Megane II PhI 1.6 16v - falujące obroty

11 Mar 2018, 15:26

Witam
Problemem są falujące obroty na biegu jałowym oraz niekiedy lekkie szarpanie silnikiem. Dodatkowo nie zawsze ale często przy ruszaniu samochód ma strasznego muła, po kilku sekundach od ruszenia "coś" jakby się odblokowało i samochód dostaje kopa (chociaż bez przesadny)

Byłem u dwóch różnych mechaników:
Diagnoza pierwszego: uszczelka pod głowicą do wymiany
Diagnoza drugiego: katalizator jest w środku zasyfiały od nagaru.

Drugi mechanik podłączył pod komputer który pokazał mu jedynie coś nieprawidłowego ze spalinami. Zalecił kupić uszlachetniacz do paliwa i przegazować samchód. Tak zrobiłem i nic nie pomogło.

Sam od siebie wymieniłem wszystkie świece na nowo (cewki dobre) oraz wykręciłem i wyczyściłem przepustnice(chociaż nie była zbyt brudna)

Proszę o jakieś wskazówki co może być jeszcze nie tak.
Brumm
TomTomek
Początkujący

Zdjęcia: 5
Miejscowość: Inowrocław
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

11 Mar 2018, 16:00

Przewody wysokiego napiecia nie mają przebicia?
gber44

11 Mar 2018, 17:47

A jak to sprawdzić?
Brumm
TomTomek
Początkujący

11 Mar 2018, 18:03

Spryskiwacz z wodą (taki jak płyn do szyb) i po zmroku odpal auto i popsikaj trochę przewody. Jak są przebicia to zauważysz przeskakującą iskrę. A jak wygląda filtr powietrza? czysty?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Mar 2018, 19:07

Dokładnie, albo jak jesteś odważny to przyłóż palec do przewodu i jak Cie kopnie to znaczy, że przebicie.. :P
gber44

12 Mar 2018, 22:40

Przy chwili wolnego czasu pójde sprawdzić, natomiast wczoraj czyściłem tą przepustnice i w czasie pierwszej jazdy wyczuwam lekkie drgania na pedale hamulca (gdy jest wciśnięty) wymontowanie przepustnicy może coś z tym wspólnego mieć?
Brumm
TomTomek
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Silnik F20C - Honda
    Honda słynie z bardzo dobrych silników oraz słynnego systemu zmiennych faz rozrządu VTEC. Jednym z najciekawszych motorów stworzonych przez japońskiego producenta jest ten zastosowany w Hondzie S2000. Wykonana ...