Golf 3, zwarcie w elektryce

18 Sie 2016, 20:40

Witam, jestem posiadaczem golfa 3, 1,4 + LPG, problem pojawił się jakiś czas temu gdy podczas jazdy "odcinało" go całkowicie, a mianowicie wskazówki leciały w dół na 2-3 sek i później jechał dalej. Następnym problemem jaki się pojawił to rozładowywanie akumulatora, w pełni naładowany odpalił, przejechał swoje, postał 15-20 min i rozrusznik już nie chciał ruszyć. Ostatnio gdy miał już jechać do elektromechanika, ładował się cały dzień, przy próbie odpalenia go, przekaźnik 167(jak później wyczytałem - od pompy paliwa) zaczął strzelać, rozrusznik w ogóle nie ruszał, prędkościomierz szedł do 40-50km/h, wymiana przekaźnika nic nie dała - 31 zł w błoto. Dodam jeszcze, że przy przekręceniu stacyjki do "fazy rozruchu" gaśnie wszystko. Jestem w stanie naprawić to na własną rękę? co sprawdzić? Podstawy elektryki i elektroniki znam w dość dobrym stopniu.
bartlomiejk
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 09 2015
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: golf 3
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

18 Sie 2016, 20:52

Na początek podstaw inny akumulator.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

18 Sie 2016, 21:10

Zapomniałem dopisać, akumulator inny próbowałem - to samo.
bartlomiejk
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 09 2015
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: golf 3
Silnik: 1,4

18 Sie 2016, 21:28

bartlomiejk napisał(a):Podstawy elektryki i elektroniki znam w dość dobrym stopniu.
To czemu ten temat ? Znajomość elektroniki w tym przypadku sobie daruj. Dasz radę sam tylko pomyśl.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

19 Sie 2016, 08:48

bartlomiejk napisał(a):Podstawy elektryki i elektroniki znam w dość dobrym stopniu.

bonifacy napisał(a):To czemu ten temat ?

No właśnie - skąd? Przecież to jest bardzo prościutka sprawa do opanowania w jakąś godzinkę ( z piwkiem w ręku oczywiście ). Wystarczy mieć podstawową wiedzę i podstawowe urządzenie, bez którego ani rusz.
Skoro znasz podstawy, nawet w stopniu minimalnym, to dasz radę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poradnik kupującego #3 - BMW Serii 3 e46 (1998 - 2007)
    Geneza BMW Serii 3 o oznaczeniu producenta e46 w pierwszym roku produkcji oferowano wyłącznie w wersji sedan. Rok później dołączyło do oferty kombi, coupe oraz kabriolet. W 2000 roku zaprezentowano 3 drzwiowego kompakta, ...