Golf 7 czy civic 9

28 Paź 2016, 01:30

szukam kompakta , tylko nie wiem który lepszy, -za hondą przemawia sprawdzony silnik 1.8 i duży bagażnik , a za golfem wygląd, zwłaszcza wnętrze , no i te wykonanie , tylko silniki tsi nie wzbudzają zaufania, mam dylemat i liczę na Wasze sugestie
toom
Początkujący

Prawo jazdy: 15 05 1980
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: clio/fabia
Silnik: 1.2 16v /sdi
Rok produkcji: 2003

28 Paź 2016, 17:18

Ile planujesz użytkować auto?
W przypadku nowego auta nie martwiłbym się o trwałość, bo z tym będzie mieć problem następny właściciel. W Hondzie na pewno spadek wartości na plus.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Paź 2016, 00:54

kupując nowe auto planuję jezdzić co najmniej 10 lat bo nie opłaca się sprzedawać , -wiadomo lepiej kupić używkę tylko jest wielkie ryzyko trafienia na minę
toom
Początkujący

29 Paź 2016, 07:03

Jeżeli będziesz je odpowiednio serwisował, to raczej z żadnym nie powinieneś mieć problemów. Bierz to co Ci bardziej odpowiada, a dalej to sprawdza się przysłowie-"jak dbasz tak masz" :ok:
Mój znajomy nawet "królową lawet" przejeździł bez większych problemów ponad 300tys km- i to na gazie :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

29 Paź 2016, 10:02

Honda zdecydowanie lepsza opcja. Lepsze silniki i mały spadek wartości.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

29 Paź 2016, 18:19

Jak odpowiada Ci Golf to może zainteresowałbyś się SEAT-em Leonem FR.
Z tych dwóch zdecydowanie Golf. Nowocześniejsza konstrukcja, lepsze wykonania i przyjemność z jazdy, lepsze osiągi i niższe spalanie.
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Rok produkcji: 2015
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Uwaga na dzieci na drodze wracające lub idące do szkoły!
    Skończyły się wakacje, a to oznacza, że z początkiem roku szkolnego (od 2 września w tym roku) na przejściach dla pieszych pojawiło się więcej dzieci. Są one szczególnie narażone na niebezpieczeństwo – rozkojarzone ...

01 Lis 2016, 11:06

Zdecydowanie Honda.
Golfów pełno na ulicy i od kilku generacji wyglądają niemal tak samo. Różnią się detalami. VW jest mocno przereklamowany. Hondą jeździ się zdecydowanie lepiej, zdecydowanie mniej awaryjna będzie. Ja bym się nie zastanawiał nawet chwili i wybrał Hondę.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

01 Lis 2016, 11:09

Nie wróżmy awaryjności.
Ja miałem okazję siedzieć w obydwu i pozycja za kierownicą dla mnie w Hondzie lepsza ale nie każdemu musi się taka podobać i wybierze Golfa. Siedziałem też w Leonie III i... się zawiodłem i nie czułbym się w nim dobrze.
Po prostu musisz odwiedzić salon, bo Golf to spokojnie stylizowany kompakt, a Civic taki trochę nietypowy stylistycznie, że tak to ujmę.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lis 2016, 12:33

Nie wróże awaryjności, tylko wypowiadam się na podstawie tego co widzę u siebie w firmie.
Mamy bardzo dużą flotę samochodów i pracownicy mają wybór pomiędzy Fordem, VW, Toyotą i od 2 lat Hyundaiem.
Rocznie każde z aut przejeżdża od 40 do 70 tys km.
Do tej pory najmniej awaryjny był o dziwo Ford, najbardziej awaryjny VW. Prawdopodobnie w listopadzie zapadnie decyzja iż VW będzie niedostępny gdyż koszty serwisu pogwarancyjnego i ilość usterek jest znacznie większa niż w pozostałych markach. W tej chwili gdy kilka Hyundai ma już ponad 2 lata i przebiegi po około 150 tys i są jakieś statystyki że w przypadku awaryjności Hyundai jest najmniej awaryjną marką w mojej firmie.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

01 Lis 2016, 15:29

A jeśli tak to cenna informacja :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lis 2016, 19:26

fiko7 napisał(a):najbardziej awaryjny VW. Prawdopodobnie w listopadzie zapadnie decyzja iż VW będzie niedostępny gdyż koszty serwisu pogwarancyjnego i ilość usterek jest znacznie większa niż w pozostałych markach.

Pewnie macie wersje silnikowe przed serią poprawek a wtedy to były inne silniki niż teraz... Teraz już jest gitara :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Lis 2016, 19:57

gorzej jak ktoś nie załapie sarkazmu :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lis 2016, 20:13

Ja jeździłem Civikiem IX 1.8 na jeździe próbnej i było naprawdę spoko. Niby mówi się, że taki twardy, a na felgach 17" moje subiektywne odczucia są takie, że było nawet trochę bardziej miękko od Astry K, którą teraz jeżdżę na 16". Same plusy. Nie kupiłem tylko dlatego, że haczył gumowymi "płetwami" w okolicach błotników o wszystko - o progi zwalniające, o krawężniki (jak się zawraca na rogu), a moja ulica jest nimi w 90% pokryta...

Btw. za namową ludzi z forum w ogóle zainteresowałem się Oplem - także też sugeruję. Dobry samochodzik, choć fakt, że bagażnikiem przegrywa z Civikiem, a nawet z moim poprzednim Jazzem II.
robert05
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra 5
Silnik: 1.4 125KM Turbo
Rok produkcji: 2016

02 Lis 2016, 12:03

Przeciętnemu kierowcy przyjemniej będzie jeździło się Golfem ze względu na turbodoładowanie, lepsze wyciszenie kabiny, lepiej zestrojone zawieszenie, spasowanie wnętrza. Gdybyś chciał zmienić auto od razu po upływie gwarancji (którą w przypadku VAG-ów można sobie wydłużyć) to pewnie rekomendowałbym Golfa, ale skoro chcesz użytkować TSI 10 lat... :/
Mój sąsiad ma Civica IX od nowości (właśnie skończyła mu się gwarancja) i w ciągu pierwszych 50 tys. km nie musiał wymieniać w aucie nawet żarówki. To dużo bardziej dopracowane auto niż Civic VIII, którego posiadam, co też potwierdzają liczne opinie na forum marki. Nie bez minusów, bo wysokoobrotowcem trzeba nauczyć się jeździć, żeby wykorzystywać jego potencjał, a nie każdy przepada za hukiem w kabinie podczas wyprzedzania. Niemniej jednak gdybym szukał auta na 10 lat raczej postawiłbym na tą Hondę.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

05 Lis 2016, 22:36

czy te hondy 1.8 są aż tak bardzo kiepskie przy niskich obrotach ? autem będzie jezdzić żona która nie przekracza 3000 obrotów, poprzednie auto to golf 6 1.6mpi 102 konie i było to troszkę za mało,
toom
Początkujący