Golf 4 vs Corolla vs Civic vs A3 vs wasze propozycje ~ 15tys

05 Sie 2012, 15:27

Witam.
Obecnie posiadam Fiata Punto 1 ELX 75 z 97 roku. Zielony metalic pięcio drzwiowy.
Jednak ma zbyt dużo wad i muszę go sprzedać a mianowicie nie przejdzie przeglądu ze względu na kompletnie przegniły spód, druga sprawa to prawe drzwi przednie i tylne są do zrobienia a jak kalkulowałem koszt za malowanie, cieniowanie, szpachlowanie to lepiej kupić drzwi na allegro, do tego prawe lusterko tez do wymiany. Wady się nie kończą tylna lampa do wymiany, oprócz tego poprzedni właściciel malował coś i farba jest też na tylnej klapie takie kropki ze spreju. Silnik sprawny po wymianie rozrządu, lecz wnętrze też nie jest za ciekawe podsufitka przedarta w kilku miejscach. Te jak i inne wady skłoniły mnie do przesiadki na coś jak i nowszego jak i lepiej zachowanego. Auto sprowadzone będzie z Niemiec , sprowadzę je ja ze szwagrem żadnych pośredników. Interesują mnie modele z lat 97' do jak najmłodszego co oczywiście jasne ale bardziej zależy mi na stanie wizualnym i technicznym niż na wieku. Oprócz tego zależy mi na taniej eksploatacji samochodu jak i na niskim spalaniu. W oko wpadły mi następujące modele
Vw golf IV - wiadomo motor VW do trwałych należy więc o silnik się nie martwię, ale jak jest z rdzą w tych golfikach bo na chwile obecną nie posiadam garażu i auto będzie stało pod gołym niebem :(
Jakie są wady golfa-słyszałem że szyby elektryczne jakaś blokada sie łamie i opadają więc jak ktoś ma golfa z szybami elektrycznymi to jeździ albo z otwartymi na maxa albo zamkniętymi ? Czy to prawda czy stereotyp zostawiam to wam jakie inne są wady fabryczne modelu ?
kolejna sprawa która mnie do tego modelu zniechęca to jego popularność gdzie nie spojrzeć tam golf stoi/jedzie ale za tym przemawia zapewne jego bezawaryjność . Jak jest z kosztami takich napraw które każdy musi okresowo przechodzić nie wiem np wymiana klocków , albo rozrząd itp.
jakie jest średnie spalanie w mieście w trasie jaki lepiej w golfie silnik wybrać diesel czy benzyniak i go zagazować ?
drugi samochód z mojej listy to toyota corolla z serii E12 - może być ciężko znaleźć model dlatego też trochę się boję bo albo znajdę goły model albo z czymś ukrytym. Na co zwrócić uwagę przy oględzinach takiej toyoty- wady seryjne modelu jak tak to jakie ? jaki silnik PB+LPG vs ON ?
Jak tu z kosztami podstawowych napraw ? Jak ze spalaniem ?
trzeci samochód to Honda civic VII - Chyba nie powinno być trudno ze znalezieniem tego modelu w moim budżecie takiego bez wkładu a może się mylę co wy o tym myślicie ?
Jak tu ze spalaniem ? Bezawaryjnością ? kosztami napraw ? pb+lpg vs on ?
czwarty samochód to oczywiście audi A3 nie mogło go zabraknąć na liście :D
Tu nie wiem czy szukać modelu przed face liftingiem czy po ? bo na wersje II w tych pieniądzach nie ma co liczyć. Auto można powiedzieć od VW płyta podłogowa z golfa IV. Silnik chyba również ale nie wiem. Na co zwracać uwagę przy A3 ? Jak spalanie ? jak koszty napraw i utrzymania ? on vs PB+LPG ?
piąta propozycja to Ford Fiesta Mk6 ostatnio trochę jeździłem i spodobał mi się na gaz reagował całkiem żwawo z wyglądu ładny. Lecz kompletnie żadnych informacji nie mam na temat silnika jak z awaryjnością ? jak z kosztami napraw? jak spalanie ? Ja ogólnie żyje stereotypem że nie kupuje się auta na F a co wy o tym myślicie ?
które z tych aut będzie najlepsze dla mnie patrząc na wymagania ?
Które najtańsze w utrzymaniu
które najmniej spala
które ogólnie według was najlepszym będzie wyborem ?
// zapomniałem dodać mam prawie 190 cm wzrostu więc piszcie jak możecie czy te auta nie będą małe,
luukiwitek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 07 2011
Auto: Fiat Punto 97'

05 Sie 2012, 21:33

Golf / audi w bezynie beda palily jak smoki. Jedynie co to interesowal by mnie diesel.
do a3 Diesel, golf podobnie
- klocki kupisz za 100-300 zloty. Tyle ze za 300 bedziesz mial ATE/FERODO + tarcze 150 - 450zł
- rozrzad do 900 zł
honda kupisz bez problemu tylko VII lubi rdza. I tu rodzi sie pytanie gdzie kupisz samochod jak z nad moza to bedzie zgnilek jak z rejonu gdzi nie ma zimy to znajdziesz ladna sztuke. Silnik jedynie benzyna nie wiem który cie interesuje to nie podam ci konkretnych cen czesci ale powiem ze sa smiesznie tekie. Spalanie ok

corolla po 03 zapomnij ze cos znajdziesz

fiesta tu ci duzo nie pomoge. Jedynie co to w benzynie nie bedziesz mial dobrego spalania. Technologicznie samochod z lat 90.
Czesci tanie
-klocki 100-150 tarcze 150-280
-przykladowo amorki 280-550
-rozrzad w takiej fiescie 1.25 do 350 zl

"kupuje się auta na F a co wy o tym myślicie ?" mylimy o tym ze to sa śmieszne powiedzonka osob które nie znaja sie na mechanice.
vallpapers
Początkujący

Prawo jazdy: 29 10 1994
Auto: Honda accord 05r 2.0 155HP

06 Sie 2012, 17:41

OK czyli coś wiem ale jeszcze proszę o rozwianie moich wątpliwości
-Golf/ a3 w dieslu- jak jest z tymi szybami w golfie ?
-civic VII lubi rdzewieć- ale czy to taka wada każdego modelu ? czy tylko tych z nad morza ?
-szkoda że ciężko będzie znaleść tą corolle ale jak to niewykonalne to chyba zrezygnuje z toyoty ,bo wersja e11 jakoś mi się nie podoba te przednie reflektory takie ehh.. . itp
-fiesta hmm ciągnie mnie do niej to że za małe pieniądze mogę mieć młody egzemplarz, i wydaje mi się że nie jest to auto awaryjne. Lecz ten silnik jakoś mnie nie przekonuje...
-ostatnio jeszcze moją uwagę przykuła polówka IV po lifcie ładna tanio można kupić nowy egzemplarz jak spalanie ? aha i jak sprawuje sie 70 koni przy silniku 1.4 ? wystarcza ? bo takiej normalnej trochę ponad przeciętnej jazdy ? w trasie np 50 km jak i w mieście ?
- jeszcze zobaczylem Fiata Grande punto który również zachęca ceną, która jest niska jak za młode auto. Lecz bolączką znów mogą być konie mechaniczne których jest 77 przy poj 1.4
które z nich będzie najbardziej ekonomiczne w moim puncie rozrząd wraz z pompą i robocizną wyszedł niespełna 300 zł więc mało
luukiwitek
Nowicjusz

06 Sie 2012, 18:05

Z szybami pierwsze slysze mialem a3 z 2001r nie mialem z tym problemow a3 z 2003 nie miealem problemow golfa z 2001 2002 i 2003 tez nie mialem problemow z szybami.

Cilwic z rdza. Rdzewieja na ogół wszystkie 5 drzwiowe. Jednak te z nad moza beda mialy wiecej tej rdzy.

Corolla interesuje cie taka ?
Zdjęcie
jesli tak to nie kupisz jak ten poprzedni model to mozesz szukac i polece ci benzyne.

te silniki 1.4 8v w VW sa nie ekonomiczne i duzo pala ja bym odradzil. Miałem takie polo 1.4 8v z 2008r to na trasie spalilo mi 8 litrow. A jechalem spokojnie 120 w porywach do 150 autostrada.

Grande punto. Nie jestem przekonany do tego samochodu jak i silników. Sprowadzilem taki samochod bratu z 2008r 1.4 chyba 78 koni cos kolo tego. Przebieg 16 tys to co wymiane oleju dolewa 3 litry. A mocy prawie nie ma do miasta by sie nadawal ale w trasie lipa.
vallpapers
Początkujący

08 Sie 2012, 12:49

Czyli golf jak i a3 tylko w dieslu ale czy to będą spore koszty bo silnik jest 1.9 a ja żadnych zniżek nie mam bo obecne punto jest zarejestrowane na ojca? Druga sprawa jak spalanie takiego golfa/a3 w dieslu 1.9 w miescie/trasie? O i ucieszył mnie fakt że te szyby to jednak nie jest bolączka golfa 4

Polówka nie ukrywam że fajnie było by mieć tak młode auto lecz nie wiem jak kosztami napraw itp bo ten silnik 1.4 diesel jest chyba ciut nowszy niż te montowane w golfie 4 ? Utrzymanie będzie tańsze a jak spala taki diesel 1.4 w polówce ?

Najbardziej mnie rozczarowała ta honda civic bo wersja po faceliftingu fajnie wygląda, do tego motor hondy ,japoniec ale ta rdza kurcze wszystko psuje.Auto będzie prawdopodobnie sprowadzane z Frankfurtu, tylko nie wiem czy ryzykować jak mówicie że tak korodują.

Ostatnio coraz więcej patrzyłem na tą toyotę corolle e11 i wersja po 2000 roku czyli po faceliftingu wygląda całkiem całkiem. Tylko jak u niej z naprawami , awaryjnością , spalaniem ?

Który z tych wymienionych samochodów byłby najtańszy w utrzymaniu ? najmniej awaryjny ? mało palący ?
luukiwitek
Nowicjusz

08 Sie 2012, 13:26

PYTANIE "Czyli golf jak i a3 tylko w dieslu ale czy to będą spore koszty bo silnik jest 1.9 a ja żadnych zniżek nie mam bo obecne punto jest zarejestrowane na ojca? Druga sprawa jak spalanie takiego golfa/a3 w dieslu 1.9 w miescie/trasie? O i ucieszył mnie fakt że te szyby to jednak nie jest bolączka golfa 4"

ODPOWIEDZ Co do OC to nie wiem nie pomoge. Ten diesel bedzie palil naprawde mało. Mi taki golf 4 z 2003r w trasie z Hamburga spalis 7l. Jechalem caly czas autostardą pond 150. W miescie bedzie ci palil 6-7,5l zalezy jakie miasto jaka nogatip itd. Ceny czesci : Golf rozrzad w 1.9 600-700zl, sprzedlo 500-1500, klocki 100-250 zł tarcze 100-350 zł itp itd.

PYTANIE "Polówka nie ukrywam że fajnie było by mieć tak młode auto lecz nie wiem jak kosztami napraw itp bo ten silnik 1.4 diesel jest chyba ciut nowszy niż te montowane w golfie 4 ? Utrzymanie będzie tańsze a jak spala taki diesel 1.4 w polówce ?"

ODPOWIEDZ ceny nie wieksze jak w golfie silnik to jest prawie ten sam tylko nie ma 4 cylindra. OC bedzie tańsze bo mniesza pojemnosci i moc. No i spali mniej niz 1.9. Jedyne nie bedzie taki dynamiczny i bedzie chodzil troszke jak traktor (w sensie głośnyi ten klekot).

PYTANIE "Najbardziej mnie rozczarowała ta honda civic bo wersja po faceliftingu fajnie wygląda, do tego motor hondy ,japoniec ale ta rdza kurcze wszystko psuje.Auto będzie prawdopodobnie sprowadzane z Frankfurtu, tylko nie wiem czy ryzykować jak mówicie że tak korodują."

No to jest ich bolączka. Widzialem wiele takich hond i mocno rdzewieja (drzwi i tylne błotniki). Znajomy ma taka honde z 2001r no i nie ma rdy tylko on dal około 4 tys euro za na i pochodzila ona z raczej ciepłego regionu niemiec. Czyli da sie kupic sztuke bez zrdy ale trzeba sie naszukac. Taka honda w 1.4 bedzie palila 8-9l w miescie i ceny czesci beda naprawde niskie. Przykladowo rozrzad za okolo 250 zł.

"Ostatnio coraz więcej patrzyłem na tą toyotę corolle e11 i wersja po 2000 roku czyli po faceliftingu wygląda całkiem całkiem. Tylko jak u niej z naprawami , awaryjnością , spalaniem ?"

po 2000 roku aha myslalem ze ten nowszy model po 03. Awaryjność, naprawy :) nie masz sie czym przejmowac to w końcu toyota. Tu nie bedzie problemów.

"Który z tych wymienionych samochodów byłby najtańszy w utrzymaniu ? najmniej awaryjny ? mało palący ?"

Najtansze w zakupie i w cenach czesci będą chyba hondy i toyoty. Ale silnik diesla w golfie bedzie dynamiczniejszy i bardzej ekonomiczny. Cięzko ci tu coś doradzić bo to są naprawde dobre auta i nie jestem w stanie ci tu coś odradzić. Musisz sam zadecydować co wolisz.

PS. Z doświadczenie powiem ci że nie nastawiaj sie na jeden z wyzej wymienionych modeli bo nie kupisz. Nic na siłe. Receptą bedzie pojechać i kupić to co bedzie w dobrej kondycji technicznej a nie koniecznie majace ładne felgi, kolor i ten wyszukany znaczek na masce.
vallpapers
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpiecznie dla pieszych od września
    Co roku od września rośnie liczba wypadków z udziałem pieszych. Ten niebezpieczny dla niechronionych użytkowników ruchu okres trwa w Polsce aż do stycznia. W 2022 roku najwięcej osób odniosło obrażenia ...
    BMW Turbo 1972
    BMW Turbo to pierwszy samochód koncepcyjny zbudowany przez firmę BMW. Nowoczesny projekt pierwszego na świecie sportowego samochodu promującego bezpieczeństwo – który nie był tylko bazą testową dla nowych ...

08 Sie 2012, 15:16

Tak wiem żeby na sile nic nie kupować dlatego będę szukał któregoś wyżej wymienionych modeli to jest a3/golf4/corolla/civic/polo Jak nie znajdę odpowiedniego to poczekam mi się tam nie śpieszy puntem jeździć się da.
tylko czy w tych pieniądzach dostane a3 po lifcie czyli jakoś po 00 -01' roku ?
Golf to raczej ogólnie dostępny więc się nie martwię
corolla ważne żeby była po lificie- tu patrzeć ja jakie silniki ?
civic ważne żeby nie było rdzy na jakie w nim silniki patrzeć ?
polo tez po lifcie czyli po 05' roku i w dieslu.
Ewentualnie możecie polecić jakieś modele podobnych klas żeby mieć w czym wybierać ?

//ps mam jeszcze jedno trochę głupie pytanie czy podłokietnik do a3 można dokupić czy tylko określona wersja wyposażeniowa posiada ?
luukiwitek
Nowicjusz

09 Sie 2012, 11:35

do 3,5 tys euro a3 w dieslu :/ raczej nie chyba sie nie uda. Honda - wszystkie silniki toyota też (benzyny)
vallpapers
Początkujący

09 Sie 2012, 15:40

W takim razie jest sens patrzeć na a3 poniżej 00' roku ? Czy ten diesel nie będzie już zmęczony a przebieg zbyt duży ??Czy nie lepiej niniżej 00' benzyne i zagazować ? Kurczę nie chciałbym padaki kupić którą potem bede musiał regularnie doinwestowywać ;//
luukiwitek
Nowicjusz

09 Sie 2012, 18:35

słuchj powiem tak przed 00 r to bedzie juz jednak starawe auto. Przebieg jak ma udokumentowany to nie masz sie czego bac. Oczywiscie rozsadnie nie ma co kupowac czegos z przebiekiem 400 tysiecy. No i benzyne bym odradzil do bużo pali ale nieee gaz to porazka. Odradzam
vallpapers
Początkujący

13 Sie 2012, 16:17

Wracam z nową dawką samochodów mianowicie trochę znów czytałem i co powiecie o Oplu astra II- znajomy ma od roku i chwali sobie.Tylko czy patrzeć tu na PB + LPG juz założone ON czy PB i samemu założyć LPG ja raczej nie będę dużo jeździł trochę do szkoły jakieś 30 km w jedną stronę , coś do sklepu itp
jeszcze zaciekawił mnie Seat Leon ale kurcze nie znam nikogo kto by miał Leona ;/ nie wiem jak z awaryjnością, kosztem napraw , częściami itp czy tu patrzeć na ON czy PB +LPG?
trzeci samochód który mi w oko wpadł to ford focus tutaj jedynie ON lub PB bo czytałem że nie lubią gazu. Jak z awaryjnością ? spalaniem ? eksportacją?
luukiwitek
Nowicjusz

20 Sie 2012, 16:01

Wypowie się ktoś odnośnie moich poprzednich postów ?
Oraz obecnego ? Znalazłem kolejne auto które wydaje się ciekawym mianowicie mitsubishi Colt za małe pieniądze można mieć młody egzemplarz co o tym sądzicie ?
luukiwitek
Nowicjusz

20 Sie 2012, 16:13

Zacznę od Leona bo jeżdżę na co dzień.
Benzyna + LPG dobrze współpracuje z tym samochodem, jeśli już to wybieraj tą z silnikiem 1.6 105KM lub 1.8 125KM.
Diesle to technologia niemiecka ( golfy itp.) czyli 90 konny motor nie do zajechania lecz z dużymi przebiegami i często już wypadkowe.
Mocniejsze wersje ( 110, 130, 150 ) wyposażone w dwumasowe koła zamachowe, jedne pompy wtryskowe, inne pompowtryski, czy turbina ze zmienną geometrią łopatek turbiny. Jeśli dużo nie jeździsz to wybierz benzynę bo tutaj koszt napraw nie jest niski.

Ford Focus
- samochód komfortowy silniki diesla 1. 8 TDDI bez dwumasy, turbiny ze zmienną geometrią
1.8TDci to silnik nowocześniejszy na Common Railu czyli cichszy ale bardzo wrażliwy na złej jakości paliwo - ma dwumasę co podnosi ceny eksploatacji

Opel Astra II - słabe ale dobre silniki diesla - szczególnie Isuzu, nadaje się do gazu, widziałem już parę egzemplarzy z rudą ale nie wiem czy to nie wina jakiś kolizji.
Dzikuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: BMW E46

20 Sie 2012, 19:39

Dzięki za aktywność. W sumie teź myślałem nad czymś mniej skomplikowanym przy czym mógł bym samemu coś pogrzebać. a mógłby się ktoś wypowiedzieć jeszcze lub jakoś rozwinąć wypowiedz ?
luukiwitek
Nowicjusz

22 Sie 2012, 14:56

W kwestii rdzy i Opla Astry,to tutaj wiele zależy od tego na jaki egzemplarz konkretnie natrafimy. Jeśli zadbany i bez kolizyjny- nie ma się czego obawiać odnośnie rdzy. Poza tym w budżecie 15 tyś kupisz zadbanego Focusa jak i Golfa i skupiłbym sie właśnie na tych modelach. Ford jest bardzo komfortowy i ma dużo miejsca w środku.
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3