GOLF 5 czy Seat leon mk1

17 Sty 2016, 10:54

seatandvw napisał(a):chcialbym 1.8 t ale w mojej okolic do 150km nie ma takiego co by mial rok 2004 lub 2005 dlatego chce dieselka ... sa tylko 2 1.8t , jeden zolty co wgl kolor odpada , drugi ok tylko ze 2000 rok za chyba ok 13 tys.... po 18 tys ( jeszcze koszt zalozenia gazu) znalalzlem 1.8 125 km ale roczniki starsze niz te co dalem w propozycji ....

1. Jeśli szukasz auta do 150km to możliwe, że nie znajdziesz ani sensownego 1.9 TDI ani 1.8T. Może rozszerz poszukiwania o inne modele?

2. Te 1.9 TDI 150KM to zupełnie inna jednostka niż stare dobre 1.9 TDI 90 i 110KM. Oprócz bardziej skomplikowanej budowy problemem są właśnie "młodzi gniewni", którzy kupują takie auta i upalają. Znaleźć bezwypadkowego i zadbanego Leona z tym silnikiem w całej Polsce nie jest tak łatwo.

3. Za Golfa V mocno przepłacisz, bo to nowa generacja. Za 20 tysięcy wcale łatwo nie jest znaleźć zadbane 1.9 TDI, a porządny chiptuning to nie ten za 300zł.

Ponawiam radę, może warto rozszerzyć poszukiwania o inne auta? Za 20 tysięcy spokojnie kupisz Saaba 9-3 z 2005r. ze 150-konnym dieslu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
lub Astra H:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

17 Sty 2016, 11:26

seatandvw napisał(a):Dlatego dalem te 2 propozycje poniewaz to roczniki 2004 wzwyz :)

tak, kupuj rocznikiem VAGi z dieslem - masz na imię Janusz?

zapytałeś:
seatandvw napisał(a):Który będzie lepszy , chodzi o silnik , ogólna wytrzymałość , koszty utrzymania ?

i potem napisałeś:
seatandvw napisał(a):taki standart na tym forum jak zuwazylem , ktos chce diesel ale ciagle beda mu wmawiac benzyne...

To nie jest standard tylko chcemy CIe odwieźć od Twojego Januszowania, że ma być diesel, bo mało pali, a pewnie nie przeczytałeś tego:
czy-na-pewno-stac-cie-na-diesla-vt88824.htm

Jak nie dasz sobie przemówić do rozumu z rocznikiem i tego, że się uparłeś na diesla to nie drąż tematu, bo tutaj ludzie doradzają to co się sprawdzi i nie jest to forum do szukania aprobaty gumnianego wyboru :ok:
Dodam, że kolega uparł się na diesla i po jeździe miejskiej oraz na krótkich dystansach już go holowałem... (a to samo gadał co Ty)
Nie podoba się to idź na forum typu onlytdi.pl
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Sty 2016, 11:55

Ale Wy nie rozumiecie o co chodzi :D

Czemu diesel gdy mało jeżdżę ???

Bo dla vagowca z małej wioski nie ma takiego czegoś jak benzyna, jak vag to mus tdi synonim prestiżu oraz takiego wrodzonego sprytu "jestem zaradny", "małe spalanie szybkie jechanie" no z Ursusa można coś upuścić :)

Czemu musi być grany rocznik ???

No bo jak jadę przez wieś do kościoła to inaczej wygląda podjazd lśniącym nowym modelem niż starszym... bo jak starszy to wiadomo że mniej kosztował więc obraz sukcesu jest mniej wyraźny nie wspominając o sprycie...

I tu bardziej bym się skupił na psychologii wsi niż nad samym samochodem... dla tych co nie wiedzą o co chodzi proponuje chociaż raz w życiu przejechać się na masowa imprezę disco polo żeby zobaczyć pałer wieśwagena/bmw.

Więc jak sobie wyobrażacie wypucowanego seata i jego kierownika w białej koszulce tommihilfinger w mokasynkach lacosty że będzie tankować lpdż? :ok:

Ogólnie... nie ma co tu się przekomarzać ma być tdi i młode rocznikowo reszta nie ma znaczenia :ok:

Jeszcze zapomniałem o s-line, lexus luk, amg style to też jest ważne ... :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

17 Sty 2016, 19:29

jejku... nie tylko ja bym jezdzil tym samochodem... po miescie nie jezdze , ,przewaznie moja jazda to jest 16 km i powrot 16 km (trasa gdzie sie nie zamula , predkosc ~110, a co jakis czas 60+60 km :)

Czyli pytanie jest proste , brać leona 130-150 km , czy tego golfa 5 1.9 tdi 105km (prawdopodobny czip w bliskim czasie na okolo 130 ) ??? leon chyba tanszy w utrzymaniu i solidniejsza konstrukcja?
seatandvw
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 02 1997
Auto: .....
Paliwo: Inne

17 Sty 2016, 19:32

nie może być inny samochód tylko te?
Jak nie to bierz co CI się podoba, bo to jeden pies wytrzymałościowy i nie takie trwałe jak wersje 90 i 110KM w Leonie :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Sty 2016, 19:42

chce wlasnie tylko te 2 bo moj gust , myslalem tez skode octavie 2 ale ja ciezej znalezc w tak dobrym stanie,

golf 5 troszke ladniejszy, ale za leonem przemawia do mnie wieksza moc bez czipow i wiekszy bagaznik :) chyba ze wziac zamiast tej 130-150 leona 110?
seatandvw
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie obsługuj nawigacji w czasie jazdy!
    Nawigacja satelitarna ułatwia życie rzeszy kierowców, pozwalając bez problemu poruszać się po nieznanych rejonach. Z drugiej strony korzystanie z takiego sprzętu w czasie jazdy może być przyczyną zagrożenia na drodze. ...

17 Sty 2016, 19:43

Mi się wydaje że to nie Twój gust tylko widzimisię :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Sty 2016, 19:47

duzo znajomych ma golfa 5 , leona 1 (inne samochody tez ale nie bede wymienial )
i oba mi sie najbardziej podobaja z reszty samochodow :) jechalem jako pasazer dwoma a jako kierowca tylko leonem 90 km , przyjemnosc z jazdy chyba taka sama tylko golfa nie prowadzilem. W leonie jakos wyzej sie siedzi .
seatandvw
Nowicjusz

17 Sty 2016, 19:50

Mi się wydaje, ze jesteś tak z VAGowany patrząc po tym co masz, że to jest powód tego, że inne się nie podobają i szukasz u nasz aprobaty :ok:
Powiem tylko, że są lepsze samochody.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Sty 2016, 19:55

wiem ze sa lepsze ale te mi sie szczegolnie podobaja , czy to jest dziwne ze inne marki mi sie nie podobaja np. toyota corolla itp ?

myslalem tez nad oplem astra 3 1.9 120 km z zewnatrz bardzo mi sie podoba ale wnetrze jakos do gustu mi nie przypada.

dlatego chce ktorys z tych 2 .
seatandvw
Nowicjusz

17 Sty 2016, 20:01

seatandvw napisał(a):czy to jest dziwne ze inne marki mi sie nie podobaja np. toyota corolla itp ?
Nie, szału nie ma jeśli chodzi o wygląd ale dziwne jest to że akurat podoba Ci się tylko Golf i Leon.
seatandvw napisał(a):myslalem tez nad oplem astra 3 1.9 120 km z zewnatrz bardzo mi sie podoba ale wnetrze jakos do gustu mi nie przypada.
100% racji, ale w Golfie wnętrze też jest kiepskie. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Sty 2016, 20:07

duzo osob ma inne samochody , kie , toyoty , hondy ... ale mi sie zawsze podobala stylistyka niemiecka , prosta dla oka :) a astrze ten panel od radia i klimatyzacji mi sie nie podoba reszta jest ok
seatandvw
Nowicjusz

17 Sty 2016, 20:08

podoba mi sie audi, bmw , ale wiadomo to = wyzszym koszta utrzymania wiec nawet nie biore pod uwage ... :(((
seatandvw
Nowicjusz

17 Sty 2016, 20:20

Dziwi mnie, że nie podoba ci się na ten przykład Civic VII, moim zdaniem jedno z ładniejszych aut w segmencie. Astra też ładna, wewnątrz lepsza IMO od Golfa (szczególnie, jeśli chodzi o jakość). Takie chociażby A3 też wcale brzydsze nie jest, koszty utrzymania na znośnym poziomie (bo to nadal tanie autko jak na premium).
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2002

17 Sty 2016, 20:23

audi a3 fajne , ale strasznie drogie sa 5 drzwiowe i czesto ich jest malo (chodzi mi o zadbane ) ta honda to takie 2/10 , owszem nowy civic fajny jest ale nie ta...
seatandvw
Nowicjusz