Golf 3 - Wentylator Się Często Włącza (Układ chłodzenia)

07 Sie 2009, 14:55

Mam problem z golfem 3 z 96r. 74kw , przebieg 135 tys. , którego niedawno kupiłem...

Jak go kupiłem to od razu do mechanika i wymienił pompę od chłodzenia bo nie kręciła wogule. Termostat mechanik wyjmował i mówił że jest OK. Problem jest w tym że ciągle się załącza wentylator na chłodnicy... Tzn w pogodę 30 stopni jadę na miasto 8km , staje na parkingu - wyłączam silnik i wentylator chodzi z 2-3minuty... wracam z powrotem staje i to samo... czasem się włącza też w czasie jazdy. Temp jest ok - cały czas na środku wskażnika - 90 stopni. Płynu też jest ok... Nie wiem co z tym robić ale denerwujący jest ten wentylator... Może chłodnica jest zakamieniona ?? Jak bym podjechał pod komputer to tam ustawiają pracę wentylatora albo jakieś czujniki temp. ?? Nie wiem co z tym z tym zrobić :roll: :roll: ??? Chyba że tak ma być w taką pogodę upalną.... Dodam że samochód ma klimatyzację... ale nie ma freonu... i nie działa.. :roll:
forcebasser
Nowicjusz

Miejscowość: Zawiercie
  • 07 Sie 2009, 15:04

Klimę napełnij jak najszybciej,jeżeli zamierzasz ją jeszcze użytkować i nie chcesz mieć większych kosztów naprawy.
    Co do chłodzenia silnika - skoro temp. jest cały czas 90 stopni,to jest taka jaka być powinna i chłodnica jak i termoetat są raczej ok.Jakby te elemnty były uszkodzone,to temp. na wskaźniku cały czas by ci skakała.Ja bym sprawdził czujnik temperatury,włączający wentylator.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

08 Sie 2009, 11:47

kolego w miescie to normalne wyjedz na trase to nie bedzie tego problemu w miescie nie jest chlodzony powietrzem
    kamilszczak01

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autobus Mercedes-Benz Travego dla klubu Legia Warszawa
      Legendarny klub warszawski – Legia Warszawa otrzymał luksusowy autobus turystyczny Mercedes-Benz Travego. Piłkarzom został on po raz pierwszy zaprezentowany 28 stycznia rano, odbierając na lotnisku legionistów ...
      Lexus RX L 450h - test spalania
      Ten bogato wyposażony, luksusowy SUV imponuje niskim zużyciem paliwa. Zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę, że testom poddano największego SUV-a w gamie japońskiej marki na europejskim rynku – do tego w dłuższej i wyższej ...