Golf 6 szkoda parkingowa (drzwi)

24 Lut 2023, 20:39

Witam,
taka nieprzyjemne sytuacja dzisiaj - otwierając drzwi zahaczył we mnie gość i się wbił autem, nie przypuszczałem że zderzak z tworzywa tak sobie poradzi z blachą w golfie mk6.
Pytanie jak wygląda naprawa czegoś takiego? Można to "wyprostować" i koniec? Pomijam te obtarcie na krawędzi, czy i tak całość do malowania będzie?
Ogólnie te drzwi się teraz kiepsko otwierają i zamykają, da się je zamknąć ale z dużą siłą, jaki koszt +/- naprawy tego poza ASO?
Poniżej fotki:
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Latosz
Nowicjusz

24 Lut 2023, 20:54

Naprawa nie opłacalna, do wymiany.
Szukaj może się uda w kolorze dorwać, będzie najtaniej.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Lut 2023, 21:06

Czyli wg Ciebie taniej wyjdzie zakup drzwi w kolorze lub nie, albo ich pomalowanie i montaż/demontaż?
Latosz
Nowicjusz

24 Lut 2023, 21:24

Gwarantuje Ci ze każdy blacharz Cię pogoni po drugie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Lut 2023, 15:14

czyli Twoim zdaniem nie ma sensu pytać o te drzwi nigdzie?
A dlaczego blacharz ma mnie pogonić?

Wydawało mi się że skoro po gradobiciu się auta naprawia, a nie kupuje nowe to tutaj też można coś zdziałać.
Latosz
Nowicjusz

25 Lut 2023, 15:25

Bo jakby blacharz miał Cię kasować za roboczogodziny spędzone przy tych drzwiach to zapłacić byś musiał pewnie z 1 tyś zł + malowanie i będą całe ze szpachli i czas bez auta...., gra nie warta świeczki. Kupujesz drugie w kolor ew dajesz do malowania, potem jedziesz na zmianę i jesteś beż auta jeden dzień a w przypadku naprawy tydzień-dwa
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Lut 2023, 16:23

Ok tylko znalezienie drzwi w kolorystyce beżu lr7l, będzie raczej skomplikowane.
No ale jak znajdę inne w innym kolorze to też mi nikt tego nie polakieruje w 1 dzień raczej.
Inne są widzę ale w tym kolorze nie ma za bardzo.
Latosz
Nowicjusz

25 Lut 2023, 16:52

Latosz napisał(a):No ale jak znajdę inne w innym kolorze to też mi nikt tego nie polakieruje w 1 dzień raczej.
No ale wieziesz do lakiernika i czekasz na tel aż będą gotowe a auto zostawiasz tylko na czas montażu
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Lut 2023, 17:14

A do lakiernika to gdzie jechać do ASO?
Bo przypadkowy zakład z ogłoszenia to chyba średnia opcja czy nie?

Tak, żeby to było na kilkanaście lat a nie na rok, dwa i słońce przygrzeje i będzie wszystko schodzić.
Latosz
Nowicjusz

25 Lut 2023, 18:56

Kao napisał(a):No ale wieziesz do lakiernika i czekasz na tel aż będą gotowe a auto zostawiasz tylko na czas montażu
No nie jestem przekonany czy nowe używane wrota będą pasować tak idealnie bez przymiarki / dopasowania przed lakierowaniem . Pozostaje jeszcze dobór koloru / odcienia . Być może będzie konieczność cieniowania elementów sąsiednich tak aby było cacy i jednolicie na oko :wink:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lut 2023, 22:56

Trochę wiary kolego :wink: poza tym mamy tam spory zapas regulacji, wiadomo loteria mogą trafić się jakieś skoszone ale moim zdaniem szanse są małe. Ew zawsze można na szybko przymierzyć.
Kolor/odcień można pobrać też przed operacją, zrobić ew próbki ale prawda jest taka że w rzeczywistości czasami i tak wychodzi co innego niż na próbach. Wiadomo cieniowanie wskazane ale mi by się nie chciało płacić za 2 dodatkowe el gdy różnica może być niezauważalna na pierwszy rzut oka a tym bardziej dla zwykłego klienta.

Czy opłaca się jechać do ASO? Moim zdaniem nie warto przepłacać, czasami Czesio z garażu zrobi tą samą robotę, kwestia poważnego podejścia do roboty.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

26 Lut 2023, 01:18

Osobiście na początek poszukałbym dobry warsztat detallingowy lub specjalizujący się we wgnieceniach. Niech obejrzą, zobaczą i wyrażą swoje zdanie.
Jak auto zdrowe, zadbane to lepiej ratować swoje niż kupować element niewiadomego pochodzenia.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

07 Mar 2023, 00:22

Być może kogoś zainteresuje dalszy rozwój sprawy z drzwiami, otóż udało się za pare złotych wyprostować je, tak więc wymiana i malowanie totalnie zbędne.

Tak to wygląda obecnie:
Zdjęcie

Także podziękowania dla Trevora za sensowną podpowiedź odnośnie firm detallingowych
Latosz
Nowicjusz

07 Mar 2023, 07:59

Dorwałeś dobrego magika :ok: a te parę złotych to ile bo napewno nie 9.99
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Mar 2023, 08:56

W 300 zł się zmieściłem, ale to i tak nic, jedna firma wyceniła robotę z lakierowaniem na 1600 zł, a gdzie drzwi? także masakra, ta stawka tutaj to jest bajka

Najlepsze jest to, że czekałem jedynie na termin, bo długie były, ale robota trwała parę godzin, 8 odstawiony....ok 12 odbiór
Latosz
Nowicjusz