Golf ii, kopcenie, dławienie się silnika na wyższych obrotach

24 Sty 2016, 15:32

Witam.
Posiadam golfa ii, benzyna 1.3 1990 r. Ogólnie silnik działał długi czas bez zarzutu, w lipcu zmieniony był olej. Problem rozpoczął się tydzień temu, momentami samochód bardzo dużo kopcił na biało, ze względu na niskie temperatury nie robiłem z tym nic. Na następny dzień od rozpoczęcia "kopcenia" jadąc ok 3 km przy prędkości 100 km/h zatrzymałem się na światłach, a golf cały czas trzymał wysokie obroty, po jego zgaszeniu obroty zmalały, ale i tak były wyższe niż normalnie, po 2 dniach obroty wróciły do normy. Dziś odpalił normalnie, bez problemu przejechał 10 km i najpierw zaczął dusić się na wyższych obrotach i do tego kopcić bardzo dużo, wręcz zostawiając chmurę dymu za sobą. Zgasiłem i nie odpalam. Nie wiem czy to jest wina bardzo niskiej temperatury, czy coś się po prostu z nim dzieje, czuć niespaloną benzynę i chyba olej. Co może z nim być ? I czy warto oddawać go do mechanika, czy to już raczej jego koniec?
wronaf
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 10 2014
Auto: volkswagen golf 2
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1990

25 Sty 2016, 09:15

1. sprawdz poziom płynu chłodzącego w zbiorniczku wyrównawczym
2. sprawdz stan oleju w silniku i jaki ma kolor
3. jak wygląda sprawa z porannym rozruchem ( po całonocnym postoju ) - pali od razu, czy trzeba pokręcić rozrusznikiem, zanim zaskoczy?
4. w jakim regionie mieszkasz - chodzi mi o temperatury w nocy, jakie u ciebie były przy tych objawach
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Sty 2016, 12:08

Poranny rozruch wygląda tak że pali z miejsca. Region Świętokrzyskie. Płyn i olej zaraz sprawdzę.
wronaf
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 10 2014
Auto: volkswagen golf 2
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1990
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A6 Hybrid
    Hybrydowe Audi A6 to nowe oblicze limuzyny klasy business. Jego lekką karoserię osadzono na sportowym podwoziu. Wnętrze jest eleganckie i ergonomiczne, a kierowca i pasażerowie mają do dyspozycji wiele systemów wspomagających ...