymienić
PrzemekPa
Nowicjusz

20 Lip 2018, 18:15

PrzemekPa napisał(a):Te światła się świecą gdy włączam mijania tzn świeci się tylko z prawej strony
Czyli tak, patrząc na tą lampę tak jak zrobiłeś zdjęcie to po prawej stronie jest pozycja którą widać jak świeci i ta prawa strona to jest od świateł drogowych, a lewa od świateł mijania i tu nie świecie żarówka a powinna więc jak wymienisz ją to będzie ok :)

Tylko patrząc na zdjęcie od środka które zamieściłeś to wychodzi na to że ta żarówka H1 jest od świateł drogowych czyli nie ta co chcesz wymienić.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy hybrydowy crossover Toyota C-HR
    Toyota zademonstrowała produkcyjną wersję hybrydowego crossovera C-HR na targach w Genewie w marcu tego roku. Świat poznał wygląd auta z zewnątrz i pierwsze szczegóły specyfikacji, jednak producent nie pokazał jeszcze ...
    Co może zamarznąć w naszym samochodzie?
    Co w samochodzie jest szczególnie wrażliwe na niską temperaturę? Jak sobie poradzić z typowo zimowymi problemami? Poniżej prezentuję kilka odpowiedzi które mogą okazać się przydatne wielu kierowcom. Głównym ...

20 Lip 2018, 18:19

No właśnie, ale rzecz w tym że właśnie mam problem z wyciągnieciem tego czarnego elementu czyli żarówki mijania bo jest na prawdę mocno zamocowana i z tym mam problem :/ bo nie chce nic zepsuć właśnie
PrzemekPa
Nowicjusz

20 Lip 2018, 18:34

PrzemekPa napisał(a):No właśnie, ale rzecz w tym że właśnie mam problem z wyciągnieciem tego czarnego elementu czyli żarówki mijania
czyli żarówki pozycyjnej :) światło mijania jest w innym miejscu. Na zdjęciu które zamieściłeś na początku masz żarówkę świateł drogowych (długich) i obok po lewej mocowanie żarówki pozycyjnej ten czarny element z dwoma blaszkami.

Powinno go się przekręcić i dopiero wyciągnąć.
Cichy77
Forumowicz VIP

20 Lip 2018, 18:37

W takim razie gdzie są światła mijania :O? ( wydawało mi się że właśnie ten czarny element bo najbardziej mi pasował)
PrzemekPa
Nowicjusz

20 Lip 2018, 20:41

PrzemekPa napisał(a):W takim razie gdzie są światła mijania :O?
Patrząc na pierwsze zdjęcie które zamieściłeś po lewej (nie zmieściło się na zdjęciu).
Cichy77
Forumowicz VIP