Golf III Czujnik Oleju.

01 Kwi 2013, 10:10

Otóż posiadam Golfa III 1.6 benzyna+LPG, i problem polega na tym iż podczas jazdy zapala się kontrolka oleju oraz wydaje dźwięk ;> A Gdy jadę spokojnie tak nie przekraczając 2,5tys obrotów silnika to kontrolka nie świeci, ale po przekroczeniu 2,5tys obrotów kontrolka się zapala i wydaję dźwięk. Myślałem że może być to spowodowane brakiem oleju ale mam prawie maximum.Termostat był ostatnio wymieniany jakieś 2tyg temu. Olej mam wlany 10w40 taki jak był, mam przejechane 124tys więc wątpie aby to była pompa,już po prostu nie wiem co by to mogło być, może wy coś podpowiecie. :/
BarteK93
Obserwowany

Auto: VW GOLF III
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

01 Kwi 2013, 16:04

Najlepiej jest po prostu czujnik wymienić na nowy,by absolutnie wykluczyć jego niedomagania lub potwierdzić.Czasami wystarczy tylko wymontować i wymoczyć w nafcie i oczyścić ,reaguj szybko,gdyż spadek ciśnienia oleju, doprowadzi do szybkiego przytarcia gładzi cylindrów oby to była wina czujnika.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Kwi 2013, 17:53

o ile pamiętam vw majądwa czujniki oleju jeden w głowicy (spadek ciśnienia oleju) i drugi przy filtrze oleju (za duże ciśnienie) podejrzewam że to ten drugi szwankuje
ibko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 06 1987
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: mercedes
Silnik: 2300
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1985

10 Maj 2013, 18:30

hejka ja mam podobny problem i jestem wkurzony na maxa , tylko że mi super-brzeczek zaczyna brzęczeć jak przekrocze 2tys obrotów a jak docisne i jade powyżej 2,5tys to brzeczek sie wyłancza , byłem u mechanika (kompletny dureń) bo sam musiałem wpadać na to co może by przyczyną ,także wymieniłem sobie oba czujniki ciśnienia oleju , ale mam pytanie bo na necie znajduje różne info jakiego koloru mają byc te czujniki , ja zamontowałem z lewej strony biały z prawej czarny ale słyszałem że zamiast czarnego ma być brązowy? ciśnienie mam 1,6 bara na 2tys obrotów , panowie sitko w smoku , pompa olejowa czy panewki ?
zbychuszef
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2005
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: golf 3
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q3 z silnikami 35 TFSI i 35 TDI
    Na polskim rynku dostępne są już nowe wersje kompaktowego SUV’ Audi Q3. Na początek oferowane jest w trzech wersjach silnikowych: 35 TFSI z manualną skrzynią biegów, 35 TFSI ze skrzynią automatyczną S tronic ...