REKLAMA
Witam Wszystkich
Proszę o pomoc w wyborze samochodu
Upatrzyłem sobie kilka modeli i chciałbym abyście się wypowiedzieli na temat wad i zalet poszczególnych egzemplarzy, pomogli w wyborze najbardziej odpowiedniego auta.
Pierwszym jest VW Golf IV 1.6 +gaz lub 1.9TDI tylko 90 lub 110KM. Wiem, że znaleźć teraz takie auto bez większego dzwona i niekręconego licznika graniczy z cudem ale mimo to myślę, że najbardziej by mi odpowiadał, przynajmniej pod względem wyglądu. Wiem, że jak coś padnie w dieslu to wydatek jest spory, koło dwumasowe czy turbina ale myślę, że potrafię dbać o swój samochód i tak szybko nie padnie Szczerze mówiąc to nie jechałem jeszcze nigdy golfem i chciałbym się dowiedzieć jak jest z miejscem na głowę i nogi, mam 190cm wzrostu. Jak wygląda prowadzenie samochodu, wszyscy narzekają na belkę z tyłu i samochód prowadzi się jak taczkę, jak to wygląda w praktyce, dziwne, że na passata nikt nie narzeka mimo, że też ma belkę a z przodu wielowachacze.
Kolejnym jest Ford Focus I z silnikiem 1.6 lub diesel 1.8TDDI, myślałem nad TDCI ale podobno częściej się psuje oraz droższe są naprawy. tutaj z tyłu są wielowachacze, podobno awaryjne ale za to bardzo dobrze się prowadzi, miejsca w środku też jest sporo. Co do awaryjność słyszałem, że często pada koło dwumasowe, turbosprężarka za to jest bardzo trwała.
I trzecim autem jest Honda Civic VII, tutaj silnik pasowałby 1.4 lub 1.6 vtec ~100km + lpg ale czytałem, że gaz szybko niszczy silnik w hondach, nie jechałem samochodem ale miejsca wydaje się jest sporo, dziwnie wygląda tylko na dźwignia zmiany biegów w konsoli, jak to się sprawdza w praktyce? Podobno ta wersja civica nie jest już tak trwała jak poprzednie generacje produkowane w Japoni.
Nie mam zniżek, więc mniejszy silnik równa się mniejsze koszty ubezpieczenia ale to już zależy od firmy ubezpieczeniowej, moglibyście coś doradzic?
Samochodem głównie będe jeździł 60% miasto 40% trasa.
Może jakieś inne auto byłoby odpowiedniejsze? Za pomoc z góry dziękuję