Golf 4 - Moduł coming home

18 Mar 2019, 11:51

Witam. Chcę do swojego golfika (1.9 TDI, 2003r.) założyć moduł coming home i teraz tak: sprawa dotyczy tego produktu: [link do oferty na Allegro wygasł]
Chce ten moduł podłączyć w ten sposób aby przy otwieraniu i zamykaniu auta z pilota włączały się światła mijania i postojowe (tył i przód) więc zdaje sie że pasuje się podłączyć pod siłowniki zamka centralnego i pojawia sie pytanie: Czy musze rozbierać drzwi aby sie tam bezpośredio wpiąć czy można to zrobić już w instalacji wewnątrz? A może wpiąć się trzeba gdzieś w moduł komfortu? Prosze o jakieś porady
Kolejne pytanie to wogóle jak się wpiąć aby zaświeciły sie podane wyżej światła? Gdzieś w przełącznik? I ew. w które piny?
Dziękuje za pomoc
Jaznb
Nowicjusz

18 Mar 2019, 12:21

W Golfir 4 masz moduł komfortu który steruje centralnym zamkiem i musisz się do niego podłączyć. Znajdziesz go po lewej stronie pod deska nad nogami kierowcy. Taka czarna skrzynka.

Ogólny schemat podłączenia dostaniesz z modułem, zostanie ci znaleźć w samochodzie odpowiednie złącza do których się podepniesz.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Mar 2019, 12:57

To mnie pocieszyles bo myslalem ze bede musial sie dostac do silownika zamka w drzwiach a tam mase rozbierania jest. Czyli musze sprawdzic numer modulu komfortu i pozniej schemat do niego?
Jaznb
Nowicjusz

18 Mar 2019, 19:13

Ktoś coś?
Jaznb
Nowicjusz

18 Mar 2019, 19:45

Powiedz po co , w jakim celu taki bajer ? Będzie rozsądne uzasadnienie to i będzie motywacja do udzielenia pomocy .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

18 Mar 2019, 20:42

Po to zebys sie glupio pytal. Jesli niemasz nic do napisania w mojej sprawie prosze sie tu nie udzielac. Prosze panstwa bardzo bym prosil o konkretne rady bez zbednych postow typu ten wyzej
Jaznb
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak Lexus zwiększa bezpieczeństwo na drogach?
    Nowoczesne systemy multimedialne, klimatyzacja schładzająca wnętrze w sekundy czy ciekawy design sprawiają, że kochamy nowoczesne samochody, ale to niespotykany dotąd poziom oferowanego przez auta bezpieczeństwa imponuje ...

18 Mar 2019, 20:58

Jaznb napisał(a): Jesli niemasz nic do napisania
A może i mam :P Pytasz i na elektrodzie i na forum fajfeja i co :?: Tak każdy się wyrywa do tablicy :?: Ten bajer to żyć albo umierać :idea: Jeśli Ci jednak życie uratuje to jestem skłonny poszperać po schematach i powiedzieć co i jak. Tylko napisz po co Ci to.
bonifacy
Stały forumowicz

19 Mar 2019, 08:26

Poprostu kupiłem taki moduł i myślałem że sobie z nim szybko porasze bo to tylko 9 kabli do podłączenia ale jednak mam problem. Mój tata parkuje pod domem gdzie niema oświetlenia i takie cos ułatwi mu powiedzmy bezpieczne dojście do domu (nie wdepnie w kałuże lub nie przewróci sie nanierównej drodze itp) gdy wysiądzie z auta i tak samo w drugą strone.
Jaznb
Nowicjusz

19 Mar 2019, 20:41

No ok . Może jest to słuszne. Jednakże mimo 9 kabli jest trochę grzebania . Do zapalenia świateł mijania pozyskasz pin 4 i 7 z przełacznika świateł. Co do pozycyjnych to sprawa dyskusyjna . Światła pozycyjne są związane z przełącznikiem kierunkowskazów. Pozyskanie sygnału otwarcia / zamknięcia auta też jest dyskusyjne . Pytanie czy jest z modułu komfortu takowe wyjście :?: Był u mnie w warsztacie taki golf z takim homem i zastanawiałem się - zgasnął te światełka czy rozładuje akumulator :mrgreen: Brniemy przez temat czy odpuszczamy :?: Jakie masz zdolności w grzebaniu w instalacji elektrycznej :?: Zlecisz mi , ja to zrobię .
bonifacy
Stały forumowicz

20 Mar 2019, 09:18

Tzn jak mam zlecic? Ja bardziej myslalem zeby impuls wziac od silownika zamka w drzwiach ale slyszalem tez ze modul komfortu odpowiada za centralny zamek wiec sie zastanawiam czy mozna by sie do niego wpiac i wtedy on podaje impuls przy otwieraniu i zamykaniu do swiatel i je zaswieca
Jaznb
Nowicjusz

20 Mar 2019, 09:33

Ale jak dobrze pamiętam golf IV nie ma silownika od zamka, jest zamek zintegrowany z silniczkiem elektrycznym, steruje nim moduł komfortu i to z niego musisz pobrać ew sygnał.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Mar 2019, 10:15

A no wlasnie. A w jaki sposob sprawdzic ktory styk w module odpowiada za ten zamek
Jaznb
Nowicjusz

20 Mar 2019, 13:50

Tego juz Ci nie powiem bo ze mnie d..a nie elektronik/elektryk. Pewnie istnieje jakiś schemat z rospiska który kabel do czego lub Po prostu sprawdzać po kolei za pomocą multimetra.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Mar 2019, 14:56

Kao napisał(a):jest zamek zintegrowany z silniczkiem elektrycznym, steruje nim moduł komfortu
Jaznb napisał(a):A no wlasnie. A w jaki sposob sprawdzic ktory styk w module odpowiada za ten zamek

Panowie. Patrząc na schematy widzę że w zależności od rocznika są trzy rozwiązania. Po 1998 roku jest układ z pięcioma modułami. Tutaj zamek jest podłączony nie do modułu komfortu a do sterownika silnika podnośnika szyby . Wszystko w obrębie drzwi i tak w każdych . Moduł komfortu komunikuje się z nimi linią dwuprzewodową. Nie ma fizycznego połączenia zamków z komfortem. Jedynie jest tylko połączenie siłownika tylnej klapy.
Jaki numer części komfortu tam macie kolego :idea:
bonifacy
Stały forumowicz

20 Mar 2019, 15:57

No wiec gdzie w takim razie najlepiej sie podlaczyc? Bo juz sam niewiem. Trzeba rozbierac drzwi? Bo wolalbym gdzies w srodku sie podpiac pod instalacje tylko pytanie gdzie
Jaznb
Nowicjusz