Golf 4 vs Opel Astra G

05 Wrz 2018, 17:31

Witam, jako świeży i młody upieczony kierowca przyszła pora na kupno pierwszego auta. Budżet bardzo niski, ale szukając ofert spokojnie mogę pozwolić sobie na wyżej wymienione autka w roczniku 98-99.
Moje pytanie jest łatwe ale i skomplikowane :) Według was, osób którzy przejechali więcej do tyłu niż ja do przodu, co jest bardziej warte uwagi. Golfa w 1.4 odpuszczam sobie i interesuje mnie jedynie silnik 1.6 w benzynie. Astra z kolei też 1.6 benzyna ale problem jest że w dużej ilości ofert jest 16 zaworowa.
Prosiłbym o wasze doradzenie.
bolorek
Nowicjusz

05 Wrz 2018, 17:36

Budżet i poprawiaj temat według wzoru.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

05 Wrz 2018, 18:10

budżet to 3000 złotych. A temat nie widzę jak poprawić więc proszę o podpowiedź :)
bolorek
Nowicjusz

05 Wrz 2018, 18:18

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Wybacz, musiałem.

Za 3k nie kupisz Golfa 4 ani Astry G (no Astrę może znajdziesz ale bez nadkoli i progów).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel

05 Wrz 2018, 19:40

galakty napisał(a):Budżet i poprawiaj temat według wzoru.
A nie można by tak grzeczniej :?:

Autorze, za taką kasę bierze się to co jest w lepszym stanie, nie wzraca się za bardzo uwagi na markę, napisz skąd jesteś, myślę że nasz Barol coś Ci znajdzie, on jest ekspertem od wyszukiwania takich chrupków.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Wrz 2018, 23:29

Coś znajdę ale na pewno nie Golfa IV czy Astre G.. :lol:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jeep Wrangler Unlimited
    Wrangler uznawany jest za spadkobiercę wojskowego Willysa. Samochód pojawił się w salonach sprzedaży w 1987 roku. Obecnie można go kupić w wersji trzy- i pięciodrzwiowej. W obu przypadkach samochód jest napędzany ...

06 Wrz 2018, 08:39

Panowie, dopiero co była ostatnio mowa o wyśmiewaniu i docinkach...
Autor tematu może nie mieć pojęcia o motoryzacji, wszedł na olx, gdzie takich Golfów i Astr jest zatrzęsienie i uznał, że to auta w jego zasięgu finansowym. Wy wiecie jak jest, bo to Wasze hobby, ale nie mierzcie ludzi swoją miarą.
Trzeba ludzi uświadamiać, no ale niekoniecznie w taki sposób.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

06 Wrz 2018, 10:04

Łysy była mowa o docinkach ale mam rozumieć że bidok na forum nie mógł odszukać i poczytać podobnych tematów? Na allegro też pewnie nie ma zakładki sortuj w/g ceny...bo ja jestem taki sprytny polski chłop niech inni przepłacają a ja kupie golficzka i wszystkich przekabace...możetrzeba wprowadzić szablon uświadomienia jeden guzik pyk i e46 do 10k to śmieć, e90 do 25k diesel to śmieć ... a może poprośmy o radę 959 on przecież zawiera tyle prawdy w swoich wypowiedziach...tylko ma grubiański styl... sorki łysy ale tłumaczyć 1247raz to samo bo komuś nie chce się ruszyć czachą jest śmieszne.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

06 Wrz 2018, 10:25

Szybki nie znasz ludzi i dużo od nich wymagasz :)
Tak naprawdę na tym forum już wszystko dawno zostało napisane, wystarczy przejrzeć archiwum i znajdzie się każdą informację, ale ludzie każdego dnia zakładają tu nowe tematy i pytają o auta, które omawialiśmy wczoraj. Ludziom się po prostu nie chce się szukać, wolą mieć podane wszystko na tacy, co nie znaczy, że automatycznie mamy ich traktować z buta - można to jednak wytłumaczyć spokojniej, a nie z nich brechtać.
Pomagałem w różny sposób w zakupie aut wielu moim znajomym i wiem jak to wygląda - "za kwotę X można już kupić auto Y, bo są takie oferty na olx". Uwierz mi, ale ludzie kompletnie nie zastanawiają się skąd bierze się niska cena, jak funkcjonuje rynek, dlaczego auta od handlarzy są tak tanie, skoro są w 1000% bezwypadkowe i mają tak niskie przebiegi. Oni widzą tylko auto i atrakcyjną cenę, nic więcej.
Są fajne poradniki Mike'a na ten temat, ale poukrywane i nikt tego nie czyta.

szybki napisał(a): a może poprośmy o radę 959 on przecież zawiera tyle prawdy w swoich wypowiedziach...tylko ma grubiański styl...

Aleś się go uczepił :D
Moim zdaniem - może w nieco przerysowany sposób - dotknął konkretnego problemu, który może spotkać nieuświadomionego właściciela Lexusa. Nie róbmy jednak off topu.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

06 Wrz 2018, 11:18

Też kilka razy na początku swojej drogi motoryzacyjnej stałem z podobnym budżetem i zastanawiałem się co kupić. Z mojego doświadczenia wiem że lepiej kupić jakiegoś zadbanego Matiza, Seicento niż pchać się w zakup kompakta za 3 tys zł tym bardziej golfa 4 czy astry g. Ok, najtańsze egzemplarze znajdziesz w takiej cenie ale to nie będzie nic dobrego. Za przyzwoitego Golfa nadal trzeba dać te 6 tys zł, egzemplarze bardzo zadbane nawet i 9-10 tys zł.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna

06 Wrz 2018, 12:54

Szybki znowu szukasz zaczepki?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Wrz 2018, 17:49

łysy napisał(a):Tak naprawdę na tym forum już wszystko dawno zostało napisane
to prawda, mam wrażenie, że teraz naszą rolą jest jedynie ocena aut po ogłoszeniach/zdjęciach (co jakoś mi nie przeszkadza) :)
łysy napisał(a):ludzie każdego dnia zakładają tu nowe tematy i pytają o auta, które omawialiśmy wczoraj. Ludziom się po prostu nie chce się szukać
niedługo prawdopodobnie dorzucę do tego swoją cegiełkę, ale na pewno nie z powodu lenistwa :ok:

A co do tematu: 3k to nie jest najlepszy budżet na auta wymienione w temacie. Owszem, "coś" kupisz, ale zbyt długo takim wozem nie pojeździsz. Ogólnie w temacie aut za kilka tys możesz poczytać w moim poradniku https://www.forumsamochodowe.pl/poradnik-kupujemy-auto-za-kilka-tys-zl-vt92465.htm#p588397
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

06 Wrz 2018, 18:08

Co do golfa to możesz szukać trójki i to chyba najlepszy pomysł, ale nie będzie łatwo, ogólnie rzecz biorąc to za tą cenę kupisz nawet passata ale B4 i trochę podgnitego. Więc rada jest jedną, jeżeli auto jeździ, skręca, hamuje, nie jest za bardzo skorodowane, to zobacz jakie są opinie na temat danego auta i je bierz.
MarcinMRG
Nowicjusz

06 Wrz 2018, 18:36

Kao napisał(a):Szybki znowu szukasz zaczepki?

Spoko nie szukam zaczepki nawet postaram się uruchomić swój domowy komputer :D żeby coś napisać w odpowiednim dziale a tu umieszczę tylko info :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

06 Wrz 2018, 22:55

Nie wiem skąd jesteś ale ostatnio pare razy wrzucałem na forum ładną Astre ale F-ke.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012