Golf 6 dziwne trekotanie

03 Mar 2018, 11:38

Witam
Posiadam Golfa 6 1.6 tdi 90 km i mam oto taki problem.
Problem, który występuje nie zawsze, ale ostatnio często. Jest to "trekotanie" dosyć głośne wydobywające się z silnika. Nie ważne czy na zimnym czy na rozgrzanym silniku. Głównie jak silnik przekracza 2.000 do 3.000 (praktycznie na całej tej rozpiętości) obrotów wydobywa się taki trekot jak ze starego diesla nie wiem do czego to przyrównać. Jest to taki specyficzny dźwięk. Występuje to też jak. np jadę na 3 redukuje do 2 bo wchodzę w zakręt na skrzyżowaniu też się to ustrojstwo wydobywa ( tu na krótko, ale wtedy nieco inny dźwięk). W związku z tym, że nie zawsze to też występuje ciężko jest to zdiagnozować mechanikom na luzie na postoju podczas dodawania gazu tego nie słychać. Byłem u dwóch i żaden nie wie co to. Mówi , że sprawdził osprzęt silnika i wszystko jest dobrze , i że jak się coś popsuję to dopiero będzie wiadomo co to :D. Byłem ostatnio też u znajomego mówię weź zobacz to przejedź się bo już nie wiem. No i jak na złość żadnych dźwięków.
Nagrałem co nieco jak umiałem:
1)Dźwięk podczas przyspieszania:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Od 8 do 10 sekundy następnie od 21 do 22.
Raz ten dźwięk trwa dłużej, a nieraz krócej.
2)Na skrzyżowaniu podczas redukcji z 3 na 2:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Od2 do 4 sekundy.
Pozdrawiam
Ghost589
Nowicjusz

Miejscowość: Koszalin

03 Mar 2018, 16:35

Mnie sie wydaje,ze to panewka.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Mar 2018, 18:59

Ok dzięki za wskazówkę. Teraz nie wiem czy mam dalej próbować szczęścia wśród mechaników czy może dać do ASO w celu zdiagnozowania. Jeszcze jest właśnie kwestia tego, że nie zawsze to występuje i chodzi jak powinien.
Jeszcze nie podałem informacji o przebiegu. Jego przebieg jest nie duży :
Rok 2010 80.000 km.
Ghost589
Nowicjusz

Miejscowość: Koszalin

03 Mar 2018, 19:21

Na przebieg nie pstrz w pewnej parii silnikow 19TDI serii BXE bdajze mntowanych od 2007 r wkladano wadliwe panewki zbyt miekkie,sypaly sie przy przebiegu kilkudziesieciu tys.km.Dzialai szybko,potem warkot bedzie caly czas,wtedy walu juz nie uratujesz.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

12 Mar 2018, 10:10

Spróbuj dodatki do paliw, http://www.benzyny.pl/
Są dodatki m. in. zmniejszające tarcia w elementach ciernych. Oczywiście jest to dodatek a nie główne rozwiązanie.
Kama71
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 12 2001
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + CNG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001