Golf III 1.8i jak zimny nieodpala, gaśnie

16 Kwi 2009, 19:53

Witam mam problem z golfem III, 92r./ 1.8 monowtrysk, a mianowicie jak jest zimny to nie odpala lub jak odpali to się dusi i niechce wejść na obroty. Auto posiada instalację gazową, na gazie odpala bez problemu, problem dotyczy samej benzyny.
Wymieniane były kable wys.napięcia,pompa paliwa,kopułka,palec,świece zapłonowe,czujnik temperatury płynu chłodniczego,filtr paliwa i powietrza. I skończyły mi się pomysły POMOCY !!!
lizag2
Nowicjusz

Miejscowość: gorzów wlkp.
  • 18 Kwi 2009, 11:48

to że czujnik temperatury cieczy chłodzącej jest nowy to nie znaczy że silnik musi zapalić,komputer musi odczytać z niego sygnał i wzbogacić mieszankę,a może coś nie tak jest z komputerem,wartoby było go podłączyć pod tester.
    piotr2273
    Aktywny

18 Kwi 2009, 13:40

A i to jest chyba bardzo prawdopodobne ze zle zsynchronizowany masz rozrzad benzyny z gazem pojedz tam gdzie ci go zakladali i im to powiedz bo na benzynie zaplon musi opozniony a na gazie przyspieszony i pewnie ci zle to zrobili pojedz tam i niech ci to robia. Bo na gazie rozrzad dobrze jest ustawiony a na beznynie nie i takie objawy sa nawet . Jak sam widzisz on on nie chce dobzrze palic i nie wchodzi na obroty bo fazy rozrzadu na benzynie sa zle ustawione.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

18 Kwi 2009, 14:18

Czujniki podkładałem i to pare rodzai, nic się nie zmieniło. Sondę sprawdzałem ale ona na zimnym silniku ma małe znaczenie.
    lizag2
    Nowicjusz

19 Kwi 2009, 10:37

Jeśli silnik będzie zimny i nie zapali, to musisz zobaczyć czy jest iskra?
    piotr2273
    Aktywny

19 Kwi 2009, 10:50

No ale kolega napisał że na gazie pali bez problemu. Tylko na PB jest problem.
    Sprawdz ten kąt ustawienia zapłonu jak kolega wyżej radził.
    BANAN23
    Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowca i narciarz w jednym stali domu
      Zadając pytanie: Co łączy kierowcę i narciarza? Pewnie większość osób odpowiedziałaby, iż łączy ich samochód, którym narciarze najczęściej docierają pod stok narciarski. Jednak obie te grupy mają ze sobą ...
      Najbardziej ekonomiczne SUV-y
      Specjaliści z amerykańskiej organizacji Consumer Reports po raz kolejny wzięli pod lupę paliwożerność SUV-ów i wybrali najbardziej oszczędne auta z tego segmentu. Wszystkie przetestowane przez Amerykanów egzemplarze ...

19 Kwi 2009, 14:30

Jutro sprawdze to ustawienie zapłonu, tylko że na gazie to on już jeździ ze 2 lata i niebyło wcześniej problemu.
    lizag2
    Nowicjusz

20 Kwi 2009, 20:29

Zamykam temat, autko naprawione. Usterką była pompa paliwa, która załączała się ale czasem nie dawała ciśnienia, z taką usterką pompy jeszcze się nie spotkałem. Ale dziękuję za zainteresowanie.
    lizag2
    Nowicjusz