Golf 5 1.4 TSI wskaźnik doładowania turbiny

18 Sie 2016, 20:21

Witam,
posiadam wersję GT Golfa 5, gdzie fabrycznie na tablicy wskaźników w miejscu wskaźnika temperatury cieczy chłodzącej jest wskaźnik doładowania turbiny. Podczas wyprzedzania (mam tu na myśli dynamiczne wyprzedzanie) i redukcji biegu wskaźnik nie przesuwa się do końca skali, a zatrzymuje się mniej więcej w 80%. Jest to dla mnie o tyle dziwne, że nie odczuwam żadnych problemów z autem, żadnego szarpania, świstów, hałasów itp. Po podłączeniu auta do komputera też nie występują żadne błędy. Istnieje możliwość, że taki wskaźnik w jakiś sposób "zaciął" się? Wątpię w to, ale warto się upewnić. Może wjechać na hamownię i zmierzyć faktyczną moc auta tylko czy to coś zmieni? Ktoś może ma jakiś pomysł z czego może wynikać takie niepełne ładowanie turbiny i czy możliwe jest, że ona w pełni nie ładuje?
vatran
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 12 2008
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 TSI 170 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • 30 Wrz 2016, 07:45

vatran napisał(a):wskaźnik nie przesuwa się do końca skali, a zatrzymuje się mniej więcej w 80%
    Czy masz na tym wskaźniku podane ciśnienie doładowania? Może to 80% to jest max jakie daje twoja turbina.

vatran napisał(a):Może wjechać na hamownię i zmierzyć faktyczną moc auta tylko czy to coś zmieni?
    Jeżeli chcesz to zrobić to nie ma przeszkód, a zmieni się tylko to że będziesz wiedział jaką faktyczną moc osiąga samochód.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wywiad z Adamem Małyszem - I rajdowym Mistrzem Polski
      37. miejsce w Dakarze 2012 na Mitsubishi Pajero, Puchar Polski i Mistrzostwo Polski w Mitsubishi L200 - ten sezon wydaje się niezwykle udany? Udany to mało powiedziane - jestem szczęśliwy, że wszystko nam się tak dobrze układało, ...