Golf III 1,9 TDI 110KM - na co zwracać uwagę?

17 Lut 2010, 16:38

Witam
Jestem nowy na forum i trochę szukałem w archiwum ale nie znalazłem nic, co by było odpowiedzią na moje pytania. Przymierzam się do kupna pierwszego auta, ma to być Golf trójeczka ze 110-konnym dieselkiem z lat 96-97. Zamierzam go szukać w ogłoszeniach w necie, ewentualnie poprosić kumpla mojego szwagra, żeby mi ściągnął z Niemiec. Napiszcie na co zwracać uwagę oglądając te auta, szczególnie z tym silnikiem, jakie bajerki polecacie w wyposażeniu, bo nie ukrywam, że lubię komfortowe samochody z tempomatem i el. lusterkami. No chyba, że ktoś mi wskaże super alternatywe do 10 tys. to się zastanowię jeszcze.
lyncior
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

17 Lut 2010, 18:32

Silnik 1.9TDI w VW jest praktycznie nie do zajebania,spokojnie zrobi nawet i 1mln.km,wyposażenie no napewno znalazł byś z pełna elektryką,klimą,wspomaganiem,ABS i inne tam,tempomat w tych modelach nie występował.Co do innych propozycji to może Fiat Brava JTD?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Lut 2010, 19:51

dobrze słyszeć takie rzeczy, mam właśnie na oku takiego w pełni wyposażonego, ale za 12 tys. trochę drogo jak dla mnie i się zastanawiam, co do Bravy to już mi się trochę znudziła, bo tata miał i dużo jeździłem, teraz siostra jeździ, no a poza tym narzeczonej się Brava nie bardzo podoba i mi szczerze mówiąc też. Poza tym kumpel jak naprawiał tą bravę to strasznie klął nie wiem czemu.

A gdyby ktoś jeszcze mógł napisać na co zwrócić uwagę jak pojadę go oglądać, pewnie i tak pojadę do jakiegoś warsztatu, żeby sprawdzili, tylko nie wiem czy można tak ufać każdemu warsztatowi. Przymierzam się do kupna auta w Jastrzębiu.
lyncior
Nowicjusz

17 Lut 2010, 20:12

Ja Cie tylko ostrzege że za chwile pare osób Ci zacznie pisać zebyś w tych pieniądzach sobie odpuścił Golfa III i szukał innego nowszego ale liczy sie to co Ci sie podoba.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Lut 2010, 22:10

Nie no bez przesady, trzeba mieć trochę nie po kolei w głowie żeby chcieć za Golfa 3 dziadka, bo to przecież 13 lat minimum ma 12 tysięcy. Kurde przecież to może już pół świata zjeździło. Nie wiem za co ludzie się cenią z tymi samochodami tak.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

17 Lut 2010, 22:18

zgadzam się, jak na swój wiek i klasę to dość drogi samochód. Ale rozważywszy kilka innych modeli w podobnej cenie (xsara, brava, 323f, corolla, seaty i wiele innych) trzeba przyznać, że jest to dość praktyczne auto i tanie w utrzymaniu. Nie wiadomo co będzie się działo z Meganką czy nawet alfą 156 w podobnym wieku, a dodam, że bardzo zależy mi właśnie na tym, żeby nie dokładać za dużo do auta i cieszyć się jazdą (110KM). Przyznam rację, jeśli ktoś napisze, że inne auta mają ładniejsze wnętrza, ale na zewnątrz jest to całkiem zgrabne autko w wersji 5 drzwiowej bez żadnego tuningu.
lyncior
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jeden model samochodu i dwie wersje zawieszenia
    Pewne, na pierwszy rzut oka identyczne modele samochodów prezentują różnice w konstrukcji zawieszenia, co wpływa nie tylko na ich osiągi drogowe, lecz także na koszty obsługi technicznej. Firma SKF skupia uwagę ...

17 Lut 2010, 22:18

Wiedziałem że tak będzie ale powiedz sam,chłopak zdecydował sie na konkretne auto,podoba mu sie,chce takie to po co wybrzydzać,sam bym sobie kupił Golfa III z koncowych lat produkcji.
Barol
Awatar użytkownika

17 Lut 2010, 22:20

Myśle, że za 10tyś Golf III to dobry wybór, jesli będzie to sztuka bez tzw " wieś tuningu" to warto.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

17 Lut 2010, 22:40

Zgadzam się z Kierunkowskazem. Podoba Ci się golf 3 - ok ale nie za te pieniądze. W Polsce jest owczy pęd na Volkswageny które wcale nie są jakimiś nadzwyczajnymi samochodami. Za 12 tyś można już zaczynać szukać golfa IV z jakimś podstawowym wyposażeniem w benzynie. W tej cenie jednak o wiele bardziej wolałbym nabyć np. Hondę Civic. Jeśli nie Brava to może Bravo? Z francuskich aut Citroen Xsara i Peugeot 406 obydwa z silnikiem 2,0 HDI.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

17 Lut 2010, 22:40

no dobra to teraz niech się ktoś wypowie czy to auto gdzieś cieknie albo gnije, może są takie miejsca które szczególnie warto obejrzeć? No i jak sprawdzić silnik bo ja jestem kompletnie zielony w tym temacie.
lyncior
Nowicjusz

18 Lut 2010, 18:30

barol91 napisał(a):tempomat w tych modelach nie występował.

Mylisz się kolego, występował, rzadko ale występował.
Mój wujek właśnie stoi przed zakupem takiego, też znalazł parę fajnych ale wg.mnie są lepsze auta za tą kasę. Lepiej dołożyć ze 2 tyś. i spokojnie znajdziesz Golfa IV TDi z początku produkcji, w dobrym stanie.
My już znaleźliśmy z wujkiem, w niedzielę jedziemy po niego, ładny egzemplarz, sprowadzony, opłacony z książką serwisową, zadbany, plus drugi komplet opon za 14.500 ale za 13600 pójdzie.
Trzeba poszukać i da się znaleźć tylko cierpliwości.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

18 Lut 2010, 19:19

No to możliwe ale ja nigdy Gofra III z tempomatem nie widziałem.
Barol
Awatar użytkownika

18 Lut 2010, 19:49

stasiowski121 napisał(a):
barol91 napisał(a):tempomat w tych modelach nie występował.

Mylisz się kolego, występował, rzadko ale występował.
Mój wujek właśnie stoi przed zakupem takiego, też znalazł parę fajnych ale wg.mnie są lepsze auta za tą kasę. Lepiej dołożyć ze 2 tyś. i spokojnie znajdziesz Golfa IV TDi z początku produkcji, w dobrym stanie.
My już znaleźliśmy z wujkiem, w niedzielę jedziemy po niego, ładny egzemplarz, sprowadzony, opłacony z książką serwisową, zadbany, plus drugi komplet opon za 14.500 ale za 13600 pójdzie.
Trzeba poszukać i da się znaleźć tylko cierpliwości.

Kolejny co wierzy w to, że mozna kupic Golfa IV TDI za 13.000 :lol:
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

18 Lut 2010, 20:32

Można, trzeba cierpliwie czekać, dokładnie obejrzeć, następnie trochę stargować cenę i da się.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

18 Lut 2010, 22:13

Pewnie że się da, to nie Viper, ludzie to jest 12 letni samochód, Volkswagen, który już objechał kulę ziemską 10 razy. :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)