Golf III gaśnie świruje....

01 Mar 2008, 12:19

witam
golf III 1.4benzyna 95r
problem pojawia się szczególnie gdy jest mokro, pada deszcz mżawka itp. zapalę go i gdy dodam gazu to tak jakby przerywał i gaśnie. gdy już wejdzie na obroty próbuję ruszyć i gaśnie. ciężko go zapalić później. jak już zapalę i gazuje to strasznie dymi nie wiem dlaczego tylko taki jasny dym a nie ciemny. gdy się już rozgrzeje dobrze przejadę jakieś 3km na 3 120km/h to już później dobrze.

co z nim może być nie tak??
raf.sie
Nowicjusz

• 01 Mar 2008, 12:34

Wilgoć gdzieś jest lub świece.
    Możesz zmienić przewody do świec jak to nie pomorze to zmień świece.
    Ostatnio edytowany przez PHAETON SZCZECIN, 01 Mar 2008, 13:02, edytowano w sumie 1 raz
    PHAETON SZCZECIN
    Początkujący

Miejscowość: Szczecin

01 Mar 2008, 12:54

i to napewno pomoże??
    raf.sie
    Nowicjusz

01 Mar 2008, 13:01

Nie wiem trzeba próbować, ale jak auto jest 1995 r. to nawet trzeba wymienić świece i fajki, lepiej będzie pracował silnik.
    PHAETON SZCZECIN
    Początkujący

Miejscowość: Szczecin

04 Mar 2008, 19:52

dym jest jasny?a nie ubywa płynu chłodniczego ze zbiorniczka wyrównawczego?jezeli tak to płyn podczas postoju może sie dostawać w któryś z cylindrów i nadmiar zostaje po chwili spalony i silnik odzyskuje moc
    chicken19
    Zaawansowany

08 Gru 2009, 20:16

Witam, mam podobny problem z golfem II. Dym też jest jasny, i autko najczęściej mi gaśnie właśnie jak pada deszcz. Z tym, że jak już zgaśnie to nie da rady go odpalić, chyba, że od innego autka przez kable. Dodam, że rozrusznik był sprawdzany, autko ma coś w stylu immobilisera, który jest wyłączony podczas postoju a i tak problem występuje nadal. Bardzo często zapala się też lampka kontrolna od chłodnicy. Ma ktoś jakiś pomysł, będę wdzięczna za każdą radę....
    gossipgirl
    Nowicjusz

Miejscowość: Boguszów - Gorce
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 Alpine
      W 1976 roku Renault przedstawiło prawdziwie sportowy samochód – Renault 5 Alpine. Model, zaprojektowany i produkowany w zakładach Alpine w Dieppe, łączył elegancję ze sportowym stylem. Wykorzystano w nim wyposażenie ...

08 Gru 2009, 20:40

Uruchomić silnik jak jest wilgotno i ciemno(wieczorem).Patrzeć po przewodach zapłonowych,cewce zapłonowej,świecach,czy nie latają małe,niebieskie błyskawice.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

08 Gru 2009, 20:58

Dobrze no i jeśli będę to co dalej?
    gossipgirl
    Nowicjusz

08 Gru 2009, 21:05

Te błyskawice( :wink: ) oznaczają,że jest przebicie.Nalezy wymienić te elemnty,na których się one pojawiają - najcześciej są to przewody zapłonowe.Przebicie może też być z powodu nieszczelnych uszczelek na świecach lub na cewce zapłonowej(te gumowe kapturki na końcach przewodów zapłonowych).Może tez być np. peknięta cewka zapłonowa.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

08 Gru 2009, 21:22

Dzięki, na pewno spróbuję:) miejmy nadzieję, że to pomoże;)

[ Dodano: Sro Gru 09, 2009 09:30 ]
    Niestety, żadna z podanych przez Ciebie przyczyn się nie sprawdziła. Nie wiem gdzie jeszcze może tkwić problem:(
    gossipgirl
    Nowicjusz

12 Sty 2010, 16:12

O i ja mam taki problem z moim golfem. Otóż w momencie gdy auto dostanie wilgoci zaczyna przerywać i gaśnie. Poźniej nie idzie go odpalić. Raz gdy mi zgasł i za długo go kręciłem rozrusznikiem usłyszałem głośne pier...dolnięcie pod autem. Później zauważyłem, że za samochodem przy wydechu jest wielka dziura w śniegu co świadczyć mogło o tym, że gdzieś w wydechu eksplowdowała zupka. Gdy już sie go uda odpalić ( po około godzinie) silnik pracyje nierówno i po gwałtownym dodaniu gazu się dusi....... Byłem już w tej sprawie u kilkunastu magigów-elektryków i każdy rozkładał ręce...... Pragnę dodać iż miałem wymienioną już kopułkę, kable, świece i rozrusznik. Ostatnio usłuszałem wersję, że za taki stan rzeczy może odpowiadać sonda lambda albo silniczek krokowy. Sam nie wiem, może po prostu czas zmienić auto na inne....... niemieckie rzecz jasna.
    Matii
    Nowicjusz

Miejscowość: Leszno

12 Sty 2010, 16:30

Matii napisał(a):r miałem wymienioną już kopułkę, kable, świece i rozrusznik.
    cewka zapłonowa (moduł zapłonu) koszt koło 200 pln więc lepiej sprawdzić wcześniej czy to na pewno to :wink:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

12 Sty 2010, 17:26

mam takie same problemy z golfem,ale gdy juz go odpale i konkretnie rozgrzeje to jest ok az do kolejnego razu gdy dostanie wody

[ Dodano: Wto Sty 12, 2010 16:30 ]
    gdzieś łapie wilgoć ale nie moge dojść gdzie. Sprawdzałem już chyba wszystkie kostki zaaplikowałem im środek przeciw wilgoci ale problem nie ustal.zastanawiam sie czy to nie jest wina alternatora który jest dość nisko i to może on jest winowajcą

[ Dodano: Nie Sty 17, 2010 19:45 ]
    mam takie same problemy z moim golfem ale juz chyba wiem co mu dolega.U mnie zauwazyłem przebicie na cewce zapłonowej. problem jest taki ze cewka jest przykręcona w taki sposób ze kapturek od przewodu skierowany jest do gory i dlatego pod niego dostaje sie woda powodujac przebicie i gubi iskre.jutro wymontuje cewke wysusze ja i zamontuje ja w inny sposów czyli odwrotnie aby woda spływała po niej mam nadzieje ze to pomoze

[ Dodano: Nie Sty 17, 2010 19:48 ]
    mam takie same problemy z moim golfem ale juz chyba wiem co mu dolega.U mnie zauwazyłem przebicie na cewce zapłonowej. problem jest taki ze cewka jest przykręcona w taki sposób ze kapturek od przewodu skierowany jest do gory i dlatego pod niego dostaje sie woda powodujac przebicie i gubi iskre.jutro wymontuje cewke wysusze ja i zamontuje ja w inny sposów czyli odwrotnie aby woda spływała po niej mam nadzieje ze to pomoze
    martinos0683
    Nowicjusz

Miejscowość: przedłuż