Seat Leon - alternator

14 Cze 2016, 13:59

Witam, w piątek kupiłem nowy akumulator do samochodu. Wczoraj radio wariowało i w pewnym momencie samochód zgasł i nie chciał zapalić. Po podłączeniu do innego akumulatora od razu odpalił. Dzisiaj nie miałem problemów aż do południa. Radio się wyłączyło, liczniki stanęły w miejscu, kierunkowskazy nie działały aż wreszcie samochód zgasł - znów trzeba było podpiąć do innego. Byłem sprawdzić co to, facet powiedział, że trzeba wymienić alternator. Napięcie wykazało 13,3 i 13,18. Gdy miałem stary akumulator nie było żadnych problemów, zaczęły się dopiero po wymianie i zastanawiam się, czy facet po prostu chce zarobić czy jednak możliwe, że trzeba wymienić ten alternator? Zastanawiam się, czy nie podjechać do kogoś innego żeby znów sprawdził.
saaphyx
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 04 1987
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6 110km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

14 Cze 2016, 20:13

Załóż inny akumulator i zmierz napięcie ładowania bez obciażenia, czyli przy powyłączanych wszystkich odbiorniikach, a następnie włącz światła i ogrzewanie szyby i zmierz ponownie. Napisz jakie są wyniki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Cze 2016, 21:27

Ten czy inny akumulator jeśli nie ma ładowania to alternator do wymiany ewentualnie naprawy. Być może wymiana aku zbiegła się z awarią altka.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

14 Cze 2016, 21:38

Okazalo sie, ze przyczyna bylo cos z kabelkami przy akumulatorze. I tyle. Wszystko juz dobrze chodzi, znajomy mechanik sprawdzil alternator i nie bylo zadnych problemow wiec widocznie koles chcial po prostu zarobic :)
saaphyx
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 04 1987
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6 110km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002

14 Cze 2016, 21:49

saaphyx napisał(a):Okazalo sie, ze przyczyna bylo cos z kabelkami przy akumulatorze. I tyle.
Możesz napisać konkretnie co nie było halo . Tak dla potomności.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

19 Sie 2016, 10:45

Nowy alternator to koszt ok. 400zł. Regeneracja jest dużo tańsza. Swój naprawiałem w firmie, która specjalizuje się w naprawie alternatorów i rozruszników. [reklama] Szczerze polecam.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 20 Sie 2016, 17:24, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
mikołaj11
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: renault laguna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy agresja na drodze może być zaraźliwa?
    Nieprzyjemne gesty, nadmierne używanie klaksonu, zajeżdżanie innym drogi czy naciskanie na innych kierowców przez jazdę zbyt blisko – to wszystko nie tylko stwarza zagrożenie i brak szacunku, ale może również ...