30 Gru 2006, 15:49
Witam. Mam problem z odpaleniem golfa III, benzyna bez instalacji LPG. Silnik to 1.6 rocznik 94. Nie mogę stwierdzić w czym jest problem. Auto odstawione , następnego dnia juz nie chciało odpalić. Nie wiem czy to jest istotne ale , dwa razy zdarzyło się że po dosłownie po paru minutach od zgaszenia nie chciał palić. Raz odpalił, ale od pycha, a drugi raz dosłownie po odczekaniu chwili na powiedzenie " co jest??". Nie wiem czy te dwie sytuacje mają związek. Na początku powiedziano mi, że przyczyna jest układ wtrysku paliwa. Wiec szukałem całego układu, podczas poszukiwań wtrysku nasuwały się kolejne przypuszczenia: komputer, czyjniki temp., sonda, silnik krokowy w układzie wtrysku. Trzeba przyznać,że jakiś czas temu wskaźnik od temperatury przestał się wychylać. jeśli chodzi o silnik krokowy coś w momencie włączenia kontorolek tyrkotało w części wtryskowej, ale to tylko dwa razy. Aha iskra jest paliwo też jest, za każdym razem gdy następuje próba odpalenia zalewane są świece, benzyna pojawia się na kolektorze. Pierwszy obrót jaki wykona silnik robi jakby miał odpalić. Proszę o pomoc lub próbę wskazania na jaką z cześć najpierw skupić uwagę gdyż koszt wymiany wszystkich trochę zwala z nóg.