Spasowanie zderzaka z błotnikiem po naprawie

29 Mar 2023, 16:42

Witam. Chciałbym prosić o opinie osoby które są obcykane w blacharce i lakiernictwie. Jakiś czas temu miałem małą obcierke i było lakierowanie i naprawa lekkiego wgniecenia, szpachla też była. Naprawę zrobił mi po znajomości amator lecz nie wygląda to moim zdaniem dobrze i kłuje mnie w oczy. Zastanawiam się czy nie udać się do normalnego blacharza który by to poprawił. I tu pytanie czy da się coś z tym zrobić, czy to gra warta świeczki i jakie mogą być koszta tego, mówimy o okolicach Warszawy. Zamieszcze zdj żebyście wiedzieli o co mi chodzi.
Ostatnio edytowany przez Robben1624, 29 Mar 2023, 16:51, edytowano w sumie 1 raz
Robben1624
Początkujący

Zdjęcia: 1

29 Mar 2023, 16:50

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Robben1624
Początkujący

29 Mar 2023, 17:45

A jak to wygląda z drugiej strony? Dla mnie to coś ten błotnik jest źle wyprofilowany, chyba nie powinien uciekać do góry na końcu. Nie wiem jak był zagięty ale nie wygląda to spasowanie dobrze.

Patrząc jeszcze na to załamanie w błotniku to od miejsca gdzie jest cień jakiejś osoby staje się jakiś nierówny i brakuje mu rantu.

Co to za auto to zerknę sobie na inne w necie?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Mar 2023, 17:47

Auto Lancia Delta III, a tu lewy bok, gdzie nic nie było robione, mi się w oczy rzuca ta linia między błotnikiem a zderzakiem, która równa nie jest, reszta mi nie przeszkadza

Robben1624
Początkujący

29 Mar 2023, 18:32

Robben1624 napisał(a):reszta mi nie przeszkadza
Naprawdę ? Tylko spasowanie ? A patrz , przy bliższym spojrzeniu

Jakieś pęknięcie szpachli ? Nie wyrównane ? Przebija podkład , o ile tam był ? Robota od nowa . Kolega amator niech się nie bierze za takie naprawy
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

29 Mar 2023, 18:34

Czyli co od nowa lakierowanie całego elementu ?
Robben1624
Początkujący

29 Mar 2023, 18:50

Robota od nowa . Zdjąć co amator nałożył, wyszpachlował , prostowanie , pasowanie , obróbka . Błotnika i zderzaka . Lakierowanie może być częściowe . Zajedziesz do lakiernika/blacharza to oceni , wyceni . A i zapytam Ciebie z ciekawości . Ile za taką chałturę zainkasował po znajomości ten amator ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

30 Mar 2023, 05:48

Jeśli o mnie chodzi, to szerokość szczeliny jest tu najmniejszym problemem, bardziej bym się obawiał spękań lakieru i możliwości pojawienia się korozji pod nim.
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

30 Mar 2023, 07:48

Tak jak napisał @bonifacy, trzeba to zrobić od nowa kolega źle wyciągnął rant błotnika przez co pewnie wyszła nierówna szczelina między zderzakiem i błotnikiem lub nałożył na środku za dużo szpachli bo widać że sporo tam podkładu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35