28 Sty 2013, 22:07
Pozwolę sobie zabrać głos w dyskusji jako iż miałem Golfa III wersję Joker, którego miejsce zająć musiał Lanos 1.5 16V oraz Audi 80 B4 również posiadam i użytkuję na codzień.
Co do Golfa - miałem go dłuższy czas, pewno rdza by się znalazła gdzieś pod spodem, u mnie nie licząc jednego małego bąbelka na przednim błotniku nadwozie było zupełnie zdrowe. Co do Lanosa - rzekłbym, że jedynym plusem w porównaniu z Golfem III i 80 B4 jest pewniejsze pochodzenie i łatwiej znaleźć coś zdrowego a i młodszego w podobnej cenie. Bo reszta wyraźnie gorsza. Silnik 1.5 legitymuje się mocą taką samą jak Golf którego miałem a ciągnie wyraźnie gorzej, dopiero po przekroczeniu 3,5 tyś obrotów coś się zaczyna dziać, Golf 1.6 ciągnął już od 2 tyś bardzo przyzwoicie jak na swoje 101 koni, oczywiście mówimy o porównaniach na PB. Podobnie wnętrze - Lanos to jeden wielki plastik niezależnie od wersji wyposażenia, golf miał miękką, welurową tapicerkę, nic nie trzeszczało, nie parzyło w słoneczne dni po rękach. No i do sedna - zawieszenie. Lanos nadaje się do szybkiego pokonywania prostych - kołyszące się zawieszenia to dla Daewoo znak rozpoznawczy marki - Nubira ma tak samo, Leganza już mniej ale także wykazuje takie skłonności. Po zakrętach trzeba uważać bo zawieszenie mocno się wychyla i zaraz opony piszczą. Rzekłbym, że Lanos ma też gorsze hamulce, ale w swoim jeszcze klocków nie wymieniałem a nowe nie są więc nie powiem. Na pewno do Lanosa będą ciut tańsze części, na pewno będzie młodszy i pewniejszy.
Co do porównania z 80 B4 to jedynym plusem Lanosa jest wiek, dostępność zdrowych egzemplarzy, ciut niższe ceny części i świeży wygląd.
Co do "nic lepszego za te pieniądze" - zgadzam się, łatwiej znaleźć jakiś ogarnięty egzemplarz, no i przede wszystkim zdrowy. Tyle, że w większości to zupełne golaski - a golfy i 80 B4 po 95r w większości miały przynajmniej poduchę kierowcy i odrobinę luksusu jakim były el. szyby, lusterka, szyberdach, czasem klima, ABS. Jednak czy nic lepszego? Nubira II jest lepsza zdecydowanie, znacznie lepiej wyposażona, lepsze osiągi przy (uwaga!) niemalże identycznym spalaniu. O ile pozostałe dwa auta z tego porównania są lepsze od Lanosa o tyle trzeba mieć niezłego farta żeby je kupić i być zadowolonym z bezawaryjnej jazdy.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."