Witam.
Obecnie posiadam Fiata Punto 1 ELX 75 z 97 roku. Zielony metalic pięcio drzwiowy.
Jednak ma zbyt dużo wad i muszę go sprzedać a mianowicie nie przejdzie przeglądu ze względu na kompletnie przegniły spód, druga sprawa to prawe drzwi przednie i tylne są do zrobienia a jak kalkulowałem koszt za malowanie, cieniowanie, szpachlowanie to lepiej kupić drzwi na allegro, do tego prawe lusterko tez do wymiany. Wady się nie kończą tylna lampa do wymiany, oprócz tego poprzedni właściciel malował coś i farba jest też na tylnej klapie takie kropki ze spreju. Silnik sprawny po wymianie rozrządu, lecz wnętrze też nie jest za ciekawe podsufitka przedarta w kilku miejscach. Te jak i inne wady skłoniły mnie do przesiadki na coś jak i nowszego jak i lepiej zachowanego. Auto sprowadzone będzie z Niemiec , sprowadzę je ja ze szwagrem żadnych pośredników. Interesują mnie modele z lat 97' do jak najmłodszego co oczywiście jasne ale bardziej zależy mi na stanie wizualnym i technicznym niż na wieku. Oprócz tego zależy mi na taniej eksploatacji samochodu jak i na niskim spalaniu. W oko wpadły mi następujące modele
Vw golf IV - wiadomo motor VW do trwałych należy więc o silnik się nie martwię, ale jak jest z rdzą w tych golfikach bo na chwile obecną nie posiadam garażu i auto będzie stało pod gołym niebem
Jakie są wady golfa-słyszałem że szyby elektryczne jakaś blokada sie łamie i opadają więc jak ktoś ma golfa z szybami elektrycznymi to jeździ albo z otwartymi na maxa albo zamkniętymi ? Czy to prawda czy stereotyp zostawiam to wam jakie inne są wady fabryczne modelu ?
kolejna sprawa która mnie do tego modelu zniechęca to jego popularność gdzie nie spojrzeć tam golf stoi/jedzie ale za tym przemawia zapewne jego bezawaryjność . Jak jest z kosztami takich napraw które każdy musi okresowo przechodzić nie wiem np wymiana klocków , albo rozrząd itp.
jakie jest
średnie spalanie w mieście w trasie jaki lepiej w golfie silnik wybrać diesel czy benzyniak i go zagazować ?
drugi samochód z mojej listy to toyota corolla z serii E12 - może być ciężko znaleźć model dlatego też trochę się boję bo albo znajdę goły model albo z czymś ukrytym. Na co zwrócić uwagę przy oględzinach takiej toyoty- wady seryjne modelu jak tak to jakie ? jaki silnik PB+LPG vs ON ?
Jak tu z kosztami podstawowych napraw ? Jak ze spalaniem ?
trzeci samochód to Honda civic VII - Chyba nie powinno być trudno ze znalezieniem tego modelu w moim budżecie takiego bez wkładu a może się mylę co wy o tym myślicie ?
Jak tu ze spalaniem ? Bezawaryjnością ? kosztami napraw ? pb+lpg vs on ?
czwarty samochód to oczywiście audi A3 nie mogło go zabraknąć na liście
![Very Happy :D]()
Tu nie wiem czy szukać modelu przed face liftingiem czy po ? bo na wersje II w tych pieniądzach nie ma co liczyć. Auto można powiedzieć od VW płyta podłogowa z golfa IV. Silnik chyba również ale nie wiem. Na co zwracać uwagę przy A3 ? Jak spalanie ? jak koszty napraw i utrzymania ? on vs PB+LPG ?
piąta propozycja to Ford Fiesta Mk6 ostatnio trochę jeździłem i spodobał mi się na gaz reagował całkiem żwawo z wyglądu ładny. Lecz kompletnie żadnych informacji nie mam na temat silnika jak z awaryjnością ? jak z kosztami napraw? jak spalanie ? Ja ogólnie żyje stereotypem że nie kupuje się auta na F a co wy o tym myślicie ?
które z tych aut będzie najlepsze dla mnie patrząc na wymagania ?
Które najtańsze w utrzymaniu
które najmniej spala
które ogólnie według was najlepszym będzie wyborem ?
// zapomniałem dodać mam prawie 190 cm wzrostu więc piszcie jak możecie czy te auta nie będą małe,