REKLAMA
Witam posiadam ogólnie 3 samochody:
Suzuki Grand Vitara 2011r 3.2 v6
Honda Hr-V 2001 r 1,6 +LPG
Toyota Yaris 2011r 1,3 VVTI żony
Od jakiegoś czasu mam problem z moim złomkiem którym dojeżdżam do pracy mianowicie z HR-V z silnikiem D16W1. Samochód grzeje się do absurdalnych wartości podczas postoju lub jazdy z niskimi obrotami....
Wygląda to tak:
Jadę sobie przez miasto spokojnie 60-70km/h na 5 biegu z obrotami około 2,5 tys. i auto zaczyna mi się grzać i wskazówka idzie prawie pod czerwone pole..... Jedyny sposób aby temu zaradzić to redukcja biegu do 2-3 i jazda nadal z ta samą prędkością ale z obrotami powyżej 4tys. Po chwili takiej jazdy temperatura spada do prawidłowej mogę ponownie wrzucić 5 bieg i mam spokój na 10-15 minut jazdy. Po tym czasie auto znów zaczyna się nagrzewać zbyt mocno i ponownie trzeba redukować biegi i jechać na wysokich obrotach aby temu zaradzić. Nie ma tutaj znaczenia prędkość samochodu ani wiatr czy temperatura na zewnątrz. Po prostu jak jadę ze zbyt niskimi obrotami dłuższy czas auto się przegrzewa. Co do diagnozy i mechaników:
1. wentylator na chłodnicy załącza się prawidłowo co było sprawdzone wielokrotnie.
2. termostat jest założony nowy WAHLER już 2 raz w ciągu tygodnia bo było podejrzenie że pomimo wymiany trafił się wadliwy.
3. Układ odpowietrzany kilkukrotnie i jest na bank ok
4. korek na chłodnicy nowy OEM z serwisu hondy
5. płyn chłodniczy zalany nowy Castrol podczas wymiany termostatu
6. Chłodnica ma nieco ponad rok (NISSENS) bo była wymieniana ze względu na stłuczkę i jest na bank drożna i czysta bo to też mechanicy sprawdzali
7. podejrzenie padło też na reduktor od gazu który mógł puszczać "bąki" do płynu chłodniczego... gaz został na 1 dzień wyłączony a reduktor odpięty od instalacji i pominięty w układzie wodnym. Zero róznicy... na benzynie grzeje się tak samo.
Pozostaje nam opcja pompy wody SKF która była zamontowana na wiosnę podczas wymiany rozrządu. i ma przejechane coś około 10 tys. km.
Czy może to być wina pompy? Czy przyczyna leży gdzie indziej a warsztat w którym się serwisuje po prostu nie potrafi namierzyć usterki....
Z góry dziękuję za pomoc