GOLF 4 1.4 16V 1998r. Wyciek płynu chłodniczego

14 Kwi 2019, 11:20

Witam, od dłuższego czasu mam problem z wyciekiem płynu chłodniczego, płyn spływa po misce olejowej, także wyciek musi być gdzieś ze środka silnika, może jakiś wąż akurat przy silniku? Mechanik dwa razy oglądał samochód, za każdym razem twierdził, że sucho i nic nie widzi, za pierwszym razem zastosował uszczelniacz, który pomógł na 2 tygodnie, po czym problem znowu wrócił, za drugim razem zobaczył, że chłodnica cała zgnita, która niedługo później pękła. Wczoraj cały dzień ją wymieniałem, w końcu zalałem płynem, odpowietrzyłem układ, dzisiaj rano zaglądam a w zbiorniczku pusto, płyn po całej nocy wyciekł znowu po misce olejowej. Nie mam pojęcia gdzie szukać problemu, moze pęknięty blok? Proszę o jakąś poradę, nie mam już siły do tej fury :/. Wyciek najprawdopodobniej jest bliżej lewej strony silnika.
bodek98
Nowicjusz

14 Kwi 2019, 11:47

bodek98 napisał(a):dzisiaj rano zaglądam a w zbiorniczku pusto, płyn po całej nocy wyciekł znowu po misce olejowej
Przy takim wycieku na pewno jest możliwość lokalizacji jego źródła. Wytrzyj dokładnie silnik i sprawdzaj skąd dokładnie leci, jak widzisz że miska mokra to idziesz dalej do góry i sprawdzasz aż znajdziesz źródło.

bodek98 napisał(a):Nie mam pojęcia gdzie szukać problemu, moze pęknięty blok?
Może być, ale musisz zlokalizować źródło wycieku inaczej nie naprawisz usterki. Jak byś nie miał wycieku widocznego a płynu by ubywało to sytuacja by była trudna a tak wystarczy poświęcić trochę czasu i na pewno znajdziesz.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Kwi 2019, 12:00

Trochę mnie podbudowałeś bo już nie mam siły, problem w tym, że nie mam kanału, ostatnio zaglądałem na podniesionym golfiku i nic za bardzo nie widziałem, wszystko jest w zasadzie zapocone, ale żeby spływało sobie to nie było widać. Z miski olejowej teraz kapie sobie kropelka po kropelce
bodek98
Nowicjusz

18 Kwi 2019, 13:23

bodek98 napisał(a):ale żeby spływało sobie to nie było widać. Z miski olejowej teraz kapie sobie kropelka po kropelce
Jak nie wyczyścisz silnika to raczej nie znajdziesz tego wycieku bo ciężko będzie to zrobić przy zapoconym silniku.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Superb w wersji kombi
    Pierwszy egzemplarz nowej ŠKODY Superb w wersji kombi dla Klienta z Czech, został już wyprodukowany. Zbudowany w fabryce w Kvasinach samochód posiada silnik 2.0 TDI i biały lakier nadwozia. ŠKODA Superb ...