GOLF III 1.9 TDI - urwany zawor

12 Gru 2006, 00:37

witam!
to mój pierwszy post, dlatego witam wszystkich użytkowników i licze na szybką pomoc :)
jestem tu nowy - takze prosze wybaczyc wszelkie niedociagniecia.

mam taka sprawe:
VW GOLF III 1.9 TDI 90 KM '94, podczas jazdy silnik nagle stanał. mechanik stwierdził, ze urwał sie zawór. zalecił wymiane całego silnika. przeglądając oferty internetowe, znalazłem dosyć duzo silników.
pewna osoba (zajmujaca sie silnikami TDI) poleciła mi, abym wymienił cała głowice, ewent. tłok lub korbowód, nie wymieniając silnika, gdyż jest to zbędny zabieg.

teraz zestaw pytan:
- czy trzeba koniecznie wymieniac cały silnik?
- ile moze wynieść koszt naprawy wymieniając tylko głowice i rzeczy do niej potrzebne?
- czy mechanik probuje mnie naciągnąc na koszty sugerując wymiane silnika?
- czy lepiej wyremontować stary silnik:
a) używając nowych, regenerowanych podzespołów
b) poszukać jakiś używanych.

samochód będzie sprzedawany.
poszukuje ofert sprzedaży GOLFA IV koniecznie CZARNY (1.9TDI lub 1.6 )

z gory dziękuję za pomoc

pozdrawiam
Marcin :D
thunder89
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań / Sieradz

06 Lip 2010, 00:13

Tak się składa, że mi też się to stało, tylko, że w golfie mr'97. W wyniku tego w głowicy zrobiło dziurę, porysowało tuleję, zgięło korbowód i to na tyle. Czy surowe tuleje z naddatkiem do roztoczenia nadają się do tdi od td? Czy ten 1 tłok z tuleją musi być nad wymiarowy,czy może być oryginalny? Czy można delikatnie wyszlifować tuleję i założyć nad wymiarowy tłok?
look1990
Nowicjusz

Miejscowość: Iłownica

06 Lip 2010, 07:25

z używanym silnikiem to jest tak że nigdy nie wiesz jaki szrot kupisz :mrgreen: zwłaszcza jak kupujesz z palety, na ile da się go sprawdzić to się da ale zawsze ryzyko, jak wyremontujesz to przynajmniej wiesz czym jeździsz ;)
koszta podobne jednego i drugiego
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW M6 Gran Coupe - wysokie osiągi i luksus
    Trzeci wariant nadwoziowy rasowego samochodu sportowego BMW M6 zostanie zaprezentowany światu jako BMW M6 Gran Coupe, dołączając do znanych już modeli Coupe i Convertible. Nowy członek rodziny M6 nie wyrzekł się ani wyjątkowego ...