Golf 4 - Gaśnie i ma problem z odpaleniem

01 Lis 2015, 11:38

Cześć, mój golf 4 po już niespełna jednym tygodniu po kupnie ma swoje humorki typu :

1. Podczas jazdy sam się wkręca na obroty po naciśnięciu sprzęgła ( rośnie do 4,5)
2. Po zgaszeniu go z w/w sytuacji nie odpala, trzeba czekać ok 20-30 minut a czasem i to nie wystarcza. (pompowanie gazu nie wnosi rezultatów)
3. Gdy dojeżdżam do świateł i stoję już kilka sekund sam się zgasza i trzeba robić jak w punkcie drugim bo za cholerę nie odpali.
4. Obroty falują w granicach 750-850

Po wykazie komputerowym wyszedł błąd 01177. Jest on mi totalnie nieznany mimo, że przeczytałem "n" postów na innych forach.

Co może być przyczyną tych zjawisk?
Czy mogę się domagać jakiejś rekompensaty od sprzedającego?

Pozdrawiam!
Brago
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 10 2014
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Volkswagen Golf 4
Silnik: 1.6 8V 101 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

02 Lis 2015, 12:42

Witamy. Wskazany przez Pana błąd świadczy o uszkodzeniu komputera sterującego silnikiem, który może być spowodowany wadliwą instalacją elektryczną co wyjaśniałoby zachowanie silnika.
Niestety auto wymaga weryfikacji w warunkach serwisowych.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

06 Lis 2015, 09:03

A jaki to w ogóle silnik? Bo na ten temat nic nie wspominasz,diesle czy benzyna? Po drugie faktycznie może być to uszkodzenie komputera,na początek udaj się do elektryka samochodowego aby dokładnie sprawdził ten element,daj znać na forum jak będziesz już po wizycie.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

07 Lis 2015, 09:12

Byłem na komputerze i aż 7 błędów mi wyszło. 5 z nich aż dotyczyła przepustnica, czujnik temperatury i ten błąd 01177 co mówi o sterowaniu silnika.

Czujnik wymieniony wraz z przewodem ssącym ale niestety się złamał ( więc nie spełnia do 100% swoich właściwości) i dwa dni auto jeździ i jest super. Kupię nową odmę i pojadę na błędy zobaczymy co się wyniucha wtedy.

Motor to 1.6 8V ALK Z GAZEM. :) Pozdrówki. :ok:
Brago
Nowicjusz

04 Gru 2015, 11:52

Winny czujnik temperatury cieczy. Wymiana i kasowanie błędów odniosła zadowalające efekty.
Brago
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

IF gold award nagroda stylistyczna dla Audi A3
    Najnowsza wersja Audi A3 została ponownie nagrodzona za nowoczesną stylistykę. W oczach jury przyznającego nagrody iF, zarówno wnętrze, jak i wygląd zewnętrzny tego kompaktowego modelu z Ingolstadt, wyznacza zupełnie ...