GOLF 5 Spadające obroty, brak mocy

28 Wrz 2017, 11:18

Witam wszystkich, chciałbym się Was poradzić.
Mianowicie mam pewien problem z moim Golfem 5 (2.0TDI 140km 05r.)
przy ruszaniu pod górkę lub z kompletem osób gdy wciskam pedał gazu osiągam tyle obrotów ile chcę ale gdy już puszczam sprzęgło obroty na sekundę spadają poniżej 1000, co oczywiście powoduję że auto gaśnie. Zauważyłem spadek mocy tzn autko dalej ma przyspieszenie ale już nie takie jak wcześniej. Gdy gdzieś skręcam i muszę zredukować do drugiego biegu ale obroty wynoszą około 1200/1400 to auto łapie takiego ''muła'' że zaczyna się zbierać dopiero po 3/4 sekundach (przez te kilka sekund po prostu nic się nie dzieje). Przy odpalaniu jak jest zimny to na początku wkręca się do 500 obrotów i dopiero po sekundzie na te 1000 (załączę filmik). Nie wiem co to może być bo auto nie kopci na żaden kolor. EGR, pompa, pompowtryskiwacze?
Sam nie jestem osobą która zna się na mechanice dlatego chciałem poradzić się najpierw Was. Z góry dziękuję i pozdrawiam

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

bnmateusz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 01 2015
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Volkswagen Golf 5
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
  • 28 Wrz 2017, 14:13

Moim zdaniem najpierw powinieneś zacząć od wyczyszczenia zaworu EGR i przepustnicy. Jeżeli masz możliwość sprawdzenia błędów to warto to zrobić i sprawdzić czy coś tam w pamięci jest zapisane.

Patrząc na ten filmik mam wrażenie, że rozrusznik słabo kręci tak jak by nie miał siły. To może być przyczyną takiego objawu jak u Ciebie na nagraniu.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 1999

28 Wrz 2017, 18:43

Przeczyszczę EGR w najbliższym czasie, rozrusznik miałby coś też do mniejszej mocy? Dzięki za radę :ok:
    bnmateusz
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 01 2015
    Przebieg/rok: 7tys. km
    Auto: Volkswagen Golf 5
    Silnik: 2.0
    Paliwo: Diesel
    Typ: Sport/Coupe
    Rok produkcji: 2005

29 Wrz 2017, 13:38

bnmateusz napisał(a):rozrusznik miałby coś też do mniejszej mocy?
    Nie, on tylko służy do odpalania i nie ma wpływu na moc auta.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 1999

13 Paź 2017, 10:43

Zacznij od zaworu egr oraz przepustnicy co już da odpowiedzi na wiele pytań i pozwoli wykluczyć akurat tą konkretną przyczynę. W jakim stanie znajduje się turbina?
    Laserwash
    Początkujący

Auto: M3
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak samochody autonomiczne zmienią nasze miasta?
      Samochody autonomiczne mogą całkowicie zmienić sposób przemieszczania się po miastach. Nie jest to odległa perspektywa – badanie przeprowadzone na zlecenie Renault Polska przez Kantar TNS wykazało, że większość ...
      Kierowanie z tylnego siedzenia - backseat driver
      Niechciane komentarze i wskazówki czy ostentacyjne wzdychanie z niezadowolenia – to typowe zachowania osoby, którą po angielsku nazywa się "backseat driver", co oznacza kierującego z tylnego siedzenia. ...