Renault scenik1.4 16V 2001r. Rozrząd

19 Kwi 2009, 20:21

mam pytanie;zerwał mi się pasek rozrządu w moim sceniku 1.4 16V to jest K4J 750. 2001rok ten silnik nieposiada żadnych znaków czy ktoś mi może podpowiedzieć jak ustawić wałki rozrządu z góry wielkie dzięki
michalkasia
Nowicjusz

Miejscowość: polska
  • 19 Kwi 2009, 20:25

Jedż z tym do fachowca i posluchaj mojej rady,mechanik ci wytłumaczy dlaczego,sam nie staraj się tego zrobić.Jeśli nie ma zadnych znaków to musi być tam jakiś myk!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

19 Kwi 2009, 22:35

W megance 1.4 16V nie wiem z którego roku ale podobnie pewnie ustawiali rozrząd poprzez specjalne blokady w głowicy i gdzieś jeszcze (szef mi opowiadał). Po założeniu tych wsz blokad pasek założyli od tak na ślepaka. No i fura śmiga. Service, Blokady i jazda
    BANAN23
    Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

20 Kwi 2009, 17:06

Banan ty to wytłumaczyłeś bardziej fahowo! :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

20 Kwi 2009, 21:04

PhantomASA1 nie fachowo tylko tak jak to w service robili w megance mojego dawnego szefa:) on mi opowiadał a ja tylko powtarzam to co słyszałem. No ale tak czy inaczej bez service się nie obejdzie.
    BANAN23
    Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

20 Kwi 2009, 21:52

dzięki za wypowiedzi, już ustawiłem wystarczy zdjąć pokrywe zaworów i ustawić wałki tak żeby na pierwszy były pozamykane zawory i krzywki ustawione do góry
    michalkasia
    Nowicjusz

Miejscowość: polska
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie auto z 3 niezależnymi fotelami ISOFIX z tyłu?
      Jakie auto rodzinne warte jest obecnie uwagi? Wymagania: 3 niezależne fotele z tyłu na ISOFIX (2 foteliki + na środku dorosła osoba swobodnie siedząca, ew. trzeci fotelik), benzyna (najlepiej ładnie tolerująca LPG), ew. bardzo ...
      Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

20 Kwi 2009, 22:16

michalkasia to ustawiłeś wałki jeszcze musisz ustawić wał, a do tego będziesz potrzebował specjalny przyrząd który wkręcasz zamiast zaślepki znajdującej się jakieś 2-4cm na miską olejową zaraz przy łączeniu bloku ze skrzynią biegów. Z tego co pamiętam to zaślepka na klucz 14mm. Tłok na 99% jest w GMP, ale sprawdź to po ustawieniu wałków.
    adamires
    Początkujący

Miejscowość: World