Golf 6 szkoda parkingowa (drzwi)

24 Lut 2023, 21:39

Witam,
taka nieprzyjemne sytuacja dzisiaj - otwierając drzwi zahaczył we mnie gość i się wbił autem, nie przypuszczałem że zderzak z tworzywa tak sobie poradzi z blachą w golfie mk6.
Pytanie jak wygląda naprawa czegoś takiego? Można to "wyprostować" i koniec? Pomijam te obtarcie na krawędzi, czy i tak całość do malowania będzie?
Ogólnie te drzwi się teraz kiepsko otwierają i zamykają, da się je zamknąć ale z dużą siłą, jaki koszt +/- naprawy tego poza ASO?
Poniżej fotki:
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Latosz
Nowicjusz

24 Lut 2023, 21:54

Naprawa nie opłacalna, do wymiany.
Szukaj może się uda w kolorze dorwać, będzie najtaniej.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Lut 2023, 22:06

Czyli wg Ciebie taniej wyjdzie zakup drzwi w kolorze lub nie, albo ich pomalowanie i montaż/demontaż?
Latosz
Nowicjusz

24 Lut 2023, 22:24

Gwarantuje Ci ze każdy blacharz Cię pogoni po drugie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Lut 2023, 16:14

czyli Twoim zdaniem nie ma sensu pytać o te drzwi nigdzie?
A dlaczego blacharz ma mnie pogonić?

Wydawało mi się że skoro po gradobiciu się auta naprawia, a nie kupuje nowe to tutaj też można coś zdziałać.
Latosz
Nowicjusz

25 Lut 2023, 16:25

Bo jakby blacharz miał Cię kasować za roboczogodziny spędzone przy tych drzwiach to zapłacić byś musiał pewnie z 1 tyś zł + malowanie i będą całe ze szpachli i czas bez auta...., gra nie warta świeczki. Kupujesz drugie w kolor ew dajesz do malowania, potem jedziesz na zmianę i jesteś beż auta jeden dzień a w przypadku naprawy tydzień-dwa
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy samochody hybrydowe boją się mrozu?
    Brytyjska Toyota przez 24 godziny mroziła crossovera Toyota C-HR Hybrid w temperaturze -20 stopni, systematycznie polewając go wodą. W efekcie samochód pokrył się grubą warstwą lodu. Mimo to hybrydowy crossover bez ...
    Tablica rejestracyjna przypisana do samochodu
    Na początku roku czyli dokładnie 31 stycznia 2022 zaczęły obowiązywać przepisy pozwalające na pozostawienie aktualnych tablic rejestracyjnych samochodu przy zmianie właściciela i niezależnie od regionu polski. Aktualnie kupując ...

25 Lut 2023, 17:23

Ok tylko znalezienie drzwi w kolorystyce beżu lr7l, będzie raczej skomplikowane.
No ale jak znajdę inne w innym kolorze to też mi nikt tego nie polakieruje w 1 dzień raczej.
Inne są widzę ale w tym kolorze nie ma za bardzo.
Latosz
Nowicjusz

25 Lut 2023, 17:52

Latosz napisał(a):No ale jak znajdę inne w innym kolorze to też mi nikt tego nie polakieruje w 1 dzień raczej.
No ale wieziesz do lakiernika i czekasz na tel aż będą gotowe a auto zostawiasz tylko na czas montażu
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Lut 2023, 18:14

A do lakiernika to gdzie jechać do ASO?
Bo przypadkowy zakład z ogłoszenia to chyba średnia opcja czy nie?

Tak, żeby to było na kilkanaście lat a nie na rok, dwa i słońce przygrzeje i będzie wszystko schodzić.
Latosz
Nowicjusz

25 Lut 2023, 19:56

Kao napisał(a):No ale wieziesz do lakiernika i czekasz na tel aż będą gotowe a auto zostawiasz tylko na czas montażu
No nie jestem przekonany czy nowe używane wrota będą pasować tak idealnie bez przymiarki / dopasowania przed lakierowaniem . Pozostaje jeszcze dobór koloru / odcienia . Być może będzie konieczność cieniowania elementów sąsiednich tak aby było cacy i jednolicie na oko :wink:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lut 2023, 23:56

Trochę wiary kolego :wink: poza tym mamy tam spory zapas regulacji, wiadomo loteria mogą trafić się jakieś skoszone ale moim zdaniem szanse są małe. Ew zawsze można na szybko przymierzyć.
Kolor/odcień można pobrać też przed operacją, zrobić ew próbki ale prawda jest taka że w rzeczywistości czasami i tak wychodzi co innego niż na próbach. Wiadomo cieniowanie wskazane ale mi by się nie chciało płacić za 2 dodatkowe el gdy różnica może być niezauważalna na pierwszy rzut oka a tym bardziej dla zwykłego klienta.

Czy opłaca się jechać do ASO? Moim zdaniem nie warto przepłacać, czasami Czesio z garażu zrobi tą samą robotę, kwestia poważnego podejścia do roboty.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

26 Lut 2023, 02:18

Osobiście na początek poszukałbym dobry warsztat detallingowy lub specjalizujący się we wgnieceniach. Niech obejrzą, zobaczą i wyrażą swoje zdanie.
Jak auto zdrowe, zadbane to lepiej ratować swoje niż kupować element niewiadomego pochodzenia.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

07 Mar 2023, 01:22

Być może kogoś zainteresuje dalszy rozwój sprawy z drzwiami, otóż udało się za pare złotych wyprostować je, tak więc wymiana i malowanie totalnie zbędne.

Tak to wygląda obecnie:
Zdjęcie

Także podziękowania dla Trevora za sensowną podpowiedź odnośnie firm detallingowych
Latosz
Nowicjusz

07 Mar 2023, 08:59

Dorwałeś dobrego magika :ok: a te parę złotych to ile bo napewno nie 9.99
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Mar 2023, 09:56

W 300 zł się zmieściłem, ale to i tak nic, jedna firma wyceniła robotę z lakierowaniem na 1600 zł, a gdzie drzwi? także masakra, ta stawka tutaj to jest bajka

Najlepsze jest to, że czekałem jedynie na termin, bo długie były, ale robota trwała parę godzin, 8 odstawiony....ok 12 odbiór
Latosz
Nowicjusz