Golf 3- uszczelka pod glowica

23 Sie 2010, 21:38

mam taki problem, wymienilem silnik w moim golfie i po pewnym czasie okazalo sie ze saczy mi sie olej z pod glowicy a w moim poprzednim silniku uszcelka byla nie dawno zmieniana i planowana glowica. i chcilabym sie dowiedziec czy mozna przlozyc ta dobra usczelke i glowice do tego drugiego silnika?
pawel007x
Nowicjusz

23 Sie 2010, 21:41

pawel007x napisał(a):czy mozna przlozyc ta dobra usczelke i glowice do tego drugiego silnika?

1/ Głowicę jak najbardziej tak
2/ Uszczelka glowicy absolutnie nie.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

03 Wrz 2010, 12:56

pawel007x napisał(a):mam taki problem, wymienilem silnik w moim golfie i po pewnym czasie okazalo sie ze saczy mi sie olej z pod glowicy a w moim poprzednim silniku uszcelka byla nie dawno zmieniana i planowana glowica. i chcilabym sie dowiedziec czy mozna przlozyc ta dobra usczelke i glowice do tego drugiego silnika?

Dokładnie tak jak napisał Migi60

Przełuż głowicę wymień usczelkę i śmigaj :mrgreen: , ale za nim to zrobisz przejrzyj silnik dokładnie czy aby napewno wali z pod głowicy , bo moze okazać się jakis walnięty symerilng lub inna uszczelka.
opelgolf
Nowicjusz

Miejscowość: Zielona Góra

03 Wrz 2010, 13:03

uszczelkę zawsze dajemy nową, tak samo jak śruby mocujące głowice,
głowice przed montażem należy sprawdzić pod kątem szczelności i splanować aby za chwile nie pojawiło nam się to samo (przy okazji sprawdzamy zawory i gniazda czy nie są już do wymiany), teoretycznie powinno się też sprawdzić gładź bloku w miejscu styczności z uszczelką
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Wrz 2010, 18:12

Jeżeli uszczelka była porządnej firmy i była właściwie dociągnięta to można ją powtórnie założyć.
andrzej_124
Stały forumowicz

04 Wrz 2010, 13:02

andrzej_124 napisał(a):Jeżeli uszczelka była porządnej firmy i była właściwie dociągnięta to można ją powtórnie założyć.

Co Ty wypisujesz..nigdy ale to przenigdy nawet firmowe, oryginalne, markowe uszczelki nie zakładamy powtórnie..
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Toyota Corolla TE27 (1972–1974)
    To właśnie od niej zaczyna się wielka przygoda Corolli ze sportem. Pod maską lekkiego, ważącego zaledwie 855 kg nadwozia coupe ówczesnej Corolli TE27 zamontowano 115-konny silnik DOHC z Celiki. Ta wersja trafiła do ...

04 Wrz 2010, 14:01

Jeżeli uszczelka była nie dawno montowana i nie uszkodziła się przy ściąganiu głowicy możesz śmiało ją założyć powtórnie. Pakietową uszczelkę można montować nawet 3 razy i nic się nie stanie.
andrzej_124
Stały forumowicz

04 Wrz 2010, 16:02

tak ale z tą samą głowicą i tym samym blokiem :wink:
a tu masz 2 różne :wink:
uszczelka to nie taki wielki koszt :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)