Golf III czy Audi 80 B4?

27 Sty 2013, 16:38

Witam.
Obecnie chodzę na prawo jazdy i za 2 tyg mam umówiony egzamin. Jako, że nastawiany jestem na zdanie go, postanowiłem poszukać mojego 1, a zarazem dobrego auta. Znalazłem właśnie te 2 dobre autka, jednakże mam ograniczony budżet (mogę wydać max 5-6 tys). Chciałbym się was poradzić, czy warto za tą kwotę kupić jedno z nich, a jeśli tak to które.

Z góry dzięki ;)
“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec” -> George Carlin
Skowson
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Fiat Punto I

28 Sty 2013, 11:31

Moim zdaniem 80-tka Audi. Tylko z tego powodu,że nie gnije tak jak Golf III-ka..! :yes:
Ostatnia 80-tka z ok 94 roku z 5-6 tys ,to bedzie dobra propozycja (mimo sporego przebiegu nawet 300 tys.) polecam 1,8-90KM. Dobry motor do tego auta,można zakładać gaz. Pali rozsądnie tego gazu 8,5-11L. Warunkiem zakupu musi być to,żeby dane auto było porządnie utrzymane i na bieżąco mechanicznie doinwestowywane. Może wtedy służyć jeszcze kolejne 10 lat. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

28 Sty 2013, 11:37

Dokładnie tak, jeżeli Audi gnije to znaczy że było naprawiane gdyż ma ocynk
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Sty 2013, 14:38

A nie lepiej kupić zadbanego Lanosa z polskiego salonu niż zmęczoną 80 od turka?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Sty 2013, 14:41

Lanos to też dobre auto ale tutaj kolego ewidentnie pyta co wybrać z Audi 80 czy Golfa III. :)
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

28 Sty 2013, 14:48

No wiem ale tylko zaproponowałem alternatywe :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Młodzi kierowcy nadal zbyt niebezpieczni
    Kierujący pomiędzy 18 a 24 rokiem życia od lat stanowią grupę z najwyższym wskaźnikiem liczby wypadków na 10 tys. populacji. Brak doświadczenia, niejednokrotnie zbytnia pewność siebie i szereg ryzykownych zachowań ...

28 Sty 2013, 15:02

Czy golf 3 gnije .. Mam takiego, nie ma rdzy. Stoi obok na parkingu również golf 3, tylna klapa w połowie to rdza ..

Osobiście wziąłbym audi 80 ze względu na komfort.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

28 Sty 2013, 20:50

Poszukaj 80 B4 115 KM w kombi. Według mnie to najlepsza opcja.
KrzysiekSL
Nowicjusz

Auto: różne

28 Sty 2013, 21:44

No ok panowie, porządnie zastanowię się nad tym Lanosikiem. Tylko mam pytanie odnośnie samego auta. Słyszałem, że auta z Daewoo (Tico, Lanos) mają problem z samymi częściami i mogą się często psuć ze względu na pochodzenie :P Jeżeli może podważyć to zdanie to prosiłbym o odzew ;)
“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec” -> George Carlin
Skowson
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Sty 2013, 21:48

Kto Ci takich głupot nagadał? Pewnie ci co nigdy tego auta nie mieli,ja osobiście polecam auto tak jak pare osób z tego forum już wie a dlatego że jest u nas w rodzinie (dokładnie to mój ojciec ma),ma go już 10lat i sobie chwali,pare razy mu mówiłem że może by sprzedał i kupił co innego ale jak sam stwierdził że nic lepszego za te pieniądze nie kupi.
Ogólnie do Lanosa nie ma problemu z częściami,niektóre pasują nawet od Astry I np tarcze czy klocki hamulcowe.
Barol
Awatar użytkownika

28 Sty 2013, 22:07

Pozwolę sobie zabrać głos w dyskusji jako iż miałem Golfa III wersję Joker, którego miejsce zająć musiał Lanos 1.5 16V oraz Audi 80 B4 również posiadam i użytkuję na codzień.
Co do Golfa - miałem go dłuższy czas, pewno rdza by się znalazła gdzieś pod spodem, u mnie nie licząc jednego małego bąbelka na przednim błotniku nadwozie było zupełnie zdrowe. Co do Lanosa - rzekłbym, że jedynym plusem w porównaniu z Golfem III i 80 B4 jest pewniejsze pochodzenie i łatwiej znaleźć coś zdrowego a i młodszego w podobnej cenie. Bo reszta wyraźnie gorsza. Silnik 1.5 legitymuje się mocą taką samą jak Golf którego miałem a ciągnie wyraźnie gorzej, dopiero po przekroczeniu 3,5 tyś obrotów coś się zaczyna dziać, Golf 1.6 ciągnął już od 2 tyś bardzo przyzwoicie jak na swoje 101 koni, oczywiście mówimy o porównaniach na PB. Podobnie wnętrze - Lanos to jeden wielki plastik niezależnie od wersji wyposażenia, golf miał miękką, welurową tapicerkę, nic nie trzeszczało, nie parzyło w słoneczne dni po rękach. No i do sedna - zawieszenie. Lanos nadaje się do szybkiego pokonywania prostych - kołyszące się zawieszenia to dla Daewoo znak rozpoznawczy marki - Nubira ma tak samo, Leganza już mniej ale także wykazuje takie skłonności. Po zakrętach trzeba uważać bo zawieszenie mocno się wychyla i zaraz opony piszczą. Rzekłbym, że Lanos ma też gorsze hamulce, ale w swoim jeszcze klocków nie wymieniałem a nowe nie są więc nie powiem. Na pewno do Lanosa będą ciut tańsze części, na pewno będzie młodszy i pewniejszy.
Co do porównania z 80 B4 to jedynym plusem Lanosa jest wiek, dostępność zdrowych egzemplarzy, ciut niższe ceny części i świeży wygląd.

Co do "nic lepszego za te pieniądze" - zgadzam się, łatwiej znaleźć jakiś ogarnięty egzemplarz, no i przede wszystkim zdrowy. Tyle, że w większości to zupełne golaski - a golfy i 80 B4 po 95r w większości miały przynajmniej poduchę kierowcy i odrobinę luksusu jakim były el. szyby, lusterka, szyberdach, czasem klima, ABS. Jednak czy nic lepszego? Nubira II jest lepsza zdecydowanie, znacznie lepiej wyposażona, lepsze osiągi przy (uwaga!) niemalże identycznym spalaniu. O ile pozostałe dwa auta z tego porównania są lepsze od Lanosa o tyle trzeba mieć niezłego farta żeby je kupić i być zadowolonym z bezawaryjnej jazdy.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

28 Sty 2013, 22:34

Czyli jednym słowy mam jeszcze większy mętlik w głowie niż miałem :D Niektórzy rzeczywiście chwalą Audi, jeszcze inni Golfa no i reszta Lanosa :D Stasiowski121 napisał, że muszę mieć farta w znalezieniu mało awaryjnego Lanosa... dlatego ciut się boję :/ Co do Audi słyszałem, że jest bardzo dobre na swój wiek, jednak... no właśnie jego wiek pozostawia wiele do życzenia. Znowu Golf ma tendencję do gnicia.

Chyba jedynym dobrym rozw. będzie skonsultowanie się z jakimś mechanikiem i spytanie o cenę części. No i do tego dobrze by było sprawdzić spalanie.

P.S.: Jeśli chcecie jeszcze coś dodać walcie śmiało. Bo nadal nie jestem przekonany do żadnego z nich :D
Skowson
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Sty 2013, 22:42

Skowson napisał(a):Stasiowski121 napisał, że muszę mieć farta w znalezieniu mało awaryjnego Lanosa... dlatego ciut się boję

Źle zrozumiałeś - fart musisz mieć co do Golfa i Audi bo większość u nas pochodzi zza granicy i jest już 2 razy skręcona. Resztę sobie dołóż sam.
Jak wystarczy Ci golasek z lat 99 to polecam Lanosa 1.5 16V z LPG. Ja jednak poważnie odpuściłbym sobie Lanosa a skupił się na wspomnianej Nubirze. Za 6 tyś kupisz ładną, a 2.0 spali Ci max 2 litry LPG więcej niż 1.5 lanosa. Jedzie znacznie lepiej.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

28 Sty 2013, 23:55

A jakby tak Golfa ale w wersji kombi albo Vento?
Piękne nie są ale to wciąż Golf który Ci odpowiada tyle, że ich typowi właściciele to raczej typ tych z Lanosa niż Golfa hatcha lub 80 B4 które często są katowane przez młodych gniewnych więc pewnie łatwiej będzie coś znaleźć.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Rok produkcji: 2000

29 Sty 2013, 13:52

A myślałeś może nad Bravą? Będzie napewno mniej zajeżdzona niż stare 80 czy Golf.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003