REKLAMA
Posiadam Golfa 6 1.6 tdi 90 km i mam oto taki problem.
Problem, który występuje nie zawsze, ale ostatnio często. Jest to "trekotanie" dosyć głośne wydobywające się z silnika. Nie ważne czy na zimnym czy na rozgrzanym silniku. Głównie jak silnik przekracza 2.000 do 3.000 (praktycznie na całej tej rozpiętości) obrotów wydobywa się taki trekot jak ze starego diesla nie wiem do czego to przyrównać. Jest to taki specyficzny dźwięk. Występuje to też jak. np jadę na 3 redukuje do 2 bo wchodzę w zakręt na skrzyżowaniu też się to ustrojstwo wydobywa ( tu na krótko, ale wtedy nieco inny dźwięk). W związku z tym, że nie zawsze to też występuje ciężko jest to zdiagnozować mechanikom na luzie na postoju podczas dodawania gazu tego nie słychać. Byłem u dwóch i żaden nie wie co to. Mówi , że sprawdził osprzęt silnika i wszystko jest dobrze , i że jak się coś popsuję to dopiero będzie wiadomo co to . Byłem ostatnio też u znajomego mówię weź zobacz to przejedź się bo już nie wiem. No i jak na złość żadnych dźwięków.
Nagrałem co nieco jak umiałem:
1)Dźwięk podczas przyspieszania:
[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Od 8 do 10 sekundy następnie od 21 do 22.Raz ten dźwięk trwa dłużej, a nieraz krócej.
2)Na skrzyżowaniu podczas redukcji z 3 na 2:
[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Od2 do 4 sekundy.Pozdrawiam